Zamykanie/Otwieranie Bramy

keysim86

Cześć,
Mam napęd Nice Aria i SBW-02 i po podłączeniu działa z aplikacji supla otwieranie/ zamykanie działa prawidłowo ale gdy steruję brama z Google Assistant to dziwnie się zachowuje:

- przykładowo wywołam polecenie otwórz bramę i napęd otwiera bramę ale po kilku/kilkunastu sekundach brama jest zamykana i znów odmykana i tak 2-3 razy aż brama zatrzyma się w statusie otwarta.

Zauważyłem że w GA w momencie otwierania/zamykania bramy cały czas status z czujnika jest zamknięta - nie aktualizuje się i prawdopodobnie dlatego tak się dzieje.

Status czujnika w aplikacji supla zmienia się podczas operacji otwierania/zamykania.

Czy ktoś spotkał się z takim problemem i ma jakiś pomysł jak to rozwiązać?
keysim.aqi.eco
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jest to charakterystyczny objaw dla niewłaściwie działającego czujnika otwarcia. Możliwe, że w ogóle jest niepodłączony.
viewtopic.php?t=8262
SUPLA.... Nareszcie w domu.
keysim86

Czujnik otwarcia podłączony pod prawe Wyjście OGI. W aplikacji Supla stan bramy jest pokazywany poprawnie. Zamknięty tylko w pozycji zamknięty a otwarty ok 1 sekundy po rozpoczęciu otwierania.
keysim.aqi.eco
pzygmunt

Kliknij na cloud.supla.org przycisk "otwórz" i obserwuj zachowanie. Powtórz to samo z przyciskiem "zamknij".
Posłuchaj ile razy SBW klika przekaźnikiem i kiedy.
Pokaż jak podłączyłeś.
Pokaż ustawienia kanału z cloud.supla.org.
keysim86

Zmieniłem ustawienia w cloud liczbe pórb otwarcia/zamknięcia na 1 i teraz brama się otwiera 1 raz i koniec to samo z zamknięciem.

Image

Podłączone zgodnie z tym co napisałeś viewtopic.php?p=124458&hilit=nice+aria#p124458

Teraz zauważyłem że podczas otwierania nieważne czy to z aplikacji supla/ GA/ czy pilota w aplikacji supla zmienia się informacja że brama z brama zamknięta na brama otwarta ale w GA cały czas jest informacja że brama zamknięta.

Problem dotyczy tylko tego jednego urządzenia i tylko z GA.
keysim.aqi.eco
pzygmunt

To nie jest właściwe ustawienie. Tam powinny być min. 2 próby, a najlepiej 5.
Objaw który opisujesz świadczy o niewłaściwie działającym czujniku. Czy w aplikacji ikona się zmienia przy kanale, którym sterujesz czy przy drugim kanale ? Może po prostu masz niewłaściwie powiązany czujnik z kanałem sterującym.
keysim86

przy ustawieniu 2 prób brama tak jak mówiłem otwiera się i zamyka po kilka razy jeśli wywołam komendę z GA. Jak jest ustawione jak teraz to jest ok.

czujnik jest powiązany poprawnie wg mnie. Drugie wyjście i czujnik jest wyłączony.

Image

jak już pisałem w aplikacji supla czujnik reaguje natychmiast a w GA nie zmienia się.
keysim.aqi.eco
keysim86

problem rozwiązany. Wykonałem ponowne linkowanie konta supla w GA, teraz status jest poprawnie odczytywany w GA.
keysim.aqi.eco
pzygmunt

Tak nie do końca. Nadal nie wiemy dlaczego przy większej liczbie prób, system działa niewłaściwie.
keysim86

pzygmunt wrote: Mon Oct 09, 2023 7:14 am Tak nie do końca. Nadal nie wiemy dlaczego przy większej liczbie prób, system działa niewłaściwie.
Masz rację. Problem nadal jest. Dzisiaj zauważyłem że gdy brama jest zamknięta czujnik pokazuje również zamkniętą bramę, w trakcie otwierania/zamykania czujnik pokazuje że brama jest otwarta po otwarciu bramy znów jest stan bramy zamknięta.
keysim.aqi.eco

Return to “ZAMEL SBW-02”