Jakie rozwiązanie/moduł?

Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

djalex wrote: Wed Mar 01, 2023 12:36 am Jeśli z puszki X do puszki B idzie przewód dwużyłowy to do puszki X moduł z wymaganym N lub do puszki B moduł "bez N"
Jeśli idą TYLKO 2 żyły między łącznikami (jak na rysunku z 1 posta) to nie wciśniesz nigdzie modułu z wymaganym N.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Goral64 wrote: Wed Mar 01, 2023 6:39 am
djalex wrote: Wed Mar 01, 2023 12:36 am Jeśli z puszki X do puszki B idzie przewód dwużyłowy to do puszki X moduł z wymaganym N lub do puszki B moduł "bez N"
Jeśli idą TYLKO 2 żyły między łącznikami (jak na rysunku z 1 posta) to nie wciśniesz nigdzie modułu z wymaganym N.
Pelny schemat jest taki:viewtopic.php?p=146159#p146159
YoMan

YoMan wrote: Wed Mar 01, 2023 8:02 am Pelny schemat jest taki:viewtopic.php?p=146159#p146159
Tak, tak, to wiem.

Image
djalex
Been thanked: 2 times

Goral64 wrote: Wed Mar 01, 2023 6:39 am
Ja pisałem o 2 żyłach (lub więcej) między puszką X a puszką A a nie o 2 żyłach między dwoma łącznikami (puszka A i B)!!!
Puszka X to taka która w praktyce w starego typu instalacji jest umieszczana na ścianie blisko sufitu (w niej jest L, N a w nowszych PE), z niej jest "odczep nr 1" do puszki(puszek) w których są łącznik (łączniki) i "odczep nr 2" do odbiorów (lampy).
Układ "schodowy" nie ma możliwości być zrealizowanym na 2 żyłach tylko na 3
Goral64

Było ostrzec, że przechodzimy na kontekst ogólny, a ja myślałem, że cały czas krążymy wokół problemu YoMana ;)

Są też instalacje realizowane bez lub z minimalną ilością puszek X.
U mnie na ten przykład fachowiec, że tak zażartuję, zrobił światło na klatce schodowej z łącznikami schodowymi na parterze i na piętrze. Do puszki A na piętrze doprowadził 3 przewody (L, N, PE), z niej 3 przewody do lampy na półpiętrze, od lampy 3 przewody do puszki B na parterze.
Ładnie to połączył z łącznikami schodowymi w puszkach A i B, i wszystko działa ;)
Następnie dostał podobne zadanie, ale tym razem na jednym poziomie na korytarzu. Ściana 6 m, na każdym końcu łącznik schodowy, na ścianie natomiast 2 kinkiety oddalone od siebie o 3 metry. No i co zrobił? Ano podobnie :) Do puszki A 3 przewody (L, N, PE), od puszki A do lampy A 3 przewody, od lampy A do lampy B też 3 przewody i od lampy B do puszki B także 3 przewody. Podłączył i zdziwiony, że żarówki w kinkietach ledwo co świecą... :)

Image
djalex

Goral64 wrote: Wed Mar 01, 2023 1:32 pm Było ostrzec, że przechodzimy na kontekst ogólny, a ja myślałem, że cały czas krążymy wokół problemu YoMana ;)

Kontekst poprzedniej wypowiedzi dotyczył pytania które zadał mi kolega @local a nie odnosiło się do problemu autora tego tematu ;)
A odnośnie dwóch przytoczonych przez ciebie przykładów to pierwszy możliwy ale lampa zostaje pozbawiona ochrony PE, druga sytuacja natomiast nie wiem co ów "fachowiec" poczarował ale to nie ma prawa działać chyba że między lampami są 4 żyły ale w tym przypadku również lampy nie mają ochrony
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Goral64

No w drugim przypadku "fachowcowi" lampy połączyły się szeregowo :) Musiałem dokuwać się z czwartym przewodem pomiędzy lampami :(
No cóż, instalacja ma już ponad 20 lat a nie mam zamiaru ryć się z PE do każdej lampy, którego i tak nie mam jak podłączyć bo większość opraw nawet nie ma zacisku PE.

Image
djalex

Goral64 wrote: Thu Mar 02, 2023 11:48 am No w drugim przypadku "fachowcowi" lampy połączyły się szeregowo :) Musiałem dokuwać się z czwartym przewodem pomiędzy lampami :(
No cóż, instalacja ma już ponad 20 lat a nie mam zamiaru ryć się z PE do każdej lampy, którego i tak nie mam jak podłączyć bo większość opraw nawet nie ma zacisku PE.
Bez tej czwartej żyły między lampami świeciła by tylko ta od strony ostatniej puszki.
Goral64

djalex wrote: Thu Mar 02, 2023 12:47 pm Bez tej czwartej żyły między lampami świeciła by tylko ta od strony ostatniej puszki.
Lampy były szeregowo połączone, wystarczyłoby zmienić żarówki na 110V :)

Image
djalex

Racja :) przeoczyłem oczywistą oczywistość. Widzisz nie wpadlbym na to żeby przez żarówkę dalej ciagnąć L :lol: Jeśli istnieje odpowiednik nagrody Darwina dla elektryków to twój "fachowiec" miałby duże szanse zostać jej laureatem :lol: :lol:

Return to “Pomoc”