MEW-01 wskazania i podłaczenie

Antonio

20221010_215637.jpg

Zapewne dostane bana za ten tekst ale nie mogę zgodzić i patrzyć na takie rzeczy

K***** ,JAKI ELEKTRYNA ROBIŁ TĄ NIBY ROZDZIELNIE ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Antonio wrote: Mon Oct 10, 2022 10:05 pm K***** ,JAKI ELEKTRYNA ROBIŁ TĄ NIBY ROZDZIELNIE ?
Pozwoliłem sobie tylko ocenzurować lekko post :P
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
boski jasiu

Witam ponownie.
Tak, zdaje sobie sprawę że szału nie robi. Osobiście też mi się nie podoba. Ale póki co działa i nic się nie stało.
Natomiast nie wiem czy powinienem odesłać Suple na gwarancję, czy zlecić elektrykowi poprawienie montażu.
Poniżej schemat podłączenia z mojej "szafy grozy". Czy ktoś jest w stanie powiedzieć czy prawidłowe ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

boski jasiu wrote: Tue Oct 11, 2022 5:23 pm Witam ponownie.
Tak, zdaje sobie sprawę że szału nie robi. Osobiście też mi się nie podoba. Ale póki co działa i nic się nie stało.
Natomiast nie wiem czy powinienem odesłać Suple na gwarancję, czy zlecić elektrykowi poprawienie montażu.
Poniżej schemat podłączenia z mojej "szafy grozy". Czy ktoś jest w stanie powiedzieć czy prawidłowe ?
Z rysunku nie da się odczytać, czy rzeczywiście wszystko jest dobrze podłączone.
Przeczytaj uważnie ten post: viewtopic.php?t=8692
Następnie sprawdź, czy wszystkie przekładniki i zasilanie są podłączone w odpowiedniej kolejności. Można to też sprwadzić multimetrem - każdy elektryk powinien sobie z tym poradzić
boski jasiu

Tak. Przekładniki są w dobrej kolejności, oraz takiej samej jak zasilanie.
Martwi mnie tylko kwestia podłączenia przed i za zabezpieczeniem. Tak jak pokazałem na tym poglądowym schemacie powyżej.
klew

boski jasiu wrote: Tue Oct 11, 2022 6:17 pm Tak. Przekładniki są w dobrej kolejności, oraz takiej samej jak zasilanie.
Martwi mnie tylko kwestia podłączenia przed i za zabezpieczeniem. Tak jak pokazałem na tym poglądowym schemacie powyżej.
To czy jest przed, czy za zabezpieczeniem, to nie ma raczej znaczenia.
Ja bym zaczął od odkopania przewodów od przekładników, aby było dokładnie widać, który przekładnik pod które wejście MEW jest podłączony.
Na zdjęciu tego nie widać, więc na słowo nie wierzę :P

Oczywiście, że MEW może być wadliwy, ale to mało prawdopodobna opcja.
Na wszystkich 3 fazach masz ~0 W?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Sprawdź poprawność podłączenia multimetrem: viewtopic.php?t=8692
SUPLA.... Nareszcie w domu.
boski jasiu

Niestety mam obawy przed wkładaniem czegokolwiek do rozdzielni przy włączonym zasilaniu, ponieważ nie jestem elektrykiem. A żaden do którego dzwoniłem, nie przyjedzie do takiej pierdoły, bo mówi że nie ma czasu na takie pierdoły.
Ale pozwoliłem sobie odkopać przewody prowadzone od supli przy wyłączonej rozdzielnicy. Efekt jak poniżej na zdjęciu. Aplikacja zaczęła pokazywać pobór na 3ciej fazie (na oko chyba prawidłowy/rozsądny), natomiast faza 1 i 2 pokazuje w okolicach 14mA lub zero. Od montera pompy dowiedziałem się, że faza 1 i 2 jest używana tylko przez grzałkę, która uruchamia się dopiero przy temperaturach poniżej minus 5⁰C, lub przy uruchomieniu specjalnego trybu. Niestety po uruchomieniu tego specjalnego trybu, pobór na fazie 1 w aplikacji wynosił 25A przy zabezpieczeniu C25 w rozdzielni, lub wcześniej na zabezpieczeniu B16 - wtedy też aplikacja czasem pokazywała pobór 25A pomimo braku mrozu i bez uruchamiania specjalnego trybu. Natomiast pobór na fazie 2giej jest albo 0, albo w okolicy 15mA.
Sprawdzone wszystkie połączenia, dokręcone, sprawdzone strzałki na czarnych obejmach supli. Wszystko prawidłowo.
Czy bez pomiarów jestem jeszcze w stanie coś sprawdzić / zrobić ?

Return to “ZAMEL MEW-01”