WeMos D1 mini - timer & PIR

Zybi
Posty: 1440
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

wt maja 09, 2017 7:21 pm

W załączniku firmware v2.0 dla modułu WeMos D1 mini z obsługą czasowego załączania przekaźnika poprzez czujkę PIR. W załączonej wersji zaprogramowano czas załączenia przekaźnika na 3 minuty. Możliwe jest zaprogramowanie innych czasów działania (przy kompilacji softu).
Firmware posiada możliwość włączenia lub wyłączenia działania czujki PIR ze smartfona. Po wyłączeniu czujki mamy normalne działanie modułu jako socket/lightswitch. Soft ma oddzielny przycisk do przechodzenia w tryb konfiguracji (Button mode) oraz przycisk do "ręcznego" sterowania przekaźnikiem pracującym w trybie Button lub Switch. Termometr na dodatek.

Poniżej także schemat układu podłączenia czujnika PIR HC-SR501 do modułu WeMos - sprawdzony praktycznie.
W Czujniku PIR należy ustawić minimalny czas aktywacji, a jumper mode na L (Single Trigger).

EDIT: podmieniłem soft, bowiem poprzedni był niestabilny - zmieniłem port do załączania ręcznego przekaźnika.

https://github.com/zchmielak/ESP8266/bl ... 0_v2.0.rar
Załączniki
WeMos_PIR.jpg
WeMos_PIR.jpg (22.56 KiB) Przejrzano 5275 razy
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

pn maja 22, 2017 3:23 pm

potrzebuje wsparcia chce uzyskać po zwarciu wyzwolenie światła na 3 min i to na stole teoretycznie działa ale światło mam wyzwalane co bym nie ruszył przyłożenie śrubokręta do d2 d5 plusa czy minusa za każdym wyzwala światło co ciekawostka problem zauważyłem jak już wszystko poskładałem i wsadziłem wtyczkę do gniazda za tym samym bezpiecznikiem co był moduł i światło świeci
Zybi
Posty: 1440
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pn maja 22, 2017 9:31 pm

maffiu pisze:
pn maja 22, 2017 3:23 pm
potrzebuje wsparcia chce uzyskać po zwarciu wyzwolenie światła na 3 min i to na stole teoretycznie działa ale światło mam wyzwalane co bym nie ruszył przyłożenie śrubokręta do d2 d5 plusa czy minusa za każdym wyzwala światło co ciekawostka problem zauważyłem jak już wszystko poskładałem i wsadziłem wtyczkę do gniazda za tym samym bezpiecznikiem co był moduł i światło świeci
@maffiu pobierz z github-a poprawiony soft.
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

wt maja 23, 2017 5:00 pm

heh prawie dobrze jest ale nadal jak coś podłącze do zasilania w tym samym obwodzie elektrycznym to mi wyzwala światło nawet jak jest zasilane z kompa po usb, jakies czary
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

wt maja 23, 2017 5:25 pm

Spróbuj może tak - zamiast rezystor 10k i tranzystora przy nim, daj rezystor 4.7k. Wepnij go pomiedzy te 2 rezystory 4.7k a GND.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Zybi
Posty: 1440
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

czw cze 01, 2017 8:18 pm

maffiu pisze:
wt maja 23, 2017 5:00 pm
heh prawie dobrze jest ale nadal jak coś podłącze do zasilania w tym samym obwodzie elektrycznym to mi wyzwala światło nawet jak jest zasilane z kompa po usb, jakies czary
"Trochę" nad tym popracowałem - pobierz najnowszy soft z github-a. Według mnie jest dużo lepiej, a zewnętrzna elektronika sterująca z tymi zakłóceniami nie ma nic wspólnego. I pamiętaj, że sam komputer to wielkie źródło zakłóceń.
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

czw cze 01, 2017 9:35 pm

ok dzięki za poświecenie :) jutro wrzucę i zostawię na kilka dni na biurku żeby podziałało zobaczę czy nadal dostaje "samozapłonu"
Zybi
Posty: 1440
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pt cze 09, 2017 10:50 am

maffiu pisze:
czw cze 01, 2017 9:35 pm
ok dzięki za poświecenie :) jutro wrzucę i zostawię na kilka dni na biurku żeby podziałało zobaczę czy nadal dostaje "samozapłonu"
Na github-ie najnowsza wersja softu bez "samozapłonu".

PS.
Podziękowania dla @Espablo za wsparcie w temacie.
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

pt cze 09, 2017 10:31 pm

wygląda na to ze działa elegancko :) kurde takich trzech jak was dwóch to niema ani jednego :D
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

pn cze 12, 2017 7:27 pm

OK - wszystko przetestowane wiec w w końcu pokaże co kombinowałem jako ze instalacja do podświetlenia podjazdu już istniała okablowanie, PIR sztuk 2 na 230v

Miało to działać tak aby przy otwieraniu bramy załączyło światło oraz załączało go po zadziałaniu PIR z przodu lub z tyłu domu
Załączniki
schemat oświtlenia podjazdu.jpg
schemat oświtlenia podjazdu.jpg (83.52 KiB) Przejrzano 4910 razy
Zablokowany