⚙ [TO DO] Co chcielibyście jeszcze dodać do GUI-Generic? ☕

Pietras81
Been thanked: 1 time

krycha88 wrote: Mon Mar 07, 2022 7:15 pm
Pietras81 wrote: Mon Mar 07, 2022 4:50 pm Ja bym poprosił przy sterowaniu RGBW o możliwość wyboru stanu po braku zasilania. Obecnie po braku zasilania przywraca do poprzedniego stanu. Ja bym chciał wybrać co ma być po wyłączeniu i ponownym załączeniu zasilania aby była opcja wlacz na określoną jasność wyrazona w np. % lub przywróć poprzedni stan. Chodzi mi o obsługę żarówek z esp. sterowanych włącznikiem bez modułów.
Prośba spełniona :) Dodałem parametr umożliwiający określenie stanu RGBW po restarcie.
Generalnie bardzo dziękuje. Dziś wgrałem na próbę i działa mam tylko jedną uwagę ale pewnie nie jest to już takie proste. Chciałbym aby była możliwość wyboru stanu zarówno stanu po resecie kolorów jaki i białego. Jak by dało się jeszcze określić jasność na jaką ma się włączyć dany kanał to już by była rewelacja.
W ramach wyjaśnienia piszę po co mi oddzielnie możliwość wyboru. Soft mam wgrany do żarówki HYKKER RGBW 9 W działa ona tak że włączam ją i wyłączam włącznikiem odcinając jej zasilanie. Żarówka jeśli włączy się na max zarówno biały jaki i kolor grzeje się i pobiera dużo więcej niż deklarowane 9w, po czasie rozłącza esp i świeci ale nie ma jej w sieci. Mam obecnie zmodyfikowany soft który po resecie zapala tylko kanał biały i wszystko jest oki ale jak by się dało dodać powyższe rzeczy to pewnie nie tylko ja bym z tego skorzystał. Oczywiście nic na siłę jak się nie da łatwo tego zrobić to nie nalega.
Pozdrawiam Piotr
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://pietras-81.aqi.eco/
jamsjamsen

Może jakiś czujnik do jakości powietrza Co2 i TVOC (substancji lotnych w powietrzu) np. SGP30 lub CCS811 oba na I2C ;)
Byłem na Supla Offline Party 2023 & 2024 ;
klimasstudio

jamsjamsen wrote: Tue Mar 08, 2022 7:17 pm Może jakiś czujnik do jakości powietrza Co2 i TVOC (substancji lotnych w powietrzu) np. SGP30 lub CCS811 oba na I2C ;)
Może ten gotowiec z IKEŁY za 40zl gdzie można skitrac wemos d1 mini ?
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
Albert

Ja mam nieśmiałe pytanie. Mam uzdatniacz do wody i w podajniku mam czujnik HCSR-04, który pokazuje ile soli w nim jest, ale problemem jest to, że w środowisku w jakim pracuje, to długo nie wytrzymuje i koroduje. A posiadanie czujnika to fajna sprawa, bo poziom soli musi być na pewnym minimalnym poziomie, i nie powinno się poniżej jego schodzić. No i wymysliłem, że wrzucę tam VL53L0X w wydrukowanej obudowie z okienkiem tylko na puszczenie samej wiązki (czy jak to tam działa), ale on działa w sumie "tak jak powinien" :lol: pokazuje odległość od siebie. Dałoby radę dorzucić opcję identico jak w HCSR-04? coby liczył odwrotnie? :twisted:
miko1282
Has thanked: 1 time

Była by możliwość dostania odczytu temperatury linkiem bezpośrednim, z innego serwera ? Brakuje mi tej opcji, najlepiej jakby ogólnie linki bezpośrednie (też sterowanie) działały między różnymi serwerami :D
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

Albert wrote: Fri Mar 11, 2022 6:52 am Ja mam nieśmiałe pytanie. Mam uzdatniacz do wody i w podajniku mam czujnik HCSR-04, który pokazuje ile soli w nim jest, ale problemem jest to, że w środowisku w jakim pracuje, to długo nie wytrzymuje i koroduje. A posiadanie czujnika to fajna sprawa, bo poziom soli musi być na pewnym minimalnym poziomie, i nie powinno się poniżej jego schodzić. No i wymysliłem, że wrzucę tam VL53L0X w wydrukowanej obudowie z okienkiem tylko na puszczenie samej wiązki (czy jak to tam działa), ale on działa w sumie "tak jak powinien" :lol: pokazuje odległość od siebie. Dałoby radę dorzucić opcję identico jak w HCSR-04? coby liczył odwrotnie? :twisted:
A nie masz diody, która świeci lub mruga gdy stan soli jest niski. Ja przykleiłem "czujnik światła LDR rezystancyjny dla Arduino" do jednego z gpio i mam info, że muszę znów dźwigać worki :)
Duch__
Been thanked: 6 times

Pietras81 wrote: Tue Mar 08, 2022 7:12 pm
krycha88 wrote: Mon Mar 07, 2022 7:15 pm
Pietras81 wrote: Mon Mar 07, 2022 4:50 pm Ja bym poprosił przy sterowaniu RGBW o możliwość wyboru stanu po braku zasilania. Obecnie po braku zasilania przywraca do poprzedniego stanu. Ja bym chciał wybrać co ma być po wyłączeniu i ponownym załączeniu zasilania aby była opcja wlacz na określoną jasność wyrazona w np. % lub przywróć poprzedni stan. Chodzi mi o obsługę żarówek z esp. sterowanych włącznikiem bez modułów.
Prośba spełniona :) Dodałem parametr umożliwiający określenie stanu RGBW po restarcie.
Generalnie bardzo dziękuje. Dziś wgrałem na próbę i działa mam tylko jedną uwagę ale pewnie nie jest to już takie proste. Chciałbym aby była możliwość wyboru stanu zarówno stanu po resecie kolorów jaki i białego. Jak by dało się jeszcze określić jasność na jaką ma się włączyć dany kanał to już by była rewelacja.
W ramach wyjaśnienia piszę po co mi oddzielnie możliwość wyboru. Soft mam wgrany do żarówki HYKKER RGBW 9 W działa ona tak że włączam ją i wyłączam włącznikiem odcinając jej zasilanie. Żarówka jeśli włączy się na max zarówno biały jaki i kolor grzeje się i pobiera dużo więcej niż deklarowane 9w, po czasie rozłącza esp i świeci ale nie ma jej w sieci. Mam obecnie zmodyfikowany soft który po resecie zapala tylko kanał biały i wszystko jest oki ale jak by się dało dodać powyższe rzeczy to pewnie nie tylko ja bym z tego skorzystał. Oczywiście nic na siłę jak się nie da łatwo tego zrobić to nie nalega.
Pozdrawiam Piotr
Da radę w tym sofcie całkowicie wyłączyć RGB? Po jakim czasie od podania zasilania startuje światło?
Pietras81

Duch__ wrote: Fri Mar 11, 2022 1:58 pm

Da radę w tym sofcie całkowicie wyłączyć RGB? Po jakim czasie od podania zasilania startuje światło?
Hej poprosiłem o taką opcje krycha88 ale puki co chyba jeszcze nie jest możliwe wyłączenie RGB. Soft który obecnie posiadam do żarówki HYKKER 9W ma właśnie wyłączony z automatu kolor i odpala tylko biały na ful moc kolor biały. Czas załączenia jest praktycznie natychmiastowy. Jedyne co mi cały czas się nie podoba w tych żarówkach że kolor biały jest barwy ciepłej ale da się z tym żyć.
https://pietras-81.aqi.eco/
Duch__
Been thanked: 6 times

Pietras81 wrote: Fri Mar 11, 2022 8:04 pm
Duch__ wrote: Fri Mar 11, 2022 1:58 pm

Czas załączenia jest praktycznie natychmiastowy.
Wykonałem u siebie testy i nie jestem zadowolony. Od momentu podania 230V, zanim moduł połączy się z WIFI to mija jakieś 3-5 sekund zanim światło się uruchomi. W przypadku zaznaczenia opcji "Zapal" powinno się w pierwszej kolejności zapalić światło, a dopiero potem szukać sobie WIFI i łączyć się z cloudem.
Goral64
Has thanked: 2 times

Duch__ wrote: Sun Mar 13, 2022 12:19 pm W przypadku zaznaczenia opcji "Zapal" powinno się w pierwszej kolejności zapalić światło, a dopiero potem szukać sobie WIFI i łączyć się z cloudem.
Ogólnie każdy moduł powinien się tak zachowywać. Operacje lokalne przede wszystkim, sieciowe w następnej kolejności.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image

Return to “GUI Generic”