Furtka + SBW 02 - rozłączanie po czasie

pzygmunt
Been thanked: 59 times

Sprawdź czy ożesz wtedy pingnąć SBW. Sprawdź też jaki masz tam zasięg.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
sherif14

Jak sprawdzić ten ping? Zasięg Supli na poziome dwadzieścia kilka procent. Natomiast gdy stoję ze smartfonem przy sterowniku zasięg jest prawie na max. Czy jest możliwe, że słaba wydajność zasilacza powoduje słaby zasięg Wifi Supli?
pzygmunt

Za słaba wydajność może objawiać się tym, że po przełączeniu modułu w tryb konfiguracji nie będziesz mógł się z nim połączyć.
20% to granica zasięgu.
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

sherif14 wrote: Mon Oct 10, 2022 5:38 pm ...
Natomiast gdy stoję ze smartfonem przy sterowniku zasięg jest prawie na max.
...
A czasem nie masz ustawionego hotspota na telefonie z taką samą nazwą sieci i hasłem jak w domu?
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
sherif14

Nie :)
sherif14

Niestety cały czas ma problem z połączeniem. Ostatni status to Wifi connecting. Zasięg jest na pewno ok - wystawiłem specjalnie router z anteną ok. 5m od Supli, bez żadnych przeszkód po drodze. Przypomnę że zasilanie 24V pobieram z napędu Faac 740. Co jeszcze może być nie tak?
pzygmunt

Limit urządzeń. DNS-y. Ustawienia DHCP. Inny AP o tej samej nazwie. Zaszumienie kanału.
sherif14

Odświeże temat bo mam identyczny problem w zestawie SBW-02/ANT + napęd bramy przesuwnej Beninca.
Wszystko działa, zamykam bramę przez aplikację i dokładnie w momencie zakończenia ruchu bramy supla się rozłącza.
Wraca do połączenia gdy ponownie otworzę bramę z pilota.
Mam dwa pomysły: pisaliście, że to może wina słabego zasięgu zasięgu (obecnie mam ok. 10%).
Drugie podejrzenie to sposób podłączenia: teraz biorę zasilanie 12V z lewej listwy (dodaję zdjęcie - pomarańczowy i niebieski kabel) - czy tak jest ok?
Image
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

sherif14 wrote: Thu Oct 16, 2025 2:14 pm Odświeże temat bo mam identyczny problem w zestawie SBW-02/ANT + napęd bramy przesuwnej Beninca.
Wszystko działa, zamykam bramę przez aplikację i dokładnie w momencie zakończenia ruchu bramy supla się rozłącza.
Wraca do połączenia gdy ponownie otworzę bramę z pilota.
Mam dwa pomysły: pisaliście, że to może wina słabego zasięgu zasięgu (obecnie mam ok. 10%).
Drugie podejrzenie to sposób podłączenia: teraz biorę zasilanie 12V z lewej listwy (dodaję zdjęcie - pomarańczowy i niebieski kabel) - czy tak jest ok?
Image
Przydał by się jakiś model tego napędu.

Ale 1
Minimalny zasięg dla prawidłowego działania urządzenia to >30%. Przy twoich 10 i tak dobrze że się raz na jakiś czas podłączy.
To jest napewno do poprawy.

Ale 2
Bennica może mieć włączone jakieś oszczędzanie energii po zamknięciu. Sprawdź czy na module wtedy świeci lub miga zielona dioda.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
sherif14

Gdy powstaje problem dioda miga.
A czy ma znaczenie podłączenie do zacisków 12v zamiast 24v?

Return to “ZAMEL SBW-02”