Mam dodany sterownik, który w Supla został skonfigurowany jako "Otwieranie zamykanie bramy garażowej" (dodam, że zestaw nie zawiera czujnika otwarcia bramy). Sterownik reaguje wyłącznie na akcję "otwórz/zamknij" (nie działa akcja "otwórz" oraz "zamknij"). Urządzenie jest widoczne w Google Home ale tam niestety dostępne są wyłącznie akcje "otwórz" oraz "zamknij", które jak wspomniałem wcześniej nie działają. Czy jest jakieś rozwiązanie aby z poziomu google home wywołać akcję "otwórz/zamknij"? Być może powinienem inaczej skonfigurować to urządzenie w Supla Cloud? Jest to sterownik Sonoff Basic R2 zmodyfikowany jako beznapięciowy z wgraną Suplą.
Skonfigurowałem scenę w Supla cloud, która wykonuje akcję "otwórz/zamknij". Problem w tym, że domownicy nie mają z jakiegoś powodu dostępu do scen, co dyskwalifikuje to rozwiązanie.
Dodatkowo czy jest możliwość tworzenia wirutalnych urządzeń na bazie fizycznych, które zachowają się w określony sposób i będą widoczne w GH?
Otwieranie zamykanie bramy - google home
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Sonoff Basic przy bramie równa się utrata zdrowia lub życia (to również dotyczy "przeróbek" na "beznapięciowy").
Odnośnie sterowania z GH viewtopic.php?t=8262
Odnośnie sterowania z GH viewtopic.php?t=8262
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
krutkowski
Sterownik nie jest zamontowany na bramie, ponieważ to teren wspólnoty, a jedynie robi zwarcie na pilocie (tak jakbyśmy wykonali to ręcznie).
-
wojtas567
Jeden tryb jesteś w stanie ogarnąć dodając do modułu czujnik otwarcia / zamknięcia spinając go z bramą gdzie będzie pokazywać że jest zamknięta (nie podpinając żadnego czujnika) i za pomocą home będziesz w stanie otworzyć bramę.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
krutkowski
Niestety nie mogę ingerować w mechanizm bramy, dlatego szukam innego rozwiązania.wojtas567 wrote: Wed Jul 26, 2023 3:28 pm Jeden tryb jesteś w stanie ogarnąć dodając do modułu czujnik otwarcia / zamknięcia spinając go z bramą gdzie będzie pokazywać że jest zamknięta (nie podpinając żadnego czujnika) i za pomocą home będziesz w stanie otworzyć bramę.
-
wojtas567
przecież napisałem bez ingerencji w bramę, też mam tak zrobione jak Ty chcesz zrobić otwieram ją suplą zdalnie "klikając przycisk w pilocie"krutkowski wrote: Wed Jul 26, 2023 3:29 pm
Niestety nie mogę ingerować w mechanizm bramy, dlatego szukam innego rozwiązania.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
krutkowski
Ok, chyba rozumiem co masz na myśli. Możesz polecić jakiś czujnik otwarcia?
W takich przypadkach brakuje mi tworzenia wirtualnych urządzeń/kanałów, które symulują działanie fizycznych urządzeń.
W takich przypadkach brakuje mi tworzenia wirtualnych urządzeń/kanałów, które symulują działanie fizycznych urządzeń.
-
wojtas567
Nie wiem co masz tam za soft jeżeli np GG to dodajesz funkcje krancowki
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
wojtas567
sorki że dwa posty ale jeden z telefonu
a potem na chmurze podpinasz tą krańcówkę pod bramę i to wszystko.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
krutkowski
Dzięki za pomoc! Faktycznie zapomniałem o dodatkowych ustawieniach w konfiguracji samego Sonoff Basic R2. Jest tam krancówka i już wszystko działa jak należywojtas567 wrote: Wed Jul 26, 2023 7:00 pm sorki że dwa posty ale jeden z telefonua potem na chmurze podpinasz tą krańcówkę pod bramę i to wszystko.