WS 900 Elektromaten

grzegorzbb

Dobrzy ludzie, pomóżcie :)

Mam do podłączenia u kolegi moduł SBW-02 do bramy ze sterownikiem WS 900 Elektromaten przy bramie segmentowej.
Robię według powyższej instrukcji i niestety nie działa. Jakby ta funkcja była nieczynna.
Pierwotnie były zrobione mostki: A (1 z 2), B (6 z 7), F (24 z 25), E (22 z 23), G (T2 z T3).
Zrobiłem mostek D na złączach 5 i 9.

Jest też przycisk trójfunkcyjny, otwieranie z samopodtrzymaniem (wystarczy jeden raz nacisnąć otwieranie i otwiera do końca) a zamykanie wymaga ciągłego trzymania wciśniętego przycisku "zamknij", jest też przycisk stop.

Zrobiłem na próbę mostek C na stykach 7 z 8 i również zaczęło zamykać się w samopodtrzymaniu ale sterownik SBW-02 nadal nie otwiera ani nie zamykał bramy więc posiłkując się tą instrukcją:

http://www.dopler.pl/media/static/do%20 ... rukcja.pdf

zrobiłem według rodzaju podłączenia nr 8 i podłączyłem pin 4 z pinem 16 i dalej do styków wykonawczych sterownika SBW-02.

Teraz działa otwieranie i zamykanie ale nie można zatrzymać jazdy po ponownym wciśnięciu przycisku w aplikacji (a według opisu sterownika bramy tak powinno to działać).

Nie byłby to problem ale po podłączeniu bariery podczerwieni gdy brama jest otwarta oraz przerwana wiązka podczerwieni i w aplikacji uruchomię zamykanie to brama wariuje i wypada z prowadnicy (jakby chciała się dalej otwierać zamiast zamykać).

Dodatkowo chciałbym podłączyć wykrywanie stanu bramy w aplikacji supla ale na razie chcę prawidłowo uruchomić sterowanie z aplikacji z zabezpieczeniem podczerwienią.

Co zmierzyć lub przełączyć aby wszystko prawidłowo i bezpiecznie działało?

pozdrawiam,
Grzegorz
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Ta automatyka nie ma wejścia typu "Krok-po-kroku" co się rzadko zdarza. Najszybciej chyba będzie jak skontaktujesz się z producentem czy da się coś w tej materii w ogóle zrobić.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
grzegorzbb

Po kontakcie z producentem (Wiśniowski, serwis pomocny ale konsultacja nie przyniosła zamierzonego skutku tak jak było napisane w instrukcji), po dalszych próbach udało mi się uruchomić sterowanie.

Według wspomnianej wcześniej instrukcji
http://www.dopler.pl/media/static/do%20 ... rukcja.pdf

oprócz zasilania (UB i UA do styków A1 i A2 ) podłączyłem mostek D na stykach 5 i 9 szyny X2.
Do styków mostka C (styki 7 i 8 szyny X2) podłączyłem styk normalnie zwarty (NC) bramki podczerwieni.

No i najważniejsze: styki wykonawcze modułu SBW-02 (11 i 14) podłączyłem do:
- styku 16 na szynie X7 i styku 4 na szynie X2
- styku 3 na szynie X2 (obojętnie który, u mnie są zmostkowane na płytce)

Efekt jest następujący:
Przycisk trójfunkcyjny działa z samopodtrzymaniem przy otwieraniu i zamykaniu (przed modyfikacją zamykanie możliwe było tylko w trybie czuwakowym czyli trzymając wciśnięty przycisk zamykania).

Z aplikacji można otworzyć i zamknąć bramę z samopodtrzymaniem, przy zamykaniu przerwanie wiązki bramki podczerwieni powoduje zatrzymanie bramy, ponowne uruchomienie z poziomu aplikacji powoduje otwieranie bramy i dopiero po całkowitym otwarciu jest możliwe zamknięcie z aplikacji.

Niestety z poziomu aplikacji nie ma możliwości zatrzymania ruchu bramy w trakcie zamykania lub otwierania (brak trybu pracy krok po kroku).

Chciałem jeszcze uruchomić wykrywanie stanu bramy w aplikacji ale użytkownik nie chce dalszych prób uruchomienia tej funkcji (jako amator trochę się nagłowiłem :).

W tym przypadku prawdopodobnie trzeba byłoby odwrócić logikę ponieważ przewody wyłączników krańcowych (realizowanych na krzywkach) są wyprowadzone tylko od styków normalnie zamkniętych (S3 na stykach 6 i 5 oraz S4 na stykach 7 i 8), druga opcja to poprowadzić dodatkowe przewody od modułu wyłącznika krańcowego lub podłączyć się do styków dodatkowych wyłączników krańcowych S5 (brama zamknięta) i S6 (brama otwarta) o ile są dobrze ustawione krzywki i poprowadzone przewody.

Powodzenia :)

pozdrawiam,
Grzegorz

Return to “ZAMEL SBW-02”