Wartości ujemne na liczniku, pomiar pompy ciepła

Salmar

Witam, zamontowałem u siebie już 3 licznik MEW 1 i mam problem bo wskazania mocy czynnej są ujemne. Sprawdziłem przekładniki, połączenie faz względem przekładników poprawne, prowadzenie przewodów... Licznik jest podłączony na obwodzie zasilającym pompę ciepła raczej pc nie produkuje prądu 🤔 👀 Dodam że przewody przechodzące przez przekładniki są o przekroju 4mm2. Co dalej po raz kolejny odpinać wszystko i podłączać od nowa...? Dwa pozostałe liczniki działają poprawnie ale na innym przekroju przewodu bo 10mm2
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Pokaż screnna jak pompa pracuje.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Obecne wskazanie to wskazanie bez obciążenia. To jest błąd zera... Włącz pompę i pokaż screeny.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Salmar

Pompy jeszcze nie uruchomię ponieważ trwają jeszcze poprawki przez instalatora (pobiera tylko energię elektryczną do podtrzymania elektroniki pompy)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Salmar

Jakieś pomysły jak zniwelować ten błąd 🤔 w środek przekładnika można wstawić gumową tulejkę w celu ustabilizowania centralnie przewodu 4mm2
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Salmar wrote: Sat Dec 17, 2022 5:47 pm Jakieś pomysły jak zniwelować ten błąd 🤔 w środek przekładnika można wstawić gumową tulejkę w celu ustabilizowania centralnie przewodu 4mm2
To nie jest konieczne.
Ogólnie masz duże zużycie przez kilka dni, jeśli pompa nie pracuje.

Ogólnie powiedziałbym, abyś spradził przekładniki (kolejność I1, I2, I3 względem V1, V2, V3) oraz kierunek założynych przekładników.
Jeśli to sprawdzałeś już 3 razy ;), to zrób prosty test. Odłącz całkowicie pompę i zobacz co będzie pokazywał MEW.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Salmar

Fajnie jak by wierzyć licznikowi pompa ciepła produkuje mi prąd 🤣
adrian4477
Has thanked: 3 times

Raczej wygląda na błąd w montażu (odwrócony przekładnik), bo nie możliwe żeby te "zakłócenia" były tak symetryczne.
Salmar

Sprawdzałem 3 razy podłączenie - - > na przekładnikach w kierunku odbiornika tj. pc
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Na strzałki na przekładnikach nie patrz. Możesz mieć odwrotnie przewodu do MEW-a podłączone lub w samych przekładnikach mogą one byc odwrotnie.

viewtopic.php?t=8692
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “ZAMEL MEW-01”