Witam,
Mam problem polegający na błędnym odczycie MEW'a wynikającym prawdopodobnie ze złego podłączenia w tablicy rozdzielczej. MEW ma służyć do pomiaru poboru prądu zużywanego na potrzeby ładowania samochodu elektrycznego. Podłączyłem w tablicy - kolejne fazy odpowiednio do wejść V1, V2, V3 oraz N na listwę neutralną, natomiast przekładniki załączyłem odpowiednio na fazy L1, L2 i L3 - strzałkami w kierunku ładowarki.
Samochód zdążył się naładować ok. 15% natomiast energia czynna pobrana to zaledwie 0.19898 kWh... Za to energia czynna zwrócona do aż 12.67310 kWh... Czy problemem mogą być odwrotnie założone przekładniki? Dodam, że w domu jest PV, ale nie jest wpięta bezpośrednio do tablicy rozdzielczej, w której zainstalowany jest MEW.
Co może być problemem? Poniżej zdjęcia z aplikacji jak to aktualnie wygląda.
MEW-01 ŁADOWARKA EV
-
Kris0106
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Kris0106
Czy to może być jednak wina domowej instalacji PV i "auto-konsumpcji"...?
-
Kris0106
Energia czynna zwrócona
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
-
Kris0106
Witam,
A czy nie jest to problem auto-konsumpcji związanej z produkcją energii przez PV?
A czy nie jest to problem auto-konsumpcji związanej z produkcją energii przez PV?
-
Kris0106
Przekładniki są założone na przewodach fazowych, które zmierzają bezpośrednio do ładowarki. Strzałki na przekładnikach są skierowane do ładowarki, czyli do odbioru, zgodnie z instrukcją. Mimo to energia pobrana jest znikoma, natomiast energia zwrócona jest dużo większa niż pobrana. Czy powinienem zatem odwrócić przekładniki?
-
Kris0106
viewtopic.php?t=10344
Znalazłem taki wątek i to wygląda na problem podobny do mojego. Czy może chodzić o to?
Znalazłem taki wątek i to wygląda na problem podobny do mojego. Czy może chodzić o to?
-
Kris0106
Odwrotnie w sensie, że przekładniki mogą być na niewłaściwych fazach?