instalacja RNW

Jacco

Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie instalacji RNW. Czy jest możliwość podłączenia tego modułu do starej instalacji dwuzylowej? Jeśli tak to w jaki sposób rozegrać to z włącznikiem ?
Duch__

Myślę że kolega nie zna się na elektryce, sądząc po sposobie wypowiedzi. Sugeruję wezwać elektryka fachowca.
Image
Jacco

Tak, to prawda i z tego powodu instalacją elektryczną zajmuje się elektryk z uprawnieniami. Natomiast nie ma on zbyt dużego doświadczenia z systemami Supla i chcialbym go po prostu nakierować :)
klew

RNW potrzebuje jedynie L i N do zasilania.
Z reguły montuje się go pod przyciskami.
Więc jeśli ta instalacja dwużyłowa to przewody L i N, to da się tam podłączyć RNW.

Czym zamierzasz sterować przy pomocy RNW?
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
Duch__

Jacco wrote: Fri Sep 23, 2022 10:43 am Tak, to prawda i z tego powodu instalacją elektryczną zajmuje się elektryk z uprawnieniami. Natomiast nie ma on zbyt dużego doświadczenia z systemami Supla i chcialbym go po prostu nakierować :)
Kiepski ten elektryk jeśli nie umie czytać schematu.

Dwie minuty szukania
Podlaczenie_RNW-01-18.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Duch__ on Fri Sep 23, 2022 11:02 am, edited 1 time in total.
Image
Robert Błaszczak

RNW nie jest urządzeniem wykonawczym, więc do działania potrzebuje tylko i wyłącznie zasilania AC 230V, które to zasilanie należy dostarczyć do sterownika przewodem dwużyłowym (L, N).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
klimasstudio

Duch__ wrote: Fri Sep 23, 2022 11:00 am
Jacco wrote: Fri Sep 23, 2022 10:43 am Tak, to prawda i z tego powodu instalacją elektryczną zajmuje się elektryk z uprawnieniami. Natomiast nie ma on zbyt dużego doświadczenia z systemami Supla i chcialbym go po prostu nakierować :)
Kiepski ten elektryk jeśli nie umie czytać schematu.

Dwie minuty szukania

Podlaczenie_RNW-01-18.jpg
Ja zauważyłem że większość najpierw robi a potem patrzy w instrukcje :mrgreen:
Jestem nauczony że przy prądzie najpierw czytaj, sprawdź, zrób pomiary a potem się zabieraj bo będzie BZZZZT
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
Gang

Ja tylko tak dodam na przyszłość, że w bloku jak we włączniku są dwa kable to często jest to L in i L out. Inaczej mówiąc zasilanie i wyjście na lampę.
W takim przypadku nie da rady bo brakuje N.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
Jacco

Czyli wymagana jest modernizacja instalacji. Dziękuję, za merytoryczną odpowiedź bez uszczypliwości :lol:

Rnw jeść nie woła, musi poczekać w takim razie.
Goral64

Jacco wrote: Sun Oct 23, 2022 8:36 am Czyli wymagana jest modernizacja instalacji. Dziękuję, za merytoryczną odpowiedź bez uszczypliwości :lol:

Rnw jeść nie woła, musi poczekać w takim razie.
Generalnie to za mało informacji przekazałeś, poczynając od instalacji "dwużyłowej" po brak jakiejkolwiek wskazówki co chcesz osiągnąć.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image

Return to “ZAMEL RNW-01”