[DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

maniek
Posts: 11
Joined: Sun Oct 15, 2017 7:21 pm

Sun Oct 29, 2017 4:07 pm

autor: nowy1 » sob paź 21, 2017 9:29 am

mam inCan podłaczody do silnika rolet przy właczeniu resetuje czasmi mi modół czy ktoś miał podobne problemy ?
nowy1 mam ten sam problem resetuje się i ponownie jest kalibracja, udało Ci się to usunąć?
User avatar
nowy1
Posts: 322
Joined: Fri Jul 01, 2016 11:51 am
Location: Warszawa

Sun Oct 29, 2017 5:18 pm

maniek wrote:
Sun Oct 29, 2017 4:07 pm
autor: nowy1 » sob paź 21, 2017 9:29 am

mam inCan podłaczody do silnika rolet przy właczeniu resetuje czasmi mi modół czy ktoś miał podobne problemy ?
nowy1 mam ten sam problem resetuje się i ponownie jest kalibracja, udało Ci się to usunąć?
Niestety nie
mikolajj
Posts: 18
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:00 pm

Mon Oct 30, 2017 1:21 am

Posiedziałem w weekend i mam skończoną wersję do puszek, które kupiłem w jednym ze sklepów DIY - powiedzmy, ze to standard.
Puszka Simet P60DF.

Do modułu wlutuję przewody 230V, a te zapinam wago (nie ufam skręcanym przewodom).
Druga kwestia to miejsce. Z rozpędu wstawiłem HLK-5M05 zamiast HLK-PM01 więc miejsce się lekko skurczyło.
Następną wersję zrobię mniejszą.

Jutro dam koledze obrys, to mi wytnie na frezarce z czegokolwiek, żeby przymierzyć rozmiar pcb do puszki.
Byłoby miło, gdybyście zrzucili jakieś uwagi. To jeszcze będzie czas na korektę ;-)
Szczerze mówiąc pierwszy raz robiłem układ z zasilaniem 230V a ponieważ nie znam żadnych zasad z tym związanych kierowałem się zdrowym rozsądkiem i komentarzami z sieci - ale liczę na Wasze fachowe oko.

Jak się okaże że wszystko wchodzi i nie będzie czasochłonnych uwag, to chciałem wysłać do wykonania prototyp płytki.
Jak będą chętni to możemy razem zamówić więcej - zawsze będzie trochę taniej.
To sam dotyczy elementów, bo zrobiłem parking w TME.
Po uwagach go skoryguję i zobaczymy jakie będą minimalne paczki i ile sztuk ma sens robić. Części elementów nie ma na liście, bo już je mam.

W załączniku moja wersja.
Przy okazji przypominam, że autorem tego rozwiązania jest @Espablo, a ja tylko odtworzyłem jego pracę!!!
Attachments
inCan_3.1_MJ.pdf
(452.71 KiB) Downloaded 348 times
User avatar
wojtas567
Posts: 1779
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Mon Oct 30, 2017 7:49 am

Nie wiem jaka jest średnica tej płytki, ale patrząc po wycięciach co 90st to duża, wydaje mi się że przewodów nie będziesz mógł wpiąć w ARK, te goldpin też nie jest dobry pomysł jak przyjdzie podpiąć 1,5- przewód i ESP12F też nie da rady przylutować.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
nowy1
Posts: 322
Joined: Fri Jul 01, 2016 11:51 am
Location: Warszawa

Mon Oct 30, 2017 8:24 am

mikolajj wrote:
Mon Oct 30, 2017 1:21 am
Posiedziałem w weekend i mam skończoną wersję do puszek, które kupiłem w jednym ze sklepów DIY - powiedzmy, ze to standard.
Puszka Simet P60DF.

Do modułu wlutuję przewody 230V, a te zapinam wago (nie ufam skręcanym przewodom).
Druga kwestia to miejsce. Z rozpędu wstawiłem HLK-5M05 zamiast HLK-PM01 więc miejsce się lekko skurczyło.
Następną wersję zrobię mniejszą.

Jutro dam koledze obrys, to mi wytnie na frezarce z czegokolwiek, żeby przymierzyć rozmiar pcb do puszki.
Byłoby miło, gdybyście zrzucili jakieś uwagi. To jeszcze będzie czas na korektę ;-)
Szczerze mówiąc pierwszy raz robiłem układ z zasilaniem 230V a ponieważ nie znam żadnych zasad z tym związanych kierowałem się zdrowym rozsądkiem i komentarzami z sieci - ale liczę na Wasze fachowe oko.

Jak się okaże że wszystko wchodzi i nie będzie czasochłonnych uwag, to chciałem wysłać do wykonania prototyp płytki.
Jak będą chętni to możemy razem zamówić więcej - zawsze będzie trochę taniej.
To sam dotyczy elementów, bo zrobiłem parking w TME.
Po uwagach go skoryguję i zobaczymy jakie będą minimalne paczki i ile sztuk ma sens robić. Części elementów nie ma na liście, bo już je mam.

W załączniku moja wersja.
Przy okazji przypominam, że autorem tego rozwiązania jest @Espablo, a ja tylko odtworzyłem jego pracę!!!
W altium rysowałeś pcb ?
mikolajj
Posts: 18
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:00 pm

Mon Oct 30, 2017 7:43 pm

wojtas567 wrote:
Mon Oct 30, 2017 7:49 am
Nie wiem jaka jest średnica tej płytki, ale patrząc po wycięciach co 90st to duża, wydaje mi się że przewodów nie będziesz mógł wpiąć w ARK, te goldpin też nie jest dobry pomysł jak przyjdzie podpiąć 1,5- przewód i ESP12F też nie da rady przylutować.
Już raz pisałem, że nie rozumiem pytań o przewód 1,5mm2. Chyba, że źle rozumiem działanie buttona i sensora. do tych styków wystarczy przewód o przekroju 0,25mm2 albo nawet 0,2mm2. A co zacisnę z drugiej strony tulejkę czy łącznik to już inna sprawa.

ESP-12 wystaje powiedzmy 2-3 mm nie mam akurat, żeby zmierzyć. Zrobiłem fotkę i wygląda na to, że mam kilka mm zapasu.
Akurat do tej puszki. Ale fakt lepiej zmniejszyć zawczasu niż potem robić głupią minę.
Puszczę sobie wydruk 3D całości i zobaczymy jak taki plastikowy model się upycha ;-)
Attachments
DSC_0365.JPG
średnica puszki SIMET P60DF
DSC_0365.JPG (1.96 MiB) Viewed 1874 times
mikolajj
Posts: 18
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:00 pm

Mon Oct 30, 2017 7:59 pm

nowy1 wrote:
Mon Oct 30, 2017 8:24 am
W altium rysowałeś pcb ?
Hahahahaha, Altium to jakby kombajn John Deere'a do skoszenia trawnika przed małym domkiem ;-)
Po drugie nie stać mnie na licencję za $9k i mówię całkiem serio***.

Rysowałem w KiCad'zie. Pierwszy raz przy użyciu OpenGL'a i muszę przyznać, że dość przyjemnie to działa - zwłaszcza automatyczne przesuwanie ścieżek i via jak się ciągnie ścieżki.
3d to zwykły export do VRMLa prosto z KiCada a potem to już tylko jeden drag'n'drop do Adobe 3D i wyszedł PDF. Choć wkurza mnie, że w podglądzie VRMLa mam kolory na wszystkich elementach a Adobe jakoś nie widzi vertex coloru... no ale nie można mieć wszystkiego na raz.

*** Oglądałem na youtubie, jak się pracuje w Altium i myślę, że dla zawodowca jest wart tej ceny.
Wolę dobrze znać KiCada, niż się nauczyć takiego kombajnu i potem nie móc żadnego projektu zwerbalizować, bo nie mam licencji.
User avatar
wojtas567
Posts: 1779
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Mon Oct 30, 2017 8:17 pm

zapas masz
co do przewodu 1.5mm - takie przewody są położone w ścianie i teraz jak włożysz tą płytkę do puszki podłączysz zasilanie, wyjście na lampę i przyjdzie podpiąć ten kabel od przełącznika który już jest w ścianie o średnicy 1,5mm :) a na końcu musisz założyć np taką końcówkę https://www.tme.eu/pl/details/mx-70058- ... 0058-0224/, będzie to trudne.
Zmienia się sytuacja jeżeli ten moduł wstawisz w puszkę za przełącznikiem bo tam możesz podpiąć taśmą AWG.
Pozdrawiam
Wojtek
mikolajj
Posts: 18
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:00 pm

Mon Oct 30, 2017 10:55 pm

wojtas567 wrote:
Mon Oct 30, 2017 8:17 pm
zapas masz
co do przewodu 1.5mm - takie przewody są położone w ścianie i teraz jak włożysz tą płytkę do puszki podłączysz zasilanie, wyjście na lampę i przyjdzie podpiąć ten kabel od przełącznika który już jest w ścianie o średnicy 1,5mm :)
Ale to 1,5mm2 akurat wkręcam w śrubowe listwy do jednego z przekaźników, a od przełącznika legranda do button1 (SW1) wystarczy kawałek skrętki, może z tulejką, bo legrand nie ma śrub tylko takie wciskane złączki (akurat takie mam w domu).
mikolajj
Posts: 18
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:00 pm

Tue Oct 31, 2017 11:54 am

wojtas567 wrote:
Mon Oct 30, 2017 7:49 am
Nie wiem jaka jest średnica tej płytki, ale patrząc po wycięciach co 90st to duża, wydaje mi się że przewodów nie będziesz mógł wpiąć w ARK
No to wydrukowałem i przymierzyłem. Do tej puszki pasuje jak ulał a z przewodami nie powinno być problemu ale...
Podjadę jeszcze na jakiś skład budowlany i wezmę kilka innych puszek tak na wszelki wypadek.
Attachments
DSC_0382.JPG
DSC_0382.JPG (1.74 MiB) Viewed 1815 times
Post Reply