krycha88 wrote: Wed Nov 10, 2021 9:26 am
klew wrote: Wed Nov 10, 2021 9:08 am
Na developie jest dostępna poprawka. Także @krycha88, aktualizuj
Zrobię to wieczorem
@klew a skomentujesz jakoś ten wpis:
viewtopic.php?p=110410#p110410
odznaczona "odwrócona logika" to nic innego jak invertLogic = false. Wtedy przycisk po staremu działał ale jak dodaje się wyzwalacz to przestaje działać.
local wrote: Tue Nov 09, 2021 10:42 am
patryk051185 wrote: Mon Nov 08, 2021 6:28 pm
PuteR wrote: Mon Nov 08, 2021 5:56 pm
Wgrałem tą wersję 4.3.1.b do sonoff basic i przestał działać przekaźnik z podłączonego przycisku. Z aplikacji włącza i wyłącza ale z przycisku już nic się nie dzieje. Nie reaguje przekaźnik, ani też ustawiony dwuklik.
Spróbuj zaznaczyć w ustawieniach przycisku "odwrócona logika" i restart modułu. u mnie tak było na sonoff mini.
Mam podobny problem z tą wersją. Działa tylko przytrzymanie dłużej. Jak ustawie AT przytrzymanie na przekaźnik to działa a kliknięcie 1, 2 itd. już nie działa w ogóle.
W moim odczuciu coś jest źle ustawione, albo gpio od przycisku działa inaczej niż zakładamy. Nie mam w domu żadnego sonoffa basic/mini, więc nie mam jak tego sprawdzić.
W softach sprzed wprowadzenia AT, przyciski działały pewnie na ON_PRESS lub ON_RELEASE. Te zdarzenia mogły działać w miarę prawidłowo nawet przy błędnie skonfigurowanym przycisku (np. mogło działać po prostu na odwrót - przy ustawionym ON_PRESS, przekaźnik załączał się na ON_RELEASE).
Zdarzają się też moduły, gdzie na wciśniętym przycisku lecą 0 i 1 na zmianę z częstotliwością 50 Hz. Takich SuplaDevice nie obsługuje, natomaist jest nadal szansa, że na ON_PRESS i ON_RELEASE będzie to jakoś działać.
Także ja bym zaczął od szybkiego research w sieci jak działają inputy na tych układach. Następnie wrzuciłbym prosty program, który nie robi nic innego poza wyświetlaniem digitalRead(button_gpio) na ekran - z włączonym pullup i wyłączonym (dwa testy)
Jeśli ktoś ma sprzęt i ochotę, to niech to sprawdzi. Wtedy zobaczymy co dalej.