Mega2560 + WiFi R3 ATmega2560

bigthomas

Witam,
posiadam w swoim zestawie taką płytkę.

Czy jest szansa na uruchomienie tej płytki tak jak w przypadku standardowej Arduino MEGA2560 i wykorzystać do celów "suplowych" :) ?
Jeżeli tak to można prosić o kilka wskazówek ... ?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

bigthomas wrote: Fri Dec 27, 2019 4:36 pm Witam,
posiadam w swoim zestawie taką płytkę.

Czy jest szansa na uruchomienie tej płytki tak jak w przypadku standardowej Arduino MEGA2560 i wykorzystać do celów "suplowych" :) ?
Jeżeli tak to można prosić o kilka wskazówek ... ?
Powinno ruszyć, tylko trzeba interfejs sieciowy zaprogramować, aby supla umiała się łączyć z serwerem
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
bigthomas

klew wrote: Fri Dec 27, 2019 5:28 pm Powinno ruszyć, tylko trzeba interfejs sieciowy zaprogramować, aby supla umiała się łączyć z serwerem
Czyli z moja wiedzą raczej tego nie zrealizuje :(

Znalazłem dość fajną instrukcję.
Jak widać komunikacja jest za pomocą interfejsu szeregowego.
bigthomas

Udała mi się komunikacja Supla->ESP->MEGA jednak nie potrafię poradzić sobie z komunikacją MEGA->ESP->Supla.
Oczywiście komunikacja za pomocą interfejsu szeregowego.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

bigthomas wrote: Sun Dec 29, 2019 7:23 pm Udała mi się komunikacja Supla->ESP->MEGA jednak nie potrafię poradzić sobie z komunikacją MEGA->ESP->Supla.
Z tego co rozumiem, to ESP przez wifi łączy się z siecią i tam z suplą. Natomiast mega jest połączona serialem z ESP.
Żeby to spiąć trzeba napisać aplikację na ESP, które będzie gadać po serialu z mega. Natomiast mega powinna obsłużyć wszystkie podłączone urządzenia i gadać po serialu do ESP.

Nie kojarzę jeszcze, aby ktoś się chwialił takim projektem. Kiedyś o czymś takim myślałem, ale aby podpiąć kilka arduino pod jedno ESP i komunikować się po serialu, ale na realizację nie ma czasu ;)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
bigthomas

klew wrote: Sun Dec 29, 2019 10:17 pm
bigthomas wrote: Sun Dec 29, 2019 7:23 pm Udała mi się komunikacja Supla->ESP->MEGA jednak nie potrafię poradzić sobie z komunikacją MEGA->ESP->Supla.
Z tego co rozumiem, to ESP przez wifi łączy się z siecią i tam z suplą. Natomiast mega jest połączona serialem z ESP.
Żeby to spiąć trzeba napisać aplikację na ESP, które będzie gadać po serialu z mega. Natomiast mega powinna obsłużyć wszystkie podłączone urządzenia i gadać po serialu do ESP.

Nie kojarzę jeszcze, aby ktoś się chwialił takim projektem. Kiedyś o czymś takim myślałem, ale aby podpiąć kilka arduino pod jedno ESP i komunikować się po serialu, ale na realizację nie ma czasu ;)
Dokładnie o taka formę komunikacji chodzi ...
A chciałem wykorzystać to urządzenie ponieważ ma dość dużo pinów razem z WiFi (esp).
krycha88
Been thanked: 5 times

Użyj esp32 gdzie masz 36 gpio i nie musisz nic kombinować...
https://gui-generic-builder.supla.io/
bigthomas

krycha88 wrote: Mon Dec 30, 2019 6:23 am Użyj esp32 gdzie masz 36 gpio i nie musisz nic kombinować...
Muszę dokładnie przeliczyć PIN'y czy mi starczy.
Żeby znowu nie wtopić ... piszesz o czymś takim:
Image
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Tak, dokładnie chodzi o takie ESP.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
bigthomas

Dzięki, ruszam na zakupy :)

Return to “Pomoc”