...gdyby ktoś pytał o czujnik obrotów, to zaimplementowałem czujnik od licznika do roweru . Działa całkiem dobrze a koszt niewielki w sensie, że poszedłem na łatwiznę i kupiłem licznik do roweru za 20zł, bo mi się nie chciało kombinować inaczej w jakieś droższe czujniki. Jeśli się kiedyś popsuje, to pomyślę nad bardziej trwałymArghatell wrote: Wed Oct 26, 2022 8:11 pm . Przykładowo odpaliłem sobie licznik impulsów i tam jest możliwość zmiany miana a ponieważ używam tego do obrotów wiatraka, to sobie wpisałem OBR jako miano i mi pasi. Fajna opcja, gdzie wykorzystuję sobie to do obserwacji ilości obrotów wiatraka.
⚙ [TO DO] Co chcielibyście jeszcze dodać do GUI-Generic? ☕
-
Arghatell
-
klimasstudio
Wystarczy jakiś mocny magnesik + kontaktron magnetyczny za kilka zł z elektronicznego. Ja tak zrobiłem czujnik do licznika w hulajnodze elektrycznej.Arghatell wrote: Wed Oct 26, 2022 8:26 pm ...gdyby ktoś pytał o czujnik obrotów, to zaimplementowałem czujnik od licznika do roweru . Działa całkiem dobrze a koszt niewielki w sensie, że poszedłem na łatwiznę i kupiłem licznik do roweru za 20zł, bo mi się nie chciało kombinować inaczej w jakieś droższe czujniki. Jeśli się kiedyś popsuje, to pomyślę nad bardziej trwałym![]()
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
-
zwusik
Z pewnością przydała by się informacja o połączeniu z suplą.
Np. gdy brak połączenia to dioda migała sobie a przy połączeniu świeciła na stałe.
Np. gdy brak połączenia to dioda migała sobie a przy połączeniu świeciła na stałe.
-
zwusik
No przecież jak ESP jest w obudowie lub poza zasięgiem wzroku
to czy nie lepiej by było mieć dodatkowe wyprowadzenie GPIO na led-a o statusie podłączenia do supli?
Wiem , że w aplikacji mam status dostępności urządzenia ale nie zawsze mam smartfona pod ręką.
to czy nie lepiej by było mieć dodatkowe wyprowadzenie GPIO na led-a o statusie podłączenia do supli?
Wiem , że w aplikacji mam status dostępności urządzenia ale nie zawsze mam smartfona pod ręką.
-
Hrumque
Przecież możesz w menu konfiguracji ustawić tą funkcję diody - dla dowolnego GPIO.zwusik wrote: Thu Oct 27, 2022 7:30 pm Z pewnością przydała by się informacja o połączeniu z suplą.
Zwłaszcza że od pewnego czasu ta funkcja może być współdzielona z innym wyjściem, normalnie sterowalnym gdzie indziej (np "led załączenia przekaźnika" lub po prostu wyjście!) Więc nawet możesz sobie przekaźnikiem to sterować, normalnie włączasz i wyłączasz lampkę z supli, a jak nie będzie sieci - będzie ci lampka migała. (wystarczy odpowiednio ustawić w konfig - stan spoczynkowy/sterowanie na takie, które w stanie normalnym nie aktywuje ci tego wyjścia)
-
Arghatell
Już pisałem, że poszedłem na łatwiznęklimasstudio wrote: Thu Oct 27, 2022 12:47 pmWystarczy jakiś mocny magnesik + kontaktron magnetyczny za kilka zł z elektronicznego. Ja tak zrobiłem czujnik do licznika w hulajnodze elektrycznej.Arghatell wrote: Wed Oct 26, 2022 8:26 pm ...gdyby ktoś pytał o czujnik obrotów, to zaimplementowałem czujnik od licznika do roweru . Działa całkiem dobrze a koszt niewielki w sensie, że poszedłem na łatwiznę i kupiłem licznik do roweru za 20zł, bo mi się nie chciało kombinować inaczej w jakieś droższe czujniki. Jeśli się kiedyś popsuje, to pomyślę nad bardziej trwałym![]()
-
zwusik
Zakumałem. Muszę się jeszcze dużo nauczyć. W GUI Generic 4.21.5 włączyłem w /config -ustawienie GPIO dla CONFIG led-a pod GPIO2 załączany stanem wysokim.Robert Błaszczak wrote: Thu Oct 27, 2022 8:06 pm Wbudowany LED jest na GPIO2, więc jak chcesz to możesz podłączyć drugą diodę LED do tego GPIO.
Dzięki za szybkie naprowadzenie.
-
Arghatell
Brawo TY, już szykowałem obrazekzwusik wrote: Thu Oct 27, 2022 10:01 pmZakumałem. Muszę się jeszcze dużo nauczyć. W GUI Generic 4.21.5 włączyłem w /config -ustawienie GPIO dla CONFIG led-a pod GPIO2 załączany stanem wysokim.Robert Błaszczak wrote: Thu Oct 27, 2022 8:06 pm Wbudowany LED jest na GPIO2, więc jak chcesz to możesz podłączyć drugą diodę LED do tego GPIO.
Dzięki za szybkie naprowadzenie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.