Mój egzemplarz jest z softem 22.09.03. 'Potrafi chwile potrwać', czyli w sekundach np. ile? Czekałem przeszło minutę, albo dłużej, stopera nie miałem bo byłem w lekkim szoku, ale nie chciałem niczego przerywaćklew wrote: Wed Oct 12, 2022 7:35 am ...
Aktualizacja softu (aka "mruganie jak wściekły") potrafi chwilę potrwać. Chociaż te urządzenia powinny być z najnowszym softem. Czy z Twojej sieci urządzenia mają dostęp do Internetu, a w szczególności do https://updates.supla.org ? Przy braku dostępu tryb "aktualizacji" też powinien się zakończyć, ale może coś tam się wydażyło, co zablokowało proces.
Próbowałeś dodać urządzenie przez Androida, czy iOS?
Instancję serwera Supli mam zarejestrowaną, wpisy się synchronizują, dostęp do sieci internet z modułów jest. Ostatnio aktualizowałem ROWy, SRW i mSRW.
THW dodawałem na androidzie przez oficjalną apkę
Co do serwera też tak myślałem.klew wrote: Wed Oct 12, 2022 7:31 am ...
Serwer nie powinien mieć wpływu. Jedyne objawy niezaktualizowanego serwera, to dziwne pomiary (u mnie długo pokazywało się po prostu 0 w apce), a po czasie pojawiały się jakieś normalne pomiary, ale też nie aktualizowały się co 30 s, tylko bardziej losowo i rzadziej.
Urządzienie co 30 s próbuje nawiązać połączenie z Wi-Fi, a potem z serwerem. Rozłącza się i idzie spać, dopiero po wysłaniu danych pomiarowych. Jeśli będą jakieś problemy z nawiązaniem połączenia z Wi-Fi lub serwerem, to moduł będzie włączony i będzie próbował do skutku. ESP32 przy włączonym Wi-Fi nagrzewa się nawet do 50 stopni. Następnie ogrzewa płytkę i obudowę. Do pewnego stopnia THW potrafi skorygować pomiar, ale może on być zawyżony o 0,5-1 stopień w takich warunkach.
Co się dzieje, gdy Twój THW się "zawiesza"? Jakie są tego objawy? Jak zachowuje się dioda? Czy możesz wtedy wejść w tryb konfiguracyjny i zobaczyć co jest w last state?
Nie sprawdzałem tego jeszcze czy można przejść w tryb konfiguracyjny, jak będę w domu to to sprawdzę.
Na chwilę obecną 'zwiesił się', nie jestem teraz przy nim ale wczoraj podczas tego 'zwisu' dioda świeciła się normalnie.
W DHCP na MT nie widać w tablicy z dzierżawą, że się do niego odzywa 'Last Seen' rośnie w minuty, czyli tak jakby był poza wifi, a zasięg ma 100% jak nie wisi. Obecnie MT go nie widział od 2 godzin i 28minut. Zrobię mu zdalnie reset prądowy, bo podpiąłem go pod SP111.
Wstał Ewidentnie nie idzie spać i się grzeje. Jak będę w domu to sprawdzę co jest w LAST STATE