lunov wrote: Sun Nov 19, 2017 10:20 pm ...
Wszystko działa, trzeba pamiętać by małym wkrętakiem wyrwać układzik U4 i jest pieknie
...
Total wifisocket - 8 przekaźników, 1 przycisk, termometr, LED config
-
slawek
To może z diodami poprzez analogię:

TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Zybi
Proszę bardzo, tylko readme przeczytaj, bo znowu będziesz zaskoczonyLucas wrote: Mon Dec 11, 2017 7:52 amZ góry dzięki. Jak kiedyś się uda, to będzie fajnie. Może innym też się przyda, jeśli mają płytki sterowane jak moje.Zybi wrote: Sun Dec 10, 2017 10:24 pmDa się zrobić, jak trochę czasu wygospodaruję....
@Zybi, czy dużo jest roboty z odwróceniem sterowania?
Mają (myślałem nad tym), ale LED na płytce świeci się przy włączonym przekaźniku i wtedy lepiej to wygląda wizualnie jeśli chodzi o sygnalizację włączenia.slawek wrote: Sun Dec 10, 2017 10:31 pm Masz jeszcze jedno wyjście - te moduły mają pewnie styki NO/NC więc wystarczy przełożyć kabelek...
.
-
Lucas
Działa, dziękuję bardzo. Tylko zastanawiam się, czemu zostawiłeś jeden kanał sterowany jak w oryginalnym sofcie?Zybi wrote: Mon Dec 11, 2017 8:32 pm Proszę bardzo, tylko readme przeczytaj, bo znowu będziesz zaskoczony.
Czy to po to, żeby sprawdzić czy przeczytam readme?
-
Zybi
Pin TX ma mieć pull-up przy starcie, a GPIO15 ma mieć pull-down -pogoogluj sobie trochę.Lucas wrote: Mon Dec 11, 2017 10:14 pmDziała, dziękuję bardzo. Tylko zastanawiam się, czemu zostawiłeś jeden kanał sterowany jak w oryginalnym sofcie?Zybi wrote: Mon Dec 11, 2017 8:32 pm Proszę bardzo, tylko readme przeczytaj, bo znowu będziesz zaskoczony.
Czy to po to, żeby sprawdzić czy przeczytam readme?
-
tijo
- Been thanked: 1 time
wszystko niby ładnie pięknie w sofcie inv...ale: 4 i 5 nie działają mi poprawnie....pewnie 4 chodzi o pull-up, napisane przy starcie...a jak braknie napięcia to już nie wystartuje, a po podłączeniu gpio16 nodemcu v3 nie chce wystartować....
To samo jak podepnę DHT22 pod gpio2 dioda na nodemcu świeci światłem ciągłym i nie startuje....po odłączeniu gpio2 jest ok!
Jakieś wskazówki?
DHT22 był chyba walnięty....po podpięciu drugiego jest OK, jeśli chodzi o czujnik...kanał 3(4 przekaźnik), odpuszczam...tylko co z kanałem 4(5przekaźnik)?
To samo jak podepnę DHT22 pod gpio2 dioda na nodemcu świeci światłem ciągłym i nie startuje....po odłączeniu gpio2 jest ok!
Jakieś wskazówki?
DHT22 był chyba walnięty....po podpięciu drugiego jest OK, jeśli chodzi o czujnik...kanał 3(4 przekaźnik), odpuszczam...tylko co z kanałem 4(5przekaźnik)?
-
slawek
Pullup ma być na stałetijo wrote: Wed Dec 13, 2017 2:13 pm wszystko niby ładnie pięknie w sofcie inv...ale: 4 i 5 nie działają mi poprawnie....pewnie 4 chodzi o pull-up, napisane przy starcie...a jak braknie napięcia to już nie wystartuje
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
-
tijo
sławku czy pull-upa mam zrobić 4k7 om do 3v3?slawek wrote: Wed Dec 13, 2017 2:41 pmPullup ma być na stałetijo wrote: Wed Dec 13, 2017 2:13 pm wszystko niby ładnie pięknie w sofcie inv...ale: 4 i 5 nie działają mi poprawnie....pewnie 4 chodzi o pull-up, napisane przy starcie...a jak braknie napięcia to już nie wystartujedzięki temu będzie startował po zaniku... a że jest potrzebny tylko podczas startu - nie będziesz go chyba odlutowywał po uruchomieniu modułu...
-
Zybi
Moduły przekaźnikowe, w których sterowanie aktywne jest poprzez stan niski na wejściu podłączone bezpośrednio do portu GPIO wymuszają na porcie stan wysoki - zmierz sobie miernikiem. Dlatego też takiego modułu przekaźnikowego nie można podpiąć bezpośrednio pod GPIO15 (Relay4), ponieważ przy starcie modułu (resecie lub po podaniu zasilania) port ten musi mieć pull-down, czyli stan niski. Stan niski na porcie zapewni nam na przykład dodatkowy stopień z tranzystorem npn. Wówczas wejście modułu podłączasz z kolektora tego tranzystora.
Nie wiem jaki masz problem z Relay5 na GPIO16, bo przy takim module przekaźnikowym jest wszystko OK.
Nie wiem jaki masz problem z Relay5 na GPIO16, bo przy takim module przekaźnikowym jest wszystko OK.
-
tijo
Przy podaniu zasilania nodemcu v3, na GPIO16 na chwile brak jest napięcia (przy starcie nodemcu v3 występuje stan niski) powodujące chwilowe załączenie przekaźnika 5. Ale myślę że 8 kanałowy moduł można tak wykorzystać że to chwilowe brak napięcia nie będzie mi bardzo wadziło.Zybi wrote: Thu Dec 14, 2017 11:57 am ...
I dzięki za wyjaśnienie z pull-up.