⚙ [TO DO] Co chcielibyście jeszcze dodać do GUI-Generic? ☕

Arghatell

Arghatell wrote: Wed Oct 26, 2022 8:11 pm . Przykładowo odpaliłem sobie licznik impulsów i tam jest możliwość zmiany miana a ponieważ używam tego do obrotów wiatraka, to sobie wpisałem OBR jako miano i mi pasi. Fajna opcja, gdzie wykorzystuję sobie to do obserwacji ilości obrotów wiatraka.
...gdyby ktoś pytał o czujnik obrotów, to zaimplementowałem czujnik od licznika do roweru . Działa całkiem dobrze a koszt niewielki w sensie, że poszedłem na łatwiznę i kupiłem licznik do roweru za 20zł, bo mi się nie chciało kombinować inaczej w jakieś droższe czujniki. Jeśli się kiedyś popsuje, to pomyślę nad bardziej trwałym :)
klimasstudio
Been thanked: 1 time

Arghatell wrote: Wed Oct 26, 2022 8:26 pm ...gdyby ktoś pytał o czujnik obrotów, to zaimplementowałem czujnik od licznika do roweru . Działa całkiem dobrze a koszt niewielki w sensie, że poszedłem na łatwiznę i kupiłem licznik do roweru za 20zł, bo mi się nie chciało kombinować inaczej w jakieś droższe czujniki. Jeśli się kiedyś popsuje, to pomyślę nad bardziej trwałym :)
Wystarczy jakiś mocny magnesik + kontaktron magnetyczny za kilka zł z elektronicznego. Ja tak zrobiłem czujnik do licznika w hulajnodze elektrycznej.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
zwusik

Z pewnością przydała by się informacja o połączeniu z suplą.
Np. gdy brak połączenia to dioda migała sobie a przy połączeniu świeciła na stałe.
Pico

zwusik wrote: Thu Oct 27, 2022 7:30 pm Z pewnością przydała by się informacja o połączeniu z suplą.
Np. gdy brak połączenia to dioda migała sobie a przy połączeniu świeciła na stałe.
Ustaw LED w konfiguracji i tak będzie . W czym problem .
zwusik

No przecież jak ESP jest w obudowie lub poza zasięgiem wzroku
to czy nie lepiej by było mieć dodatkowe wyprowadzenie GPIO na led-a o statusie podłączenia do supli?
Wiem , że w aplikacji mam status dostępności urządzenia ale nie zawsze mam smartfona pod ręką.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Wbudowany LED jest na GPIO2, więc jak chcesz to możesz podłączyć drugą diodę LED do tego GPIO.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Hrumque

zwusik wrote: Thu Oct 27, 2022 7:30 pm Z pewnością przydała by się informacja o połączeniu z suplą.
Przecież możesz w menu konfiguracji ustawić tą funkcję diody - dla dowolnego GPIO.
Zwłaszcza że od pewnego czasu ta funkcja może być współdzielona z innym wyjściem, normalnie sterowalnym gdzie indziej (np "led załączenia przekaźnika" lub po prostu wyjście!) Więc nawet możesz sobie przekaźnikiem to sterować, normalnie włączasz i wyłączasz lampkę z supli, a jak nie będzie sieci - będzie ci lampka migała. (wystarczy odpowiednio ustawić w konfig - stan spoczynkowy/sterowanie na takie, które w stanie normalnym nie aktywuje ci tego wyjścia)
Arghatell

klimasstudio wrote: Thu Oct 27, 2022 12:47 pm
Arghatell wrote: Wed Oct 26, 2022 8:26 pm ...gdyby ktoś pytał o czujnik obrotów, to zaimplementowałem czujnik od licznika do roweru . Działa całkiem dobrze a koszt niewielki w sensie, że poszedłem na łatwiznę i kupiłem licznik do roweru za 20zł, bo mi się nie chciało kombinować inaczej w jakieś droższe czujniki. Jeśli się kiedyś popsuje, to pomyślę nad bardziej trwałym :)
Wystarczy jakiś mocny magnesik + kontaktron magnetyczny za kilka zł z elektronicznego. Ja tak zrobiłem czujnik do licznika w hulajnodze elektrycznej.
Już pisałem, że poszedłem na łatwiznę :) W oryginale, rowerowy czujnik ma kontaktron w obudowie wodoszczelnej i magnes z mocowaniem na śrubkę i projektowany jest na dłuuugie klikanie. Wystarczyło tylko zamontować i podłączyć kabelek do ESP :) Nie musiałem kombinować z mocowaniem magnesu i izolowaniem kontaktronu bo jest mocowany fabrycznie na przylepiec i trytytki. Puszka hermetyczna jedynie do połączenia kabelka dalej. Teoretycznie, skoro to wytrzymuje kilka lat w rowerze, to wytrzyma w wiatraku. Na dodatek, jest to wymienne, jeśli się skaszani :)
zwusik

Robert Błaszczak wrote: Thu Oct 27, 2022 8:06 pm Wbudowany LED jest na GPIO2, więc jak chcesz to możesz podłączyć drugą diodę LED do tego GPIO.
Zakumałem. Muszę się jeszcze dużo nauczyć. W GUI Generic 4.21.5 włączyłem w /config -ustawienie GPIO dla CONFIG led-a pod GPIO2 załączany stanem wysokim.

Dzięki za szybkie naprowadzenie.
Arghatell

zwusik wrote: Thu Oct 27, 2022 10:01 pm
Robert Błaszczak wrote: Thu Oct 27, 2022 8:06 pm Wbudowany LED jest na GPIO2, więc jak chcesz to możesz podłączyć drugą diodę LED do tego GPIO.
Zakumałem. Muszę się jeszcze dużo nauczyć. W GUI Generic 4.21.5 włączyłem w /config -ustawienie GPIO dla CONFIG led-a pod GPIO2 załączany stanem wysokim.

Dzięki za szybkie naprowadzenie.
Brawo TY, już szykowałem obrazek :D
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “GUI Generic”