Do końca tego miesiąca chciałbym zrobić pierwsze oficjalne wydanie nowej biblioteki SuplaDevice.
Ci, którzy pracują z biblioteką z mojego brancha albo z develop na oficjalnym repo, wiedzą, co tam siedzi i jak to działa, także o tym "co się zmieniło" względem starej biblioteki nie będę się rozpisywał.
Po oficjalnym wydaniu nowej biblioteki chciałbym do minimum ograniczyć późniejsze zmiany, które mogłby wymagać zmian w programach użytkowników - czyli innymi słowy, chcę trzymać kompatybilność wstęczną w ramach "nowej" SuplaDevice. Do tej pory na "develop" rządziły inne zasady i co jakiś czas tą kompatybilmość psułem, czego na pewno wiele osób pracujących na bibliotece z bólem doświadczyło .
Także to jest ostatnia szansa, aby dorzucić coś od siebie i zaprotestować lub zamilknąć na zawsze .
Starałem się poprawiać różne zgłoszenia od Was, ale mogłem coś przegapić. Jeśli znacie jakieś bugi, które trzeba poprawić, to dajcie znać. Jeśli coś w samej konstrukcji biblioteki jest nie tak i trzeba to poprawić - dacjcie znać .
Czego można się spodziewać po wydaniu biblioteki?
- oficjalne repo na branchu "master" będzie miało nową bibliotekę (https://github.com/SUPLA/supla-arduino)
- pojawi się oficjalny release tag "2.3.4"
- SuplaDevice zostanie dodana do managera bibliotek w Arduino IDE. Będziecie mogli zainstalować biblitekę z IDE bez konieczności pobierania i rozpakowywania plików zip. Do tego IDE będzie też dbało o aktualizacje. Jak tylko pojawi się 2.3.5, to dostanicie notyfikację i możliowść aktualizacji.
Nie kończymy pracy nad biblioteką. Kolejne czujniki i inne elementy będą dodawane.
Pierwsze oficjalne wydanie nowej SuplaDevice
-
Gratulacje Ja już się przyzwyczaiłem do zmian, ważne aby to była tylko dobra zmiana
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Może nowe sensory i inne moduły obsługiwane przez SuplaDevice dodawać jako rozszerzenia do bazowej biblioteki. Wtedy jeśli nie ma potrzeby biblioteka bazowa się nie zmienia a tylko dodajemy biblioteki obsługujące dany sensor, kontroler czy moduł.
Wtedy tak jak mamy np. bibliotekę Adafruit <sensor> mielibyśmy np. SuplaDevice <sensor>
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2025
-
Zmienisz 10 na 5 ?klew wrote: Wed Mar 17, 2021 8:55 pm Dla kanału RGB: https://github.com/klew/supla-arduino/b ... e.cpp#L288
Dla W/Dimmer: https://github.com/klew/supla-arduino/b ... e.cpp#L306
-
TakPatryk wrote: Sun Mar 21, 2021 12:18 pmZmienisz 10 na 5 ?klew wrote: Wed Mar 17, 2021 8:55 pm Dla kanału RGB: https://github.com/klew/supla-arduino/b ... e.cpp#L288
Dla W/Dimmer: https://github.com/klew/supla-arduino/b ... e.cpp#L306
-
@klew
Czy istniała by możliwość, aby dla czujnika MAX6675/MAX31855 (komunikacja po SPI ) uśrednić pomiary, tak jak to uczyniłeś dla HC-SR04.
viewtopic.php?p=88316#p88316
Dla testu podłączyłem tylko esp8266 ( wemos-a d1 mini ) + "moduł" MAX6675, bez czujnika ( wejście zwarte "drutem" ).
Tak wygląda wykres w temperaturze pokojowej ( choć teoretycznie powinien prostolinijny ):
Czy istniała by możliwość, aby dla czujnika MAX6675/MAX31855 (komunikacja po SPI ) uśrednić pomiary, tak jak to uczyniłeś dla HC-SR04.
Dla testu podłączyłem tylko esp8266 ( wemos-a d1 mini ) + "moduł" MAX6675, bez czujnika ( wejście zwarte "drutem" ).
Tak wygląda wykres w temperaturze pokojowej ( choć teoretycznie powinien prostolinijny ):
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
A ja oficjalnie mówiąc jestem załamany... zamiast uprościć sposób przesyłania danych liczbowych do serwera, które nota bene nie są informacjami krytycznymi, to utrudniliście to w niewiarygodny sposób. Dodatkowo, tam gdzie człowiekowi zależy na dokładnej wartości po przecinku, to jest to wszystko uśredniane, tam gdzie nie ma potrzeby precyzja wyniku to dostaje 8 miejsc po przecinku. Dla mnie przesyłana wartość = wyświetlana wartość, a nie takie zabawy. No bez jaj... utrudniliście wszystko co było możliwe do utrudnienia.
-
Napisz może konkretnie co potrzeba po stronie biblioteki. Chętnie pomogę.Duch__ wrote: Tue Mar 23, 2021 9:09 am A ja oficjalnie mówiąc jestem załamany... zamiast uprościć sposób przesyłania danych liczbowych do serwera, które nota bene nie są informacjami krytycznymi, to utrudniliście to w niewiarygodny sposób. Dodatkowo, tam gdzie człowiekowi zależy na dokładnej wartości po przecinku, to jest to wszystko uśredniane, tam gdzie nie ma potrzeby precyzja wyniku to dostaje 8 miejsc po przecinku. Dla mnie przesyłana wartość = wyświetlana wartość, a nie takie zabawy. No bez jaj... utrudniliście wszystko co było możliwe do utrudnienia.
Gdzie coś jest uśredniane? Jedynie do czujnika HC_SR04 zostało dodane uśrednianie, aby wyniki nie skakały.
Biblioteka nigdzie nie zmienia precyzji żadnych liczb i nie ma wpływu na to jak dane są prezentowane po stronie Clouda i apek na telefonie. Nie kojarzę też aby w ostatnim roku były jakieś zmiany w tym zakresie, ale mogę się mylić.
Zdaję sobie też sprawę z tego, że programowanie obiektowe to trochę inna koncepcja i nie każdy jest z nią zaznajomiony. Mogę jakiś mały tutorial przygotować, ale fajnie by było to zrobić na realnym przykładzie. Także daj znać co i gdzie Tobie brakuje, to może jakiś fajny przykład się z tego zrobi.
-
Pytasz o sensor z SuplaDevice, czy z Gui Generic? Bo tam jest osobna implementacja, która nie była dostarczona do oficjalnej biblioteki.Patryk wrote: Tue Mar 23, 2021 7:22 am @klew
Jak dla mnie uśrednianie można dodać jako opcja. Ale nie jest to zmiana istotna dla interfejsów i wydania biblioteki, więc wrzucam na listę i będzie czekało na swoją kolej.