Wykresy napięcia

pzygmunt
Been thanked: 59 times

YoMan wrote: Mon Jun 19, 2023 7:38 am W takim razie dorzucę swój głos do dyskusji.
Rozważamy na chwilę obecną wprowadzenie 3 minutowej średniej z limitem do 3 miesięcy wstecz.
Co do pozostałych wykresów to nie widzę problemu aby zamiast punktu w czasie była tam średnia z 10 min.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
djack2017
Been thanked: 1 time

Robert Błaszczak wrote: Sun Jun 18, 2023 4:53 pm Przemek, w dalszym ciągu nikt nie odpowiedział na zadane przez Ciebie pytanie, w jakim celu potrzebne jest logowanie napięcia sieci energetycznej.
Ja osobiście nie widzę takiej potrzeby i wolałbym, aby energia, czas i środki poświęcone na wdrożenie takiej funkcjonalności zostały spożytkowane w rozwój pilniejszych tematów :P
Od wielu lat jest możliwość logowania napięcia sieci (prądu, mocy i energii również). W dowolnie długim okresie czasu i z dosyć częstym próbkowaniem.
Ci, którzy tego faktycznie potrzebują, od dawna już to robią. A jak ktoś tylko pisze, że to by sie przydało, to widac niespecjalnie tego potrzebuje.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

YoMan wrote: Mon Jun 19, 2023 7:38 am a w przypadku instalacji grzewczej może być potrzeba poniżej minuty. Znając jednak ludzką naturę, jeżeli zostanie dopuszczona możliwość wyboru większej częstotliwości, to 99% użytkowników wybierze maxa, "bo mogę".
Do czego potrzebna Ci rozdzielczość 1 minuty na historii temperatury dla instalacji grzewczej?

Co do możliwości zmiany przez użytkowników - zgadzam się, że >90% by ustawiła na maksa, ale nie ze wszystkich użytkowników, tylko >90% z tych 10%, które zaglądają w ustawienia ;)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

pzygmunt wrote: Mon Jun 19, 2023 7:51 am
YoMan wrote: Mon Jun 19, 2023 7:38 am W takim razie dorzucę swój głos do dyskusji.
Rozważamy na chwilę obecną wprowadzenie 3 minutowej średniej z limitem do 3 miesięcy wstecz.
Co do pozostałych wykresów to nie widzę problemu aby zamiast punktu w czasie była tam średnia z 10 min.
Myślę, że to byłoby OK. Pytanie czy równie "łatwo" (tak wiem, śmieszne sformułowanie) byłoby dołożyć min/max w podobnej formie jak w HA

(zrzut z netu, bo nie mam teraz dostępu do swojego)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

klew wrote: Mon Jun 19, 2023 8:14 am
YoMan wrote: Mon Jun 19, 2023 7:38 am a w przypadku instalacji grzewczej może być potrzeba poniżej minuty. Znając jednak ludzką naturę, jeżeli zostanie dopuszczona możliwość wyboru większej częstotliwości, to 99% użytkowników wybierze maxa, "bo mogę".
Do czego potrzebna Ci rozdzielczość 1 minuty na historii temperatury dla instalacji grzewczej?
Dlatego napisałem "może być". Ja kiedyś potrzebowałem zbadać jakiś problem z niedogrzewaniem/przegrzewaniem CWU i przeanalizować pracę pieca. Interwał 10 min dawał mi stan 0, pośredni i max, przy czym ten max następował po kilkunastu minutach ale nie wiedziałem czy 12 czy 19.
Drugi przypadek (niestety supla na chwilę obecną w moim przypadku w ogóle nie znalazła zastosowania więc podaję teoretycznie) miałem obawy, że coś jest nie tak z fotowoltaiką, ponieważ pomimo falownika 9 kW i instalacji prawie 10kW przez ponad rok nigdy nie osiągnął swojej mocy nominalnej tylko pracował maksymalnie na 8,3-8,5kW. Apka solaredga (jak i API wykorzystywane przez twoją bibliotekę) podaje dane uśrednione chyba z 3 lub 5 minut. Monitoring w interwałach 10s dał mi odpowiedź dlaczego tak się dzieje.

Tak, trochę może wymyślam ale po to, żeby rozważyć ewentualne opcje, ich wagę i przyjąć jakiś kierunek z pełną świadomością wyboru (chyba po to ten wątek został założony). Bez sensu to robić jak polscy drogowcy czyli najpierw kładziemy asfalt a za tydzień tniemy go, żeby położyć kanalizację :)
YoMan

Chociaż sam ( jeszcze ) nie mam PV, chętnie bym "rzucił" okiem na wykres napięcia.
U mnie takie napięcie jak niżej, staje się standartem.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

W takim razie dodamy... ale dopiero po wydaniu PUSH-y wraz z Reakcjami.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Tak jak pisał wcześniej @djack2017, jak ktoś chciał mieć wykres dla napięcia, to już dawno ma np. w HA, Grafanie, Zabbixie.
Dla użytkowników z PV jest w Cloud aberracja dla napięcia, która jest dowodem przekroczeń progów. Nie widać tego w aplikacji, może tu jest problem?
Kilka razy obserwowałem wykresy napięcia w Grafanie z ziarnem 5s, IMO patrzenie w te wykresy nie ma większego sensu ;)
Ludzie zamiast dzwonić do energetyki, żeby zmniejszyli im na trafo napięcie, to montują gniazdka z Suplą do włączania bojlera, żeby zbić napięcie na jednej fazie, a teraz trują gitarę o wykresy.
Tutaj przykład napięcia z przed chwili u kolegi na wiosce, napięcie potwierdzone multimetrem. Zobaczcie która jest godzina.
IMG_20230619_234203.jpg
Jeszcze nic nikomu się nie zjarało to do energetyki nie dzwonią.
Na drugiej wiosce, kolega z PV na gruncie w środku dnia zadzwonił, że mu urządzenia w domu wariują. Indukcja nie chce się uruchomić i ekspres do kawy wyświetla za duże napięcie. Spytali czy ma PV, powiedział, że ma. Przyjechali, obniżyli napięcie na belce w trafo i po kłopocie.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

W 100% zgadzam się z tym co napisał @lesny8.
Aberracja napięcia w zupełności powinna wystarczyć do interwencji u dostawcy prądu, choć dowodem nie będzie, bo urządzenia mierzące nie są urządzeniami certyfikowanymi. Ale nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem, aby energetyka nie reagowała na sygnały o zbyt wysokim napięciu i nie dokonywała regulacji odczepu transformatora. W sporej części transformatorów mogą to robić zdalnie.
Pomysł, aby aberracje były widoczne w aplikacji jest całkiem sensowny i zapewne wyeliminowałby chęć posiadania wykresów napięcia sieciowego.

I jeszcze odnośnie pozostałych wykresów (temperatura, wilgotność, w przyszłości KPOP), to fajnie byłoby, aby dane do wykresu były uśredniane z 10 minut.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

A może w zupełności wystarczy aberracja + nadchodzące PUSHe ? Wydaje mi się że nikt nie będzie poświęcał dziennie swojego czasu na analizę wykresów napięcia, a chce poprostu wiedzieć czy występuje u niego chwilowy zwrost.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023

Return to “Ogólna dyskusja”