"Duchy" mi włączają wentylator - jak wyśledzić winowajcę? (edit: jest rozwiązanie)

mjacek

(spoiler: nic nie śledziłem w logach ani nigdzie, były bezsensownie ustawione progi)

Zamontowałem sobie radośnie automat do włączania wentylatora w łazience jak jest zbyt wilgotno.
Działa bezbłędnie - włącza, suszy, wyłącza po kwadransie albo dwóch.

A potem, ~co drugą noc, nieco po północy włącza i już nie wyłącza, dopiero jak mnie obudzi to go wyłączam ręcznie (tzn. z apki).
Pytanie - jakie mam środki do wyśledzenia co jest przyczyną.

Sytuacja:
Sonoff basic R3 + DHT22, Supla GUI generic v3.1.24
Przekaźnik włączany metodą "Warunkowanie" (nb. bardzo sensowna funkcja).
Cały dom spięty przez serwery supla.org z apką na moim telefonie.
Nie mam żadnej automatyki przez serwery - tylko lokalnie to jedno warunkowanie.

Wykres pomiaru w żaden sposób nie wskazuje, żeby miał przekroczyć próg włączania.

Logi u Fracza pokazują że się włączył, ale w logach nie ma informacji czemu.
Generalnie - w tych logach nie logują się zdarzenia typu zadziałanie warunku.

Macie jakieś sugestie?

a) jak śledzić ducha

b) co może być przyczyną? reset po którym głupieje? zakłócenie z sieci? walnięta wersja oprogramowania? A może apka bez mojej wiedzy coś rusza jak się włącza?

c) a może w warunku ktoś zaimplementował kontroler PID i jak wilgotność nie spadała szybko, to załączył :-)

Help, bo żona zaraz mi każe wywalić to ustrojstwo :-).

Ustawienia 2022-02-02 07-38-12.png
Wentylator_plot 2022-02-02 07-35-06.png
Wentylator_Screenshot from 2022-02-02 07-35-06.png
(tu 23:45-0:05 zadziałanie poprawne, 0:29 włączenie bez powodu, 1:50 wyłączenie z apki)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by mjacek on Fri Feb 04, 2022 8:10 am, edited 2 times in total.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Najprościej podłącz urządzenie pod komputer i zbieraj z niego logi. Będzie widać, czy polecenie przyszło z zewnątrz, czy nie. (o ile logowanie nie jest wyłączone)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
mjacek

Dzieki, a czy podpowiesz mi czy dobrze myślę:

- logi lecą sobie na UART (jeśli lecą),
- lecą na bieżąco, nie są nigdzie zapisywane, czyli musze się podłączyć na noc
- UART to piny Rx i Tx na typowej płytce
- Mam DHT podłączony na pinie "Rx" jako 1wire, więc nie wysteruję ESP, ale na Tx mogę się podłączyć
- biorę sobie skrętkę i ciągnę GND oraz Tx do konwertera UART-USB
- sprawdzam, czy na tym wyprowadzeniu nie ma jakiegoś niemiłego napięcia, i wtykam w PC
- (nie mam pewności) czy Sonoff basic r3 ma układ procesora po stronie izolowanej, czy po sieciowej??
- dalej juz jest prosto,
$minicom -D /dev/ttyACM0 albo co mi akurat podejdzie, włączam logowanie i rano przeglądam.

A jeśli Sonoff jest po stronie sieciowej - jak najprościej się zaizolować (może są szybkodostępne taniutkie konwertery z optoizolacją?)

Czy jeśli wezmę drugiego identycznego sonoffa, położę na stole i się podepne do UARTa, to od razu zobaczę że coś leci na logi, czy cos trzeba manipulować (wysłać mu na Rx, na ten przykład)?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

A nie dzieje się to przypadkiem przy zmianie adresu IP od dostawcy Internetu?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
krycha88
Been thanked: 5 times

Robert Błaszczak wrote: Wed Feb 02, 2022 11:02 am A nie dzieje się to przypadkiem przy zmianie adresu IP od dostawcy Internetu?
to jest dobry trop, sprawdź jaki masz czas połączenia z poziomu aplikacji.
https://gui-generic-builder.supla.io/
mjacek

To ja poproszę ten trop dużymi literami (miło że w ogóle ktoś mi odpowiada, dzięki).

1. Czy w takiej sytuacji nie zapalałyby mi się wszystkie lampy i inne zasuplowane ustrojstwa w mieszkaniu? Ponieważ to jest srodek nocy, to raczej bym zauważył.

2. Co to znaczy "czas połączenia z poziomu aplikacji"? poproszę o wyjaśnienie co ja mam w środku nocy sprawdzać, bo raczej będe zaspany :-)
... tu jednego nie jestem pewien - czy telefon z apką miałem w trybie samolotowym, czy nie; Może to jest różnica między tą nocą kiedy jest OK a tą, kiedy nie jest?

3. Jak ma się ta hipoteza do faktu, że nikt nie steruje tym wentylatorem; zapięcie jest na warunkowaniu przekaźnika czujnikiem, czyli - jeśli dobrze rozumiem - wewnątrz modułu, i nie przechodzi przez Internet; na mój rozum dopóki nie pogłaszczę palcem apki, to żadne sterowania nie powinny iść z serwera?
krycha88

Odpal aplikację SUPLA i kliknij w "i" koło urządzenia tam będziesz miał Czas pracy oraz Czas połączenie - podaj je.
mjacek

Czas pracy 1 dni 20:22:25
Czas połączenia 0 dni 01:40:44
Powód restartu połączenia1:brak odpowiedzi serwera

Ale to 1:40:44 to było już koło popołudnia, więc to jest inny wypadek, choc może podobny.

Z drugiej strony: moduły Zamela nie piszą o restarcie, ale mają oba czasy prawie równe (około "0 dni 1:40:xx"), czyli im się też zrestartowało.

Rozumiem, że po "złej" nocy powinienem na te pola spojrzeć, i pomożecie mi potem z nich coś wywróżyć :-).
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Odnośnie logów z uarta - nie podłączaj USB pod urządzenie na 230 V. Trzeba by tutaj dołożyć transformator separacyjny, aby uniknąć ewentualnego uszkodzenia sprzętu.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
krycha88

mjacek wrote: Wed Feb 02, 2022 2:17 pm Rozumiem, że po "złej" nocy powinienem na te pola spojrzeć, i pomożecie mi potem z nich coś wywróżyć :-).
Tak ;)
Jeszcze możesz na szybko spróbować odłączyć internet na 10min i obserwować czy się problem powtórzy.

Return to “Pomoc”