Jakie rozwiązanie/moduł?

local

YoMan wrote: Mon Feb 27, 2023 7:19 pm
local wrote: Mon Feb 27, 2023 2:39 pm Opcja 2. Moduł Shelly 1L (możliwa praca z lub bez N) w puszce A.

shelly1l.jpg
skoro podrzucasz to się domyślam odpowiedzi ale dla pewności ... nie miałem z shelly do czynienia ale zakładam, że to na esp i się supluje bez problemu? Lutowanie czy OTA?
Ja mam zalutowane przewody z drucikami od rezystorów.
Wszystkie potrzebne piny są w gnieździe na obudowie.
Ale możliwe, że się da przez OTA chodź tego nie próbowałem.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Sam borykam się z instalacją świetlna bez N i tez mam wlacznik schodowy w którym brakuje mi 1 przewód żeby zainstalować moduł, nie rozwiązałem swojego problemu, ale tobie
może to cos naprowadzi?
Image
djalex
Has thanked: 2 times

W przypadku kiedy w puszce pod łącznikiem nie ma N to są 2 wyjścia: pierwsze to sprobować umieścić moduł w puszce od której odchodzą kable w stronę łącznika i w stronę odbiornika i wyedy nie ma problemu z modulami wymagajacymi pelmego zasilania a drugie to umieszczenie modułu pod łącznikiem ale w wersji nie wymagającego obecności N.
djalex

@mmiikk: schemat który tu podałeś to klasyczny przykład w którym moduł jest normalnie zasilany i podłączone są do niego łączniki monostabilne, sterownie przekaźnikiem wyzwalane z potencjału L. To z czym masz konkretnie problem?
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

djalex wrote: Tue Feb 28, 2023 12:18 am Po pierwsze ten schemat jest bezsensowny choćby nie wiem ile razy mnożyć ilość obwodów. Jeszcze raz i od początku: do puszki A przychodzą dwie żyły: L i N? Jeśli tak jest to z puszki A wychodzi ile żył do lampy? Ile żył do puszki B? Wszystkie z B są połączone tylko z A czy z B również idą do lampy? Jakie łączniki schodowe: pojedyńcze czy podwójne?
Przyznaję się do zaćmienia (lub do późniejszego objawienia i to twoja w tym zasługa) ;)
Rozpatrywałem jeden obwód świetlny i brakowało przewodów natomiast twoja uwaga, zupełnie słuszna, że się nie spotyka pojedynczych przewodów dała do myślenia. Dlatego zacząłem pisać o drugim obwodzie. Prawdodpodobnie są to bliźniacze obwody tylko światło jest w nieco innym miejscu wyprowadzone i teraz to zaczyna mieć sens pod warunkiem osuplowania obu obwodów. Pełny schemat na 99% wygląda tak (no może jeszcze nie pełny bo tam gdzieś krąży jeszcze wiele przewodów):
Beznazwy-1.png
czyli mamy pomiędzy punktami 4 żyły: i możemy włożyć podwójny moduł w puszki A i jeden przewód na N do światła, a trzy na przyciski (s1, s2 i np. L) albo moduł do puszki B i przewody L, N oraz s1, s2 - z powrotem do puszki A

Pytanie z poprzedniego posta: Jaki byście polecili zatem moduł podwójny, żeby była opcja automatu schodowego (czyli do wgrania gg)?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

Sonoff dual r3 albo możesz wsadzić row-02 i zrobić automat w scenach. Sonoff do puszki 60 może się nie zmieścić dużo zależy od tego ile masz miejsca jak masz to bierz Sonoff-a
djalex

Najlepiej będzie jeśli dasz radę zrobić fotkę z obu puszek z wyciągniętymi łącznikami (ale nie rozłączonymi i z widokiem na lampy z widocznymi kablami które przy nich wystają z sufitu.
YoMan

djalex wrote: Tue Feb 28, 2023 3:18 pm Najlepiej będzie jeśli dasz radę zrobić fotkę z obu puszek z wyciągniętymi łącznikami (ale nie rozłączonymi i z widokiem na lampy z widocznymi kablami które przy nich wystają z sufitu.
Uwierz mi, że niewiele ci to pomoże, jedna "lampa" to pasek LED, przewód wychodzi gdzieś za półką KG, poza tym ze zdjęcia nie zweryfikujesz przewodów. Przedzwoniłem je i jest tak jak narysowałem.
YoMan

Gitman wrote: Tue Feb 28, 2023 3:14 pm Sonoff dual r3 albo możesz wsadzić row-02 i zrobić automat w scenach. Sonoff do puszki 60 może się nie zmieścić dużo zależy od tego ile masz miejsca jak masz to bierz Sonoff-a
OK. Wolę zastosować coś innego niż zamel bo automat lepiej działa niż sceny. U siebie mam sonoffy mini w ten sposób. Na scenach nie zrobisz tak, żeby kliknięcie przełączało światło on/off pomimo timera. Poza tym zawsze lepiej jak działa lokalnie a nie przez chmurę.
Sprawdzę wymiary R3 i wielkość puszki, a jak nie to wepchnę 2x mini.
Dzięki.

EDIT: jaka jest różnica pomiędzy standard vs Lite?
YoMan

w jednym masz pomiar prądu na CSE7761 a w drugim nie ma. Nie wiem czy już zostało dodane do GG ale jeszcze nie dawno nie było obsługi CSE7761

P.S
widzę że w GG jest CSE7766 ale czy będzie działać nie wiem do tej pory nie potrzebowałem sprawdzać.

Return to “Pomoc”