instalacja RNW
-
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie instalacji RNW. Czy jest możliwość podłączenia tego modułu do starej instalacji dwuzylowej? Jeśli tak to w jaki sposób rozegrać to z włącznikiem ?
-
Myślę że kolega nie zna się na elektryce, sądząc po sposobie wypowiedzi. Sugeruję wezwać elektryka fachowca.
-
Tak, to prawda i z tego powodu instalacją elektryczną zajmuje się elektryk z uprawnieniami. Natomiast nie ma on zbyt dużego doświadczenia z systemami Supla i chcialbym go po prostu nakierować 

-
RNW potrzebuje jedynie L i N do zasilania.
Z reguły montuje się go pod przyciskami.
Więc jeśli ta instalacja dwużyłowa to przewody L i N, to da się tam podłączyć RNW.
Czym zamierzasz sterować przy pomocy RNW?
Z reguły montuje się go pod przyciskami.
Więc jeśli ta instalacja dwużyłowa to przewody L i N, to da się tam podłączyć RNW.
Czym zamierzasz sterować przy pomocy RNW?
-
Kiepski ten elektryk jeśli nie umie czytać schematu.Jacco wrote: Fri Sep 23, 2022 10:43 am Tak, to prawda i z tego powodu instalacją elektryczną zajmuje się elektryk z uprawnieniami. Natomiast nie ma on zbyt dużego doświadczenia z systemami Supla i chcialbym go po prostu nakierować![]()
Dwie minuty szukania
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Duch__ on Fri Sep 23, 2022 11:02 am, edited 1 time in total.
-
RNW nie jest urządzeniem wykonawczym, więc do działania potrzebuje tylko i wyłącznie zasilania AC 230V, które to zasilanie należy dostarczyć do sterownika przewodem dwużyłowym (L, N).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Ja zauważyłem że większość najpierw robi a potem patrzy w instrukcjeDuch__ wrote: Fri Sep 23, 2022 11:00 amKiepski ten elektryk jeśli nie umie czytać schematu.Jacco wrote: Fri Sep 23, 2022 10:43 am Tak, to prawda i z tego powodu instalacją elektryczną zajmuje się elektryk z uprawnieniami. Natomiast nie ma on zbyt dużego doświadczenia z systemami Supla i chcialbym go po prostu nakierować![]()
Dwie minuty szukania
Podlaczenie_RNW-01-18.jpg

Jestem nauczony że przy prądzie najpierw czytaj, sprawdź, zrób pomiary a potem się zabieraj bo będzie BZZZZT
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
-
Ja tylko tak dodam na przyszłość, że w bloku jak we włączniku są dwa kable to często jest to L in i L out. Inaczej mówiąc zasilanie i wyjście na lampę.
W takim przypadku nie da rady bo brakuje N.
W takim przypadku nie da rady bo brakuje N.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli 

-
Czyli wymagana jest modernizacja instalacji. Dziękuję, za merytoryczną odpowiedź bez uszczypliwości
Rnw jeść nie woła, musi poczekać w takim razie.

-
Generalnie to za mało informacji przekazałeś, poczynając od instalacji "dwużyłowej" po brak jakiejkolwiek wskazówki co chcesz osiągnąć.Jacco wrote: Sun Oct 23, 2022 8:36 am Czyli wymagana jest modernizacja instalacji. Dziękuję, za merytoryczną odpowiedź bez uszczypliwości![]()
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2025