Sprytna furtka

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ostatnio zrealizowałem u siebie lekki "upgrade" furtki.

Mam dwa duże psy, które lubią uciekać i furtka z elektrozaczepem nie raz im to ułatwiała.
Rozważałem dwa rodzaje elektrozaczepów:
- zwykły bez pamięci
- z pamięcią

Minus elektrozaczepu bez pamięci jest taki, że aby go otworzyć, to trzeba przez jakiś czas podawać napięcie na elektrozaczep. Jak tylko napięcie zniknie, to elektrozaczep się blokuje i nie można otworzyć furtki. Drugi minus jest taki, że jak otworzy się furtkę i zamknie, a sygnał nadal jest podawany na elektrozaczep, to furtkę nadal można łatwo otworzyć. Jak ktoś szybko wejdzie i trzaśnie furtką, to potrafi się odbić i otworzyć.
Elektrozaczep z pamięcią nie ma powyższych problemów. Jak on dostanie impuls napięcia, to przełącza się w stan otwarty i taki pozostaje dopóki się nie otworzy i ponownie nie zamknie furki. Nie ma problemu z ustawianiem czasu, nie ma problemu z odbijaniem. Natomiast jest inny problem. Wystarczy że ktoś celowo lub przypadkowo otworzy elektrozaczep, ale nie otworzy furtki, to elektrozaczep pozostanie otwarty nawet przez kilka godzin dopóki ktoś nie otworzy furtku (czytaj: psy to zrobią i uciekną ;) ).

Aby rozwiązać ten problem wymyśliłem sobie prosty układ z czujnikiem otwarcia (kontaktron) oraz dwoma przekaźnikami. Poniżej schemat jak to wszystko jest podłączone. Użyłem elektrozaczepu bez pamięci (ten z pamięcią by tu nie działał poprawnie).

(1) to wyjście z kontaktronu, które można podłączyć do Supli aby sygnalizowała stan otwarcia skrzydła furtki (jest tam 12 V, więc trzeba albo podłączać się pod SBW-01 (nie wiem czy na SBW-02 to zadziała), albo użyć jakiejś optoizolacji/konwertera stanów logicznych, aby te 12 V przetłumaczyć na 3,3 V bezpieczne dla ESP.
(2) to wszystkie urządzenia "zwierające", które otwierają furtkę - u mnie jest tutaj domofon oraz płytka na ESP z przekaźnikiem i przyciskiem (używam ESP, aby mieć możliwość ustawiania czasu otwierania furtki - np. 5 s).
(3) elektrozaczep
(4) kontaktron (lub inny czujnik otwarcia skrzydła furtki)
sprytna_furtka.png
Całość działa w taki sposób, że aby napięcie poszło na elektrozaczep, to w momencie pojawienia się napięcia 12 V z (2), musi być zamknięta furtka. Następnie jeśli kontaktron wykryje otwarcie furtki, to elektrozaczep natychmiast się wyłącza i blokuje możliwość ponownego podania napięcia na elektrozaczep.
Aby dało się ponownie otworzyć, to furtka musi zostać zamknięta, a następnie musi zniknąć napięcie 12 V z (2). Dopiero wtedy kolejne pojawienie się napięcia otwiera furtkę.

Taki mechanizm częściowo niweluje problem ustawiania czasu na elektrozaczepie bez pamięci, a także eliminuje problem zbyt szybkiego zamknięcia furtki i jej przypadkowego ponownego otwarcia.

Po kilku dniach testów na żywym organiźmie, widzę, że czasem kontaktron nie łapie dobrze stanu zamknięcia furtki. Wynika to z tego, że magnes ma za mały "zakres pracy", a furtka ma lekkie luzy. Planuję dokupić sobie większy magnes i mam nadzieję, że będzie ok.

Całość złożyłem z:
- kontaktron B-2FLF BR (okazało się że ma taką samą średnicę jak otwory do maskowania mocowania uchwytu na elektrozaczep - zdjęcie poniżej - tylko kolor nie do końca idealny ;) )
- gotowe przekaźniki zabezpieczone diodą PULSAR AWZ622
2023-01-18_10-14.png
IMG20230113200240.jpg
Na ostatnim zdjęciu widać urządzenie "na biurku" z przekaźnikami. Niestety na zdjęciu jest to źle podłączone, więc proszę się tym nie sugerować. Schemat powyżej powinien być poprawny.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
MadOnion78

Fajnie sobie to usprawniłeś, dla mnie największym plusem elektrozaczepu z pamięcią jest to, że mogę sobie otworzyć furtkę kolanem mając zajęte ręce. Ale miałem już takie sytuacje, że po przypadkowym naciśnięciu otwarcia, wiatr mi otwierał furtkę :D.
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
klew

MadOnion78 wrote: Wed Jan 18, 2023 9:53 am Fajnie sobie to usprawniłeś, dla mnie największym plusem elektrozaczepu z pamięcią jest to, że mogę sobie otworzyć furtkę kolanem mając zajęte ręce. Ale miałem już takie sytuacje, że po przypadkowym naciśnięciu otwarcia, wiatr mi otwierał furtkę :D.
U mnie domofon potrzymuje napięcie kilka sekund. Podobnie ustawiłem sobie na ESP, do którego mam podłączony przycisk. Więc kolano też działa :)
Dodatkowo z jakiegoś inputa ROW w domu przy wejściu dorobiłem sobie Wyzwalacz akcji do otwierania furtki, albo z przycisku od rolet przy oknie na piętrze ;).
W praktyce wyszło, że domofon w środku domu (a nie przy wejściu do niego), to nie jest najlepsze rozwiązanie.
MadOnion78

Głosowo też możesz otworzyć ?
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
klew

MadOnion78 wrote: Wed Jan 18, 2023 1:31 pm Głosowo też możesz otworzyć ?
Kanał furtki nie jest publikowany do Google, ale odkąd są sceny, to mogę zrobić scenę "otwórz furtkę" i powiedzieć do googla: uruchom otwórz furtkę ;)

Nie używam, ale można ustawić, jeśli ktoś chce.

Suplowe sceny w google'u to wytrych na masę różnych funkcji. W zasadzie można tak podpiąć wszystko co się chce "wykonać". Przykładowo mogę sobie na komputerze (mam linuxa) zainstalować supla-device, dodać tam przekaźnik typu "CmdRelay" i uruchamiając go ze sceny mogę dowolnie sterować komputerem.
MadOnion78

No dokładnie, dodanie scen do GH sprawiło, że możliwości teraz ogromne.
Duch__
Been thanked: 6 times

Magnesu nie montuje się na metalowej ramie, bo zmienia się rozkład sił pola, dodatkowo magnes zmienia siłe w zależności od temperatury.
klew

Duch__ wrote: Wed Jan 18, 2023 4:45 pm Magnesu nie montuje się na metalowej ramie, bo zmienia się rozkład sił pola, dodatkowo magnes zmienia siłe w zależności od temperatury.
Dam tam po prostu mocniejszy magnes, albo drugi obok. Ten co jest działa prawie dobrze.
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Ma ten sam problem i nie pomyślałem że można w sumie wykorzystać ten czujnik otwarć do tego żeby wyłączył przekaźnik . Taki mam kontaktron https://allegro.pl/oferta/kontaktron-wp ... 0969885717. Może komuś się przyda fajnie się spisuje . Ja jeszcze z domofonu dałem sygnał na wemosa i on steruje elektro zamkiem . 😁
klew

Po pół roku używania, projekt się nie sprawdził.

Problemy:
- za dużo różnych elementów i jak coś nie działa, to nie da się furtki otworzyć i nie wiadomo z jakiego powodu (raz kontaktron nie działał, innym razem przewód jakiś odpadł, potem przekaźniki coś nie stykały...)
- kontaktron z magnesem - bardzo ciężko to ustawić, aby dobrze łapało sygnał. Furtka zawsze ma jakieś luzy (do przodu i tyłu), a jak dzieciaki trzaskają, to te luzy się zwiększają. Dałem duży magnes i było lepiej, ale furtka jest stalowa, więc przy -15 stopni robi się bardzo duża odległość między magnesem a kontaktronem, a przy upałach furtka robi się na tyle duża, że magnes blokuje się na słupku

Return to “Projekty użytkowników”