Kontraktron furtki - fałszywki

Lomax1983
Has thanked: 1 time

Mam w furtce zamontowany kontaktron podłączony do wemosa d1 mini. Niestety mam dużo fałszywek - furtka fizycznie jest zamknięta, a Supla pokazuje że jest otwarta. W związku z tym że od Wemosa do kontaktrona jest ok 4m przewodu zdecydowałem się zastosować optoizolator. Ale nie do końca wiem jak go przyłączyć, czy to jest prawidłowe połączenie? Te fałszywki są o tyle nie wygodne, że załącza mi się oświetlenie.
Oczywiście soft to GG.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Co ma Ci dać optoizolator ? jak to miałeś wcześniej podłączone ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Lomax1983

pzygmunt wrote: Wed Aug 23, 2023 6:24 am Co ma Ci dać optoizolator ? jak to miałeś wcześniej podłączone ?
Mam podłączone kontraktron do Wemosa pin D7 i GND przez rezystor podciągający.
W związku z tym że mam ponad 4m przewód do kontaktronów optoizolator miał mi zapobiec fałszywką. Na forum czytałem, że to pomogło przy różnych fałszywkach.
kurus

Tez używam optoizolatora dla przycisków i kontraktorów na dłuższych przewodach.. aby eliminować miganie kontraktona zakłócenia, wg mnie źle masz podłączone, przez kontrakton musisz puszczać 5V z wemosa zobacz schemat z załącznika w miejsce łącznika wstaw kontakton. U mnie sygnał z czujnika halla tez wraca przez optoizolacje, jak i przycisk.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Myślę, że to nie kwestia optoizolacji, a zbyt niskiego napięcia i niewłaściwie dobranego podciągu.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ja próbowałem ogarnąć furtkę z kontaktronem i się poddałem.
klew wrote: Thu Jul 20, 2023 9:50 am - kontaktron z magnesem - bardzo ciężko to ustawić, aby dobrze łapało sygnał. Furtka zawsze ma jakieś luzy (do przodu i tyłu), a jak dzieciaki trzaskają, to te luzy się zwiększają. Dałem duży magnes i było lepiej, ale furtka jest stalowa, więc przy -15 stopni robi się bardzo duża odległość między magnesem a kontaktronem, a przy upałach furtka robi się na tyle duża, że magnes blokuje się na słupku
U mnie było na 12 V.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Pietras81
Been thanked: 1 time

Lomax1983 wrote: Wed Aug 23, 2023 6:12 am Mam w furtce zamontowany kontaktron podłączony do wemosa d1 mini. Niestety mam dużo fałszywek - furtka fizycznie jest zamknięta, a Supla pokazuje że jest otwarta. W związku z tym że od Wemosa do kontaktrona jest ok 4m przewodu zdecydowałem się zastosować optoizolator. Ale nie do końca wiem jak go przyłączyć, czy to jest prawidłowe połączenie? Te fałszywki są o tyle nie wygodne, że załącza mi się oświetlenie.
Oczywiście soft to GG.
Ja bym spróbował jak poniżej.
https://pietras-81.aqi.eco/
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Lomax1983 wrote: Wed Aug 23, 2023 6:12 am Mam w furtce zamontowany kontaktron podłączony do wemosa d1 mini. Niestety mam dużo fałszywek - furtka fizycznie jest zamknięta, a Supla pokazuje że jest otwarta. W związku z tym że od Wemosa do kontaktrona jest ok 4m przewodu zdecydowałem się zastosować optoizolator. Ale nie do końca wiem jak go przyłączyć, czy to jest prawidłowe połączenie? Te fałszywki są o tyle nie wygodne, że załącza mi się oświetlenie.
Oczywiście soft to GG.
Jakimi przewodami to podłączyłeś? Jedna żyła ze skrętki to moim zdaniem za mało. Zwykle używam 2-3 żył, dodatkowo możesz zrobić pullup.
A jeżeli masz możliwość to sprawdź najpierw na krótkich przewodach (jakiś testowy moduł) czy nie masz problemu z kontaktronem.
Jeżeli wykluczysz problem z kontaktronem i grubszy przewód nie da rady to możesz próbować tak jak podali @kurus lub @Pietras81 lub pull-up. Na końcu możesz spróbować zwiększyć napięcie na optoizolatorze.
YoMan

YoMan wrote: Wed Aug 23, 2023 8:33 am
Jakimi przewodami to podłączyłeś?
Do kontaktronów mam ułożony przewód OMY 2x1mm2 i mam pulap.
Chce teraz spróbować z optoizolatorem.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Lomax1983 wrote: Wed Aug 23, 2023 8:46 am
YoMan wrote: Wed Aug 23, 2023 8:33 am
Jakimi przewodami to podłączyłeś?
Do kontaktronów mam ułożony przewód OMY 2x1mm2.
no to już jeden problem bym wykluczył (skrętka x4) :) przewód moim zdaniem OK
YoMan

Return to “Pomoc”