3 przekaźniki-podlaczenie

djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Juszczaczek1 wrote: Tue May 09, 2023 4:23 pm Ja to bym widział tak, mam 3 przekaźniki czyli pompa i 2 elektrozawory, ustawiam harmonogram dla elektrozaworu np że uruchamia się o 12 , następnie ustawiam harmonogram dla pompy że np włącza się o 12:05 , pompę ustawiam jako automat schodowy na np 15 min i harmonogramem włączam ją np co 30 min i tak 6 razy potem robię to samo dla drugiego elektrozaworu i chciałbym mieć to tak zabezpieczone żeby nie dało się uruchomić 2 elektrozaworów równocześnie i żeby pompa nie mogła się uruchomić gdy żadne elektrozawór nie jest otwarty . Z elektrozaworami da się tak podłączyć przekaźniki że napięcie nie pojawi się równocześnie na 2 ale nie wiem jak zrobić żeby napięcie na pompe mogło się tylko pojawić jak któryś z elektrozaworów będzie otwarty.
Elektrozawory otwierają się natychmiast jak dostaną napiecie
A ja bym miał kolejne pytanie: na jakie napięcie sterownik planujesz zastosować? Wemos? Zamel? Sonoff? DIY?
Juszczaczek1

Po tych wszystkich odpowiedziach stwierdziłem że to nie jest takie proste do zrobienia, narazie podłącze wemosa i 3 przekaźniki i ustawie harmonogramuy, ale w wolnej chwili Zagłębie się bardziej w ten temat , także dziękuję kolegom za poświęcony czas i pomoc
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

To może taka propozycja. Z ESP sterujesz dwoma przekaźnikami, które załączają odpowiednio zraszacz 1 i zraszacz 2. Nawet jak załączysz dwa jednocześnie, to i tak będzie podawane napięcie na jeden zraszacz. Załączenie jakiegokolwiek zraszacza załącza przekaźnik 3 (z cewką na 24V DC), który to przekaźnik załącza pompę.
podlewanie.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Juszczaczek1

Robert Błaszczak wrote: Tue May 09, 2023 7:20 pm To może taka propozycja. Z ESP sterujesz dwoma przekaźnikami, które załączają odpowiednio zraszacz 1 i zraszacz 2. Nawet jak załączysz dwa jednocześnie, to i tak będzie podawane napięcie na jeden zraszacz. Załączenie jakiegokolwiek zraszacza załącza przekaźnik 3 (z cewką na 24V DC), który to przekaźnik załącza pompę.

podlewanie.png
Właśnie coś takiego bym potrzebował tylko powiedz mi jeszcze co to są te D1 i D2? Wydaję mi się że diody ale w jakim celu są ?jakie dokładnie musiały by być i jakie ten przekaznik 24V?
Robert Błaszczak

Dokładnie, to są właśnie diody. Dioda przepuszcza prąd w jednym kierunku. Jakby ich nie było, to przy załączeniu dowolnego przekaźnika sterującego zraszaczem, zawsze załączałyby się dwa przekaźniki.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

dobo

Juszczaczek1

Robert Błaszczak wrote: Tue May 09, 2023 7:43 pm Dokładnie, to są właśnie diody. Dioda przepuszcza prąd w jednym kierunku. Jakby ich nie było, to przy załączeniu dowolnego przekaźnika sterującego zraszaczem, zawsze załączałyby się dwa przekaźniki.
No ok na rysunku jest przekaźnik 24 Vdc a zasilacz jest 24vAC będzie to działać ?i jakie te diody muszę kupić?
Robert Błaszczak

Tak, przekaźnik jest z cewką na prąd stały, bo właśnie dioda jednocześnie przekształci prąd zmienny na "stały". Kup diody prostownicze 1N4007.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Juszczaczek1

Robert Błaszczak wrote: Tue May 09, 2023 7:52 pm Tak, przekaźnik jest z cewką na prąd stały, bo właśnie dioda jednocześnie przekształci prąd zmienny na "stały". Kup diody prostownicze 1N4007.
Dzięki a jaki przekaznik?
Robert Błaszczak

Dowolny z cewką na 24V DC.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Return to “Pomoc”