Wyzwalacz Akcji / Action Trigger w GUI-Generic

srdz

krycha88 wrote: Thu Nov 11, 2021 9:39 am
srdz wrote: Thu Nov 11, 2021 9:28 am Po aktualizacji (z zupełnie innego softu) moje touche double muszą mieć ustawione 3 przekazniki i 3 przyciski, z tego przekaznik 1 i przycisk 1 sa wyłączone. Przy takiej konfiguracji w cloudzie widzę 2 przekazniki. Czy tak ma być ?
Widziałem, że było coś pisane o poprawce kolejności.
Ponadto teraz nie świeci się w ogóle i nie mogę się do niego podłączyć.
Przepraszam ale nie zrozumiałem, skąd założenie, że dla touche double muszą być 3 przekaźniki i 3 przyciski?
Dotychczas na touchach miałem zupełnie inny soft, od Wojtasa z tego forum.
Systematycznie zacząłem aktualizować softy do Gui Generic aktualnego tj 4.2.15.
Wczoraj wieczorem, zaktualizowałem testową wersją toucha double, który stary soft od Wojtasa, musiałem go rzecz jasna dodać do clouda od nowa.
Zauważyłem, że fizycznie działa tylko jeden przycisk, a w cloud pojawił się też tylko jeden przekaznik/przycisk, więc wszedłem w ustawienia toucha i okazało się, że przekaznik 1 i przycisk 1 sa wyłączone, a przekaznik 2 i przycisk 2 mają te gpio, które wcześniej były dla przekaznika i przycisku 1.
Zmieniłem zatem ilość zarówno w przekaznikach jak i przyciskach na 3 i wtedy w cloudzie pojawiły się dwa i fizycznie zaczęły działać dwa.

Przed chwilą próbowałem zaktualizować z 4.2.15 do wczorajszej bety mojego toucha 3 przyciskowego dwuetapowo. Po aktualizacji przyciski migały i był konflikt. Zmieniłem na 4 przyciski i 4przekazniki (analogicznie do toucha double, który działa tak, jak powyżej opisane), przesunałem gpio z 3 na 4, z 2 na 3 i 1 na 2, a 1 wyłączyłem. Nadal był konflikt, zrobiłem restart i teraz nie świeci w ogóle, więc pewnie czeka mnie kabelek.

Mam nadzieję, że ta rozpiska będzie dla Ciebie zrozumiała i coś zaradzisz, dorzucam skriny, żebyś mógł na to spojrzeć.
Z góry dzięki.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
srdz

Teraz dokonałem resetu ustawień urządzenia i wygląda to jak na zdjęciach.
Muszę znowu zmienić przekazniki i przyciski z dwóch na trzy, żeby w cloudzie widzieć dwa.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
krycha88
Been thanked: 5 times

srdz wrote: Thu Nov 11, 2021 10:09 am
zabrakło na początku informacji, że chodzi o wersję testową :) poprawiłem szablony.
https://gui-generic-builder.supla.io/
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

srdz wrote: Thu Nov 11, 2021 10:33 am Teraz dokonałem resetu ustawień urządzenia i wygląda to jak na zdjęciach.
Muszę znowu zmienić przekazniki i przyciski z dwóch na trzy, żeby w cloudzie widzieć dwa.
Włącz pierwszy przycisk i pierwszy przekaźnik usuń z Cloud-a i pojawią się dwa kanały nie ma potrzeby ustawiania 3 przekaźników.
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
srdz

krycha88 wrote: Thu Nov 11, 2021 10:39 am
zabrakło na początku informacji, że chodzi o wersję testową :) poprawiłem szablony.
Nie prawda :P napisane jest, że wczoraj wieczorem wrzuciłem wersję testową :)))

Czyli można GGB od nowa zbudować i powinno działać prawidłowo ?
krycha88

srdz wrote: Thu Nov 11, 2021 10:48 am

A to przepraszam ;) tak wygeneruj i wygraj przez Ota
srdz

krycha88 wrote: Thu Nov 11, 2021 10:51 am
srdz wrote: Thu Nov 11, 2021 10:48 am

A to przepraszam ;) tak wygeneruj i wygraj przez Ota
Nie przepraszaj mnie za pierdoły ;)

Teraz działa prawidłowo.
Szkoda, że tak się stało z tym touchem triple, bo przy zmianach tych przekazników chyba coś poszło nie tak i nie świeci się, nie widzę go też w sieciach wifi ;/
Chyba czeka mnie lutowanko.
Gang

Na sonoffie miniaczu działa perfect! Dzięki!
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

krycha88 wrote: Thu Nov 11, 2021 8:28 am
RomanG wrote: Wed Nov 10, 2021 6:32 pm
krycha88 wrote: Wed Nov 10, 2021 6:01 pm

A nie działają? ;)
Nie działają. Nie można nawet pierwszej konfiguracji zapisać, bo wywala błąd zapisu. Tak było też na początku z oficjalnym builder-em, ale zostało to naprawiane. Informacyjnie dodam; pierwszy ekspander, to relay, drugi - 10x button i 6x sensor.
wyrzuciłem poprawkę dla MCP też już powinny działać AT.
Wrzuciłem soft na wemosa, poustawiałem, zalogował się do cloudu i widzę, że wszystkie opcje są dostępne. Teraz nie mam czasu testować, ale wieczorem postaram się coś podłubać. Generalnie wygląda, że będzie dobrze.
Jeszcze jedna uwaga; wczoraj na oficjalnym builderze wygenerowałem soft pod ekspandery i nie można było w nim zapisać tekstu pushower. Już wspominałem, że na starym (v2.2.22.) było ok. Chociaż wolę korzystać z powiadomień poprzez skrypty od fracza, bo nie ma takich opóźnien w działaniu tych "pushowerowych" kanałów.
Last edited by RomanG on Thu Nov 11, 2021 1:10 pm, edited 1 time in total.
krycha88

RomanG wrote: Thu Nov 11, 2021 1:03 pm Jeszcze jedna uwaga; wczoraj na oficjalnym builderze wygenerowałem soft pod ekspandery i nie można było w nim zapisać tekstu pushower. Już wspominałem, że na starym było ok.
poprawiłem na teście.

Return to “GUI Generic”