ZAMEL THW-01 - Testy

lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

klew wrote: Wed Oct 12, 2022 7:35 am ...
Aktualizacja softu (aka "mruganie jak wściekły" ;) ) potrafi chwilę potrwać. Chociaż te urządzenia powinny być z najnowszym softem. Czy z Twojej sieci urządzenia mają dostęp do Internetu, a w szczególności do https://updates.supla.org ? Przy braku dostępu tryb "aktualizacji" też powinien się zakończyć, ale może coś tam się wydażyło, co zablokowało proces.

Próbowałeś dodać urządzenie przez Androida, czy iOS?
Mój egzemplarz jest z softem 22.09.03. 'Potrafi chwile potrwać', czyli w sekundach np. ile? Czekałem przeszło minutę, albo dłużej, stopera nie miałem bo byłem w lekkim szoku, ale nie chciałem niczego przerywać :) Potem przypomniało mi się, że @Goral64 opisywał podobne zachowanie THW u siebie.
Instancję serwera Supli mam zarejestrowaną, wpisy się synchronizują, dostęp do sieci internet z modułów jest. Ostatnio aktualizowałem ROWy, SRW i mSRW.
THW dodawałem na androidzie przez oficjalną apkę
klew wrote: Wed Oct 12, 2022 7:31 am ...
Serwer nie powinien mieć wpływu. Jedyne objawy niezaktualizowanego serwera, to dziwne pomiary (u mnie długo pokazywało się po prostu 0 w apce), a po czasie pojawiały się jakieś normalne pomiary, ale też nie aktualizowały się co 30 s, tylko bardziej losowo i rzadziej.

Urządzienie co 30 s próbuje nawiązać połączenie z Wi-Fi, a potem z serwerem. Rozłącza się i idzie spać, dopiero po wysłaniu danych pomiarowych. Jeśli będą jakieś problemy z nawiązaniem połączenia z Wi-Fi lub serwerem, to moduł będzie włączony i będzie próbował do skutku. ESP32 przy włączonym Wi-Fi nagrzewa się nawet do 50 stopni. Następnie ogrzewa płytkę i obudowę ;). Do pewnego stopnia THW potrafi skorygować pomiar, ale może on być zawyżony o 0,5-1 stopień w takich warunkach.

Co się dzieje, gdy Twój THW się "zawiesza"? Jakie są tego objawy? Jak zachowuje się dioda? Czy możesz wtedy wejść w tryb konfiguracyjny i zobaczyć co jest w last state?
Co do serwera też tak myślałem.
Nie sprawdzałem tego jeszcze czy można przejść w tryb konfiguracyjny, jak będę w domu to to sprawdzę.
Na chwilę obecną 'zwiesił się', nie jestem teraz przy nim ale wczoraj podczas tego 'zwisu' dioda świeciła się normalnie.
W DHCP na MT nie widać w tablicy z dzierżawą, że się do niego odzywa 'Last Seen' rośnie w minuty, czyli tak jakby był poza wifi, a zasięg ma 100% jak nie wisi. Obecnie MT go nie widział od 2 godzin i 28minut. Zrobię mu zdalnie reset prądowy, bo podpiąłem go pod SP111.
Wstał
temp.jpg
Ewidentnie nie idzie spać i się grzeje. Jak będę w domu to sprawdzę co jest w LAST STATE
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
MadOnion78

U mnie odczyty stabilnie.
Screenshot_20221012-124048~2.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

MadOnion78 wrote: Wed Oct 12, 2022 10:41 am U mnie odczyty stabilnie.

Screenshot_20221012-124048~2.png
Wzorowy tester :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
klew

lesny8 wrote: Wed Oct 12, 2022 10:33 am Mój egzemplarz jest z softem 22.09.03. 'Potrafi chwile potrwać', czyli w sekundach np. ile? Czekałem przeszło minutę, albo dłużej, stopera nie miałem bo byłem w lekkim szoku, ale nie chciałem niczego przerywać :) Potem przypomniało mi się, że @Goral64 opisywał podobne zachowanie THW u siebie.
Nie mierzyłem, ale myślę że w okolicach 1 min update może trwać. Natomiast u Ciebie nie powinno się nic aktualizować.
Urządzenie po dodaniu z apki ma zawsze ustawioną aktualizację na "yes", więc będzie odpytywać serwer updates.supla.org o aktualizację. Od momentu nawiązania połączenia Wi-Fi powinien szybko migać. Gdy nie ma dostępnej nowszej wersji softu, to dość szybko (do kilku sekund) powinien wyłączyć szybkie miganie i wrócić do normalnej pracy.
To że jest lokalny serwer nie powinno mieć wpływu. THW ma zaimplementowaną nową werjsę aktualizacji opartą o osobny serwer updates.supla.org, także tam udeża jak sprawdza soft i już nic nie trzeba będzie dopisywać do bazy ani synchronizować. Podobnie w trybie "mqtt only" będzie dało się zrobić aktualizację nie mając konta w Supla Cloud.

Zanotowałem ten problem i sprubuję poszukać przyczyny.
lesny8 wrote: Wed Oct 12, 2022 10:33 am Na chwilę obecną 'zwiesił się', nie jestem teraz przy nim ale wczoraj podczas tego 'zwisu' dioda świeciła się normalnie.
W DHCP na MT nie widać w tablicy z dzierżawą, że się do niego odzywa 'Last Seen' rośnie w minuty, czyli tak jakby był poza wifi, a zasięg ma 100% jak nie wisi. Obecnie MT go nie widział od 2 godzin i 28minut. Zrobię mu zdalnie reset prądowy, bo podpiąłem go pod SP111.
...
Ewidentnie nie idzie spać i się grzeje. Jak będę w domu to sprawdzę co jest w LAST STATE
Ok, to czekam na informację co tam w last state widać.
THW będzie wymającym testerem domowych sieci, bo on co 30 s się rozłącza i łączy na nowo z Wi-Fi.
zuchnet

Wprowadzajcie do sprzedaży bo ludzie czekają :D
2 x SBW-02,
2 x MEW-01
2 x ROW-01
4 x PNW-01
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

klew wrote: Wed Oct 12, 2022 9:53 am W sensie że miałeś uszkodzony zasilacz, czy jaki problem z zasilaniem?
Teraz to sam już nie wiem, wymieniłem kabel (zbyt krótki) oraz ładowarkę, bo tamta jakoś nie budziła zaufania. Jednak okazuje się, że poprawy nie widać w komunikacji :(
Po starcie modułu nagrzewa się coś tam wysyła, temperatura spada do jakiegoś poziomu i tyle czujnik widzieli :( Do kolejnego twardego resetu.

Kluczowym w tym przypadku może być wydajność sieci WiFi... a u mnie ma ona co robić... tak więc u siebie czarno to widzę, żebym miał takimi urządzeniami zastąpić 12 dotychczasowych czujników bo mi zajeżdżą całkiem sieć...
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
MadOnion78

klew wrote: Wed Oct 12, 2022 10:49 am Wzorowy tester :)
Wzorowy egzmeplarz ; ) - sprawdziłem na paczce czy nie był czasem nadany z Sevres :lol:
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
klew

Goral64 wrote: Wed Oct 12, 2022 11:32 am
klew wrote: Wed Oct 12, 2022 9:53 am W sensie że miałeś uszkodzony zasilacz, czy jaki problem z zasilaniem?
Teraz to sam już nie wiem, wymieniłem kabel (zbyt krótki) oraz ładowarkę, bo tamta jakoś nie budziła zaufania. Jednak okazuje się, że poprawy nie widać w komunikacji :(
Po starcie modułu nagrzewa się coś tam wysyła, temperatura spada do jakiegoś poziomu i tyle czujnik widzieli :( Do kolejnego twardego resetu.

Kluczowym w tym przypadku może być wydajność sieci WiFi... a u mnie ma ona co robić... tak więc u siebie czarno to widzę, żebym miał takimi urządzeniami zastąpić 12 dotychczasowych czujników bo mi zajeżdżą całkiem sieć...
Ogólnie łączenie do sieci nie jest jakimś "zabójcą wifi", a 10 urządzeń łączących się do sieci, to nie jest nic szczególnie wymagającego.
Goral64

Ogólnie pewnie nie, ale przy 108 urządzeniach...

Image
Goral64

Dałem cacku jeszcze jedną szansę :) Tak się bidulka z rana zadipiłslipił, że żadne kulturalne dźganie go w config nie dało rady go przełączyć, więc wyrwałem mu na chwilę zasilanko ;) Po tym już bez oporu przeszedł w tryb konfiguracji standardowym uciskiem 5s we wiadome miejsce ;)
W konfigu przywróciłem świecenie diody po połączeniu (miałem wyłączoną po połączeniu) oraz dałem mu update. Po S&R grzecznie próbował się zaktualizować, ale po kilku sekundach dał sobie spokój i przeszedł do normalnej pracy. No i wyraźnie się ożywił, bo co ok. 30s raportuje sobie odczyty do serwera :)
Przy uruchamianiu niestety startuje u mnie z górnego C, bo potrafi pokazać 26°C przy porównywalnej 20°C, ale już (że tak zażartuję) po ok. 30 minutach dochodzi do temperatury porównywalnej. Parę minut temu minął temperaturę BME280 i zaczął sympatyzować z temperaturą z czujnika stacji pogodowej...

Image

Return to “ZAMEL THW-01”