Witam,
Od tygodnia jestem nieszczęśliwym posiadaczem tego urządzenia i nie mam zielonego pojęcia czemu pokazuje takie głupoty. Przykład.
Godzina: 8:00
Energia wyprodukowana przez panele 2,88 kW ( odczyt z aplikacji zgadza się z licznikiem głównym +/- 1% )
Pobrane (Zamel MEW-01 Lite) - 8,49 kW
Oddane (Zamel MEW-01 Lite) - 1,89 kW
Godzina 12:30
Energia wyprodukowana przez panele 20,61 kW ( odczyt z aplikacji zgadza się z licznikiem głównym +/- 1% )
Pobrane (Zamel MEW-01 Lite) - 14,17 kW
Oddane (Zamel MEW-01 Lite) - 7,29 kW
W domu działa tylko lodówka i zamrażarka plus rekuperacja która bierze aż 20W na godzinę. Spisałem jeszcze licznik zewnętrzny ale to dopiero o 20:30 w dniu dzisiejszym po całej dobie będę miał porównanie.
Podłączenie tak jak instrukcja kazała, cewki strzałką zgodnie z płynącym prądem czyli od skrzynki w płocie do domu do głównego wyłącznika i na tych 3 fazach założone cewki (przed włącznikiem). Wpięte czerwony/czarny - czerwony/czarny - czerwony/czarny.
Dziwne odczyty ZAMEL MEW-01 Lite
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Nie jestem jakimś specjalistą, ale przyznam szczerze, że ja tu nic dziwnego nie widzę
Wydaje mi się, że tu bardziej problem jest z interpretacją wyniku pomiarów.
Masz licznik dwukierunkowy od dostawcy energii i MEWę wpiętą za nim. Jeśli nie popełniłeś błędów o których pisze @pzygmunt w podlinkownym temacie, to powinieneś porównywać wartości tych liczników w tym samym czasie i powinny się zgadzać (chyba +- 2%), a nie porównywać MEWki z licznikiem falownika.
Przy takim podłączeniu jak zrobiłeś to możesz to wykorzystać do obliczania autokonsumpcji. Od energii wyprodukowanej w ciągu dnia/tygodnia/miesiąca spisanej z licznika falownika, odjąć to co wypchnięte do sieci w ciągu tego samego czasu i wyjdzie Ci wtedy autokonsumpcja.
Panele wyprodukowały, falownik zanotował na liczniku, dom zużył, MEWka tego nie widziała i licznik operatora też
Jak dodasz do tej autokonsumpcji pobór z sieci w tym czasie to dostaniesz całkowite zużycie przez domostwo w wybranym okresie.
Wydaje mi się, że tu bardziej problem jest z interpretacją wyniku pomiarów.
Masz licznik dwukierunkowy od dostawcy energii i MEWę wpiętą za nim. Jeśli nie popełniłeś błędów o których pisze @pzygmunt w podlinkownym temacie, to powinieneś porównywać wartości tych liczników w tym samym czasie i powinny się zgadzać (chyba +- 2%), a nie porównywać MEWki z licznikiem falownika.
Przy takim podłączeniu jak zrobiłeś to możesz to wykorzystać do obliczania autokonsumpcji. Od energii wyprodukowanej w ciągu dnia/tygodnia/miesiąca spisanej z licznika falownika, odjąć to co wypchnięte do sieci w ciągu tego samego czasu i wyjdzie Ci wtedy autokonsumpcja.
Panele wyprodukowały, falownik zanotował na liczniku, dom zużył, MEWka tego nie widziała i licznik operatora też
Jak dodasz do tej autokonsumpcji pobór z sieci w tym czasie to dostaniesz całkowite zużycie przez domostwo w wybranym okresie.
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party