Rozważamy na chwilę obecną wprowadzenie 3 minutowej średniej z limitem do 3 miesięcy wstecz.
Co do pozostałych wykresów to nie widzę problemu aby zamiast punktu w czasie była tam średnia z 10 min.
Rozważamy na chwilę obecną wprowadzenie 3 minutowej średniej z limitem do 3 miesięcy wstecz.
Od wielu lat jest możliwość logowania napięcia sieci (prądu, mocy i energii również). W dowolnie długim okresie czasu i z dosyć częstym próbkowaniem.Robert Błaszczak wrote: Sun Jun 18, 2023 4:53 pm Przemek, w dalszym ciągu nikt nie odpowiedział na zadane przez Ciebie pytanie, w jakim celu potrzebne jest logowanie napięcia sieci energetycznej.
Ja osobiście nie widzę takiej potrzeby i wolałbym, aby energia, czas i środki poświęcone na wdrożenie takiej funkcjonalności zostały spożytkowane w rozwój pilniejszych tematów![]()
Do czego potrzebna Ci rozdzielczość 1 minuty na historii temperatury dla instalacji grzewczej?YoMan wrote: Mon Jun 19, 2023 7:38 am a w przypadku instalacji grzewczej może być potrzeba poniżej minuty. Znając jednak ludzką naturę, jeżeli zostanie dopuszczona możliwość wyboru większej częstotliwości, to 99% użytkowników wybierze maxa, "bo mogę".
Myślę, że to byłoby OK. Pytanie czy równie "łatwo" (tak wiem, śmieszne sformułowanie) byłoby dołożyć min/max w podobnej formie jak w HApzygmunt wrote: Mon Jun 19, 2023 7:51 amRozważamy na chwilę obecną wprowadzenie 3 minutowej średniej z limitem do 3 miesięcy wstecz.
Co do pozostałych wykresów to nie widzę problemu aby zamiast punktu w czasie była tam średnia z 10 min.
Dlatego napisałem "może być". Ja kiedyś potrzebowałem zbadać jakiś problem z niedogrzewaniem/przegrzewaniem CWU i przeanalizować pracę pieca. Interwał 10 min dawał mi stan 0, pośredni i max, przy czym ten max następował po kilkunastu minutach ale nie wiedziałem czy 12 czy 19.klew wrote: Mon Jun 19, 2023 8:14 amDo czego potrzebna Ci rozdzielczość 1 minuty na historii temperatury dla instalacji grzewczej?YoMan wrote: Mon Jun 19, 2023 7:38 am a w przypadku instalacji grzewczej może być potrzeba poniżej minuty. Znając jednak ludzką naturę, jeżeli zostanie dopuszczona możliwość wyboru większej częstotliwości, to 99% użytkowników wybierze maxa, "bo mogę".