A ja bym miał kolejne pytanie: na jakie napięcie sterownik planujesz zastosować? Wemos? Zamel? Sonoff? DIY?Juszczaczek1 wrote: Tue May 09, 2023 4:23 pm Ja to bym widział tak, mam 3 przekaźniki czyli pompa i 2 elektrozawory, ustawiam harmonogram dla elektrozaworu np że uruchamia się o 12 , następnie ustawiam harmonogram dla pompy że np włącza się o 12:05 , pompę ustawiam jako automat schodowy na np 15 min i harmonogramem włączam ją np co 30 min i tak 6 razy potem robię to samo dla drugiego elektrozaworu i chciałbym mieć to tak zabezpieczone żeby nie dało się uruchomić 2 elektrozaworów równocześnie i żeby pompa nie mogła się uruchomić gdy żadne elektrozawór nie jest otwarty . Z elektrozaworami da się tak podłączyć przekaźniki że napięcie nie pojawi się równocześnie na 2 ale nie wiem jak zrobić żeby napięcie na pompe mogło się tylko pojawić jak któryś z elektrozaworów będzie otwarty.
Elektrozawory otwierają się natychmiast jak dostaną napiecie
3 przekaźniki-podlaczenie
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
-
Juszczaczek1
Po tych wszystkich odpowiedziach stwierdziłem że to nie jest takie proste do zrobienia, narazie podłącze wemosa i 3 przekaźniki i ustawie harmonogramuy, ale w wolnej chwili Zagłębie się bardziej w ten temat , także dziękuję kolegom za poświęcony czas i pomoc
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
To może taka propozycja. Z ESP sterujesz dwoma przekaźnikami, które załączają odpowiednio zraszacz 1 i zraszacz 2. Nawet jak załączysz dwa jednocześnie, to i tak będzie podawane napięcie na jeden zraszacz. Załączenie jakiegokolwiek zraszacza załącza przekaźnik 3 (z cewką na 24V DC), który to przekaźnik załącza pompę.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Juszczaczek1
Właśnie coś takiego bym potrzebował tylko powiedz mi jeszcze co to są te D1 i D2? Wydaję mi się że diody ale w jakim celu są ?jakie dokładnie musiały by być i jakie ten przekaznik 24V?Robert Błaszczak wrote: Tue May 09, 2023 7:20 pm To może taka propozycja. Z ESP sterujesz dwoma przekaźnikami, które załączają odpowiednio zraszacz 1 i zraszacz 2. Nawet jak załączysz dwa jednocześnie, to i tak będzie podawane napięcie na jeden zraszacz. Załączenie jakiegokolwiek zraszacza załącza przekaźnik 3 (z cewką na 24V DC), który to przekaźnik załącza pompę.
podlewanie.png
-
Robert Błaszczak
Dokładnie, to są właśnie diody. Dioda przepuszcza prąd w jednym kierunku. Jakby ich nie było, to przy załączeniu dowolnego przekaźnika sterującego zraszaczem, zawsze załączałyby się dwa przekaźniki.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
dobo
-
Juszczaczek1
No ok na rysunku jest przekaźnik 24 Vdc a zasilacz jest 24vAC będzie to działać ?i jakie te diody muszę kupić?Robert Błaszczak wrote: Tue May 09, 2023 7:43 pm Dokładnie, to są właśnie diody. Dioda przepuszcza prąd w jednym kierunku. Jakby ich nie było, to przy załączeniu dowolnego przekaźnika sterującego zraszaczem, zawsze załączałyby się dwa przekaźniki.
-
Robert Błaszczak
Tak, przekaźnik jest z cewką na prąd stały, bo właśnie dioda jednocześnie przekształci prąd zmienny na "stały". Kup diody prostownicze 1N4007.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Juszczaczek1
Dzięki a jaki przekaznik?Robert Błaszczak wrote: Tue May 09, 2023 7:52 pm Tak, przekaźnik jest z cewką na prąd stały, bo właśnie dioda jednocześnie przekształci prąd zmienny na "stały". Kup diody prostownicze 1N4007.