Dziwne odczyty ZAMEL MEW-01 Lite

greego

Witam,
Od tygodnia jestem nieszczęśliwym posiadaczem tego urządzenia i nie mam zielonego pojęcia czemu pokazuje takie głupoty. Przykład.

Godzina: 8:00
Energia wyprodukowana przez panele 2,88 kW ( odczyt z aplikacji zgadza się z licznikiem głównym +/- 1% )
Pobrane (Zamel MEW-01 Lite) - 8,49 kW
Oddane (Zamel MEW-01 Lite) - 1,89 kW

Godzina 12:30
Energia wyprodukowana przez panele 20,61 kW ( odczyt z aplikacji zgadza się z licznikiem głównym +/- 1% )
Pobrane (Zamel MEW-01 Lite) - 14,17 kW
Oddane (Zamel MEW-01 Lite) - 7,29 kW

W domu działa tylko lodówka i zamrażarka plus rekuperacja która bierze aż 20W na godzinę. Spisałem jeszcze licznik zewnętrzny ale to dopiero o 20:30 w dniu dzisiejszym po całej dobie będę miał porównanie.

Podłączenie tak jak instrukcja kazała, cewki strzałką zgodnie z płynącym prądem czyli od skrzynki w płocie do domu do głównego wyłącznika i na tych 3 fazach założone cewki (przed włącznikiem). Wpięte czerwony/czarny - czerwony/czarny - czerwony/czarny.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

SUPLA.... Nareszcie w domu.
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Nie jestem jakimś specjalistą, ale przyznam szczerze, że ja tu nic dziwnego nie widzę ;)
Wydaje mi się, że tu bardziej problem jest z interpretacją wyniku pomiarów.
Masz licznik dwukierunkowy od dostawcy energii i MEWę wpiętą za nim. Jeśli nie popełniłeś błędów o których pisze @pzygmunt w podlinkownym temacie, to powinieneś porównywać wartości tych liczników w tym samym czasie i powinny się zgadzać (chyba +- 2%), a nie porównywać MEWki z licznikiem falownika.
Przy takim podłączeniu jak zrobiłeś to możesz to wykorzystać do obliczania autokonsumpcji. Od energii wyprodukowanej w ciągu dnia/tygodnia/miesiąca spisanej z licznika falownika, odjąć to co wypchnięte do sieci w ciągu tego samego czasu i wyjdzie Ci wtedy autokonsumpcja.
Panele wyprodukowały, falownik zanotował na liczniku, dom zużył, MEWka tego nie widziała i licznik operatora też ;)
Jak dodasz do tej autokonsumpcji pobór z sieci w tym czasie to dostaniesz całkowite zużycie przez domostwo w wybranym okresie.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila

Return to “ZAMEL MEW-01”