Wyzwalacz Akcji / Action Trigger w GUI-Generic

User avatar
pzygmunt
Posts: 18600
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Chodzi o stan przycisku
szamot210@interia.pl
Posts: 8
Joined: Fri Mar 27, 2020 8:06 pm

Post

Cześć, prośba o pomoc z Action Trigger, nie widzę takiej opcji w cloud. W Sonoff Mini mam wgrany soft SuplaDevice GG v4.6.14 i ustawiania tak jak w załączniku - dlaczego nie mam w cloud możliwości ustawienia AT? Czy muszę wgrać jakiś inny soft z opcją AT? Prośba o pomoc. Dzięki
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
robertklepacki94
Posts: 1004
Joined: Thu Sep 02, 2021 1:06 pm

Post

szamot210@interia.pl wrote: Fri Sep 23, 2022 10:44 am Cześć, prośba o pomoc z Action Trigger, nie widzę takiej opcji w cloud. W Sonoff Mini mam wgrany soft SuplaDevice GG v4.6.14 i ustawiania tak jak w załączniku - dlaczego nie mam w cloud możliwości ustawienia AT? Czy muszę wgrać jakiś inny soft z opcją AT? Prośba o pomoc. Dzięki
Zaznaczyłeś przy generowaniu softu w GG kafelek z AT ?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
LukaszH
Posts: 653
Joined: Sat Dec 14, 2019 11:49 pm

Post

Dawno nikt nie pisał w tym wątku ale chciałem zapytać o jedną sprawę:
Mam moduł incan ustawiony jako rolety i w moim przypadku żaluzji ustawienie:
1. Reakcja na: Zmiana stanu - bistabilny
2. Akcja move up or move down
Przycisk fizyczny to monostabilny do rolet.

Teraz jak ustawiam AT aby po kliknięciu x razy zamknąć/otworzyć całą żaluzję to wykrywanie zmiany stanu to w zasadzie w cloud mogę ustawić jedynie "przełączenie 4x", ponieważ wykrywana jest każda zmiana włącznika czyli teoretycznie jedno moje kliknięcie włącznikiem fizycznym to dwa przełączenia. W takim razie po co ustawienia 1x, 2x to bez sensu (to jedno kliknięcie fizycznego przycisku), 3x i 5x w przypadku tego włącznika także nie osiągalne i dlatego tylko dwukrotne wciśnięcie przycisku fizycznego (4x przełączenie) to ma jakiś sens.
Natomiast wejście do trybu konfiguracji który jest pod tym samym przyciskiem (GPIO) to już muszę dokonać 10x kliknięcia przyciskiem fizycznym co w rozumieniu AT to x20 przełączeń.
Teraz moje pytanie czy to tak ma być że AT w takim przypadku (ustawienia rolet) czytane jest każda zmiana stanu czy powinno być jak w przycisku do konfiguracji czyli tylko chyba zbocze rosnące/malejące ?
User avatar
klew
Posts: 8765
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

LukaszH wrote: Fri Dec 23, 2022 6:58 pm Dawno nikt nie pisał w tym wątku ale chciałem zapytać o jedną sprawę:
Mam moduł incan ustawiony jako rolety i w moim przypadku żaluzji ustawienie:
1. Reakcja na: Zmiana stanu - bistabilny
2. Akcja move up or move down
Przycisk fizyczny to monostabilny do rolet.

Teraz jak ustawiam AT aby po kliknięciu x razy zamknąć/otworzyć całą żaluzję to wykrywanie zmiany stanu to w zasadzie w cloud mogę ustawić jedynie "przełączenie 4x", ponieważ wykrywana jest każda zmiana włącznika czyli teoretycznie jedno moje kliknięcie włącznikiem fizycznym to dwa przełączenia. W takim razie po co ustawienia 1x, 2x to bez sensu (to jedno kliknięcie fizycznego przycisku), 3x i 5x w przypadku tego włącznika także nie osiągalne i dlatego tylko dwukrotne wciśnięcie przycisku fizycznego (4x przełączenie) to ma jakiś sens.
Natomiast wejście do trybu konfiguracji który jest pod tym samym przyciskiem (GPIO) to już muszę dokonać 10x kliknięcia przyciskiem fizycznym co w rozumieniu AT to x20 przełączeń.
Teraz moje pytanie czy to tak ma być że AT w takim przypadku (ustawienia rolet) czytane jest każda zmiana stanu czy powinno być jak w przycisku do konfiguracji czyli tylko chyba zbocze rosnące/malejące ?
Czemu mając przycisk monostabilny konfigurujesz go jako bistabilny?
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
LukaszH
Posts: 653
Joined: Sat Dec 14, 2019 11:49 pm

Post

klew wrote: Fri Dec 23, 2022 7:33 pm
Czemu mając przycisk monostabilny konfigurujesz go jako bistabilny?
To jedyne ustawienie aby korzystać z żaluzji aby tylko trochę odsłonić lamelki - tu mówimy o czasach między 0.2 - 2 sek. W monostabilnym trzeba dwa razy kliknąć (pierwszy idzie move up, drugie kliknięcie stop), w bistabilnym to move up idzie do czasu trzymania przycisku, a stop po jego puszczeniu.
Moje pytanie to czy przy moim ustawieniu da się czytać do AT tylko zbocza rosnące/malejące aby mieć większą możliwość korzystania z tej funkcjonalności ?
User avatar
klew
Posts: 8765
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

LukaszH wrote: Sat Dec 24, 2022 8:30 am
klew wrote: Fri Dec 23, 2022 7:33 pm
Czemu mając przycisk monostabilny konfigurujesz go jako bistabilny?
To jedyne ustawienie aby korzystać z żaluzji aby tylko trochę odsłonić lamelki - tu mówimy o czasach między 0.2 - 2 sek. W monostabilnym trzeba dwa razy kliknąć (pierwszy idzie move up, drugie kliknięcie stop), w bistabilnym to move up idzie do czasu trzymania przycisku, a stop po jego puszczeniu.
Moje pytanie to czy przy moim ustawieniu da się czytać do AT tylko zbocza rosnące/malejące aby mieć większą możliwość korzystania z tej funkcjonalności ?
Jeśli masz ustawiony przycisk bistabilny, to każda zmiana stanu jest liczona jako 1 kliknięcie.

Ja planowaniem zrobić sterowanie lamelami przy pomocy przytrzymanie przycisku, dzięki czemu możesz normalnie używać wieloklików. Natomiast to wymaga odpowiedniej implementacji, której jeszcze nie ma
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
LukaszH
Posts: 653
Joined: Sat Dec 14, 2019 11:49 pm

Post

klew wrote: Sat Dec 24, 2022 8:39 am
LukaszH wrote: Sat Dec 24, 2022 8:30 am
klew wrote: Fri Dec 23, 2022 7:33 pm
Czemu mając przycisk monostabilny konfigurujesz go jako bistabilny?
To jedyne ustawienie aby korzystać z żaluzji aby tylko trochę odsłonić lamelki - tu mówimy o czasach między 0.2 - 2 sek. W monostabilnym trzeba dwa razy kliknąć (pierwszy idzie move up, drugie kliknięcie stop), w bistabilnym to move up idzie do czasu trzymania przycisku, a stop po jego puszczeniu.
Moje pytanie to czy przy moim ustawieniu da się czytać do AT tylko zbocza rosnące/malejące aby mieć większą możliwość korzystania z tej funkcjonalności ?
Jeśli masz ustawiony przycisk bistabilny, to każda zmiana stanu jest liczona jako 1 kliknięcie.

Ja planowaniem zrobić sterowanie lamelami przy pomocy przytrzymanie przycisku, dzięki czemu możesz normalnie używać wieloklików. Natomiast to wymaga odpowiedniej implementacji, której jeszcze nie ma
Ok dzięki za info - rozumiem że przestawienie tego w funkcji rolet mogło by zaburzyć ustawienia dla innych funkcji i musi tak zostać.

A tak przy okazji funkcja "przytrzymanie" jakoś nie bardzo ją rozumiem. Przy ustawionym czasie hold np. 0,5sek to akcja wykona się dopiero po trzymaniu przycisku właśnie 0,5 sek (nie ma reakcji przed tym czasem). Następnie jeśli nadal przycisk jest trzymany (zwarty do GND) to wybrana akcja jest powtarzana tylko w GG jakoś co około 2 sek (na przekaźniku i akcji "przełącz" to klika nim co 2sek w trakcie trzymania przycisku). Chyba że algorytm jest inny i inaczej to powinno działać tylko w GG tak to jest ustawione ?

Jak by to miało wyglądać w przypadku żaluzji to "przytrzymanie" ?
User avatar
lukfud
Posts: 2117
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm
Location: Warszawa

Post

LukaszH wrote: Sat Dec 24, 2022 10:37 am
klew wrote: Sat Dec 24, 2022 8:39 am
LukaszH wrote: Sat Dec 24, 2022 8:30 am

To jedyne ustawienie aby korzystać z żaluzji aby tylko trochę odsłonić lamelki - tu mówimy o czasach między 0.2 - 2 sek. W monostabilnym trzeba dwa razy kliknąć (pierwszy idzie move up, drugie kliknięcie stop), w bistabilnym to move up idzie do czasu trzymania przycisku, a stop po jego puszczeniu.
Moje pytanie to czy przy moim ustawieniu da się czytać do AT tylko zbocza rosnące/malejące aby mieć większą możliwość korzystania z tej funkcjonalności ?
Jeśli masz ustawiony przycisk bistabilny, to każda zmiana stanu jest liczona jako 1 kliknięcie.

Ja planowaniem zrobić sterowanie lamelami przy pomocy przytrzymanie przycisku, dzięki czemu możesz normalnie używać wieloklików. Natomiast to wymaga odpowiedniej implementacji, której jeszcze nie ma
Ok dzięki za info - rozumiem że przestawienie tego w funkcji rolet mogło by zaburzyć ustawienia dla innych funkcji i musi tak zostać.

A tak przy okazji funkcja "przytrzymanie" jakoś nie bardzo ją rozumiem. Przy ustawionym czasie hold np. 0,5sek to akcja wykona się dopiero po trzymaniu przycisku właśnie 0,5 sek (nie ma reakcji przed tym czasem). Następnie jeśli nadal przycisk jest trzymany (zwarty do GND) to wybrana akcja jest powtarzana tylko w GG jakoś co około 2 sek (na przekaźniku i akcji "przełącz" to klika nim co 2sek w trakcie trzymania przycisku). Chyba że algorytm jest inny i inaczej to powinno działać tylko w GG tak to jest ustawione ?

Jak by to miało wyglądać w przypadku żaluzji to "przytrzymanie" ?
Biblioteka w tej chwili na to pozwala, tylko @krycha88 musiałby wprowadzić drobną modyfikację dla rolet.
Wystarczy dodać przytrzymanie wyzwalające akcje MOVE_UP/DOWN dla przycisków monostabilnych.
Powtarzanie wysyłania przytrzymania powinno być tylko przy ściemnianiu/rozjaśnianiu, w innych przypadkach dłuższe przytrzymanie nie powinno niczego wnosić.
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
kurus
Posts: 1092
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

Dziś się trochę namęczyłem aby ustawić wyzwalacz akcji dla samego przycisku bez przypisanego do niego przekaznika.. żeby to osiągnąć trzeba do tego przycisku przypisać numer przekaznika jaki nie istnieje na urządzeniu np. Jeśli mamy dwa przekaźniki to ustawiamy numer 3 i dopiero wtedy w cloud pojawi się wyzwalacz akcji, może by dodać w opcji przełącznika wybór opcji np bez przekaźnika było by to dużo bardziej zrozumiałe ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “GUI Generic”