FAAC 740/741 z centralą 748D - sposób podłączenia SBW-02
-
Sk_uter
- Has thanked: 1 time
To nie da się ustawić czujnika dla bramy, czujnika dla furtki i pośredniego korzystając z jednego modułu?
Czy musiałbym zmienić furtkę na "drugą" bramę i wtedy mógłbym wykorzystać ten czujnik jako pośredni dla głównej bramy, czy jak to fachowo powinno być zrobione.
Czy czujniki w tej bramie tak działają, że jak się lekko otworzą to zaraz pokazują otwarcie bramy, furtki?
Czy musiałbym zmienić furtkę na "drugą" bramę i wtedy mógłbym wykorzystać ten czujnik jako pośredni dla głównej bramy, czy jak to fachowo powinno być zrobione.
Czy czujniki w tej bramie tak działają, że jak się lekko otworzą to zaraz pokazują otwarcie bramy, furtki?
-
Sk_uter
Dlaczego to trochę bez sensu, bo w takiej wersji mógłbym wykryć pośrednie otwarcie.
Czyli do takich rzeczy potrzebuje kolejnego modułu z czujnikiem, aby uzyskać taką opcję?
Więc moduł SBW-02 można wykorzystać do jednej bramy z czujnikiem otwarcia, zamknięcia + pośredniego lub otwarcie, zamknięcie bramy oraz furtki?
Ewetualnie mogę usunąć czujnik furtki i zmienić go na bramę, i go wykorzystać jako pośredni bez czujnika dla furtki?
Można dołożyć taki drugi moduł (lub SBW-01, bo tutaj chyba są dwa czujniki?) i podać mu tylko zasilanie z bramy i wykorzystać jeden czujnik do pośredniego, a 4 pusty jako czujnik poczty? Jest takie coś możliwe, aby podłączyć dwa moduły czy będzie konflikt tak blisko siebie i podłączone pod jedno zasilanie?
Czyli do takich rzeczy potrzebuje kolejnego modułu z czujnikiem, aby uzyskać taką opcję?
Więc moduł SBW-02 można wykorzystać do jednej bramy z czujnikiem otwarcia, zamknięcia + pośredniego lub otwarcie, zamknięcie bramy oraz furtki?
Ewetualnie mogę usunąć czujnik furtki i zmienić go na bramę, i go wykorzystać jako pośredni bez czujnika dla furtki?
Można dołożyć taki drugi moduł (lub SBW-01, bo tutaj chyba są dwa czujniki?) i podać mu tylko zasilanie z bramy i wykorzystać jeden czujnik do pośredniego, a 4 pusty jako czujnik poczty? Jest takie coś możliwe, aby podłączyć dwa moduły czy będzie konflikt tak blisko siebie i podłączone pod jedno zasilanie?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
SBW-02 ma dwa wyjście przekaźnikowe i dwa wejścia. Więc można wykorzystać tyle ile dała fabrykaSk_uter wrote: Mon Sep 18, 2023 7:44 pm Dlaczego to trochę bez sensu, bo w takiej wersji mógłbym wykryć pośrednie otwarcie.
Pytanie co chcesz osiągnąć. Ja mam SBW-01 do bramy (otwieranie/zamykanie) z czujnikiem otwarcia, a drugi czujnik używam do sygnalizacji poczty w skrzynce
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Sk_uter
Tylko ja mam w bramie ustawione jeszcze funkcję furtki i do niej wykorzystuje drugi czujnik i tutaj tworzy się ten problem, że nie mogę w apce ustawić stanu pośredniego, które właśnie zabiera mi furtka.
Szkoda, że jednego czujnika nie można wykorzystać do dwóch kanałów to wtedy problem rozwiązał by się sam.
A co z pomysłem wykorzystania dwóch modułów?
Szkoda, że jednego czujnika nie można wykorzystać do dwóch kanałów to wtedy problem rozwiązał by się sam.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Ok, to nie zrozumiałem wcześniej. Założyłem, że drugiego kanału używasz do furtki a nie do bramySk_uter wrote: Tue Sep 19, 2023 7:02 am Tylko ja mam w bramie ustawione jeszcze funkcję furtki i do niej wykorzystuje drugi czujnik i tutaj tworzy się ten problem, że nie mogę w apce ustawić stanu pośredniego, które właśnie zabiera mi furtka.
Najlepsze suple dla Twojego domu