Cześć,
Mam napęd Nice Aria i SBW-02 i po podłączeniu działa z aplikacji supla otwieranie/ zamykanie działa prawidłowo ale gdy steruję brama z Google Assistant to dziwnie się zachowuje:
- przykładowo wywołam polecenie otwórz bramę i napęd otwiera bramę ale po kilku/kilkunastu sekundach brama jest zamykana i znów odmykana i tak 2-3 razy aż brama zatrzyma się w statusie otwarta.
Zauważyłem że w GA w momencie otwierania/zamykania bramy cały czas status z czujnika jest zamknięta - nie aktualizuje się i prawdopodobnie dlatego tak się dzieje.
Status czujnika w aplikacji supla zmienia się podczas operacji otwierania/zamykania.
Czy ktoś spotkał się z takim problemem i ma jakiś pomysł jak to rozwiązać?
Zamykanie/Otwieranie Bramy
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Jest to charakterystyczny objaw dla niewłaściwie działającego czujnika otwarcia. Możliwe, że w ogóle jest niepodłączony.
viewtopic.php?t=8262
viewtopic.php?t=8262
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
keysim86
Czujnik otwarcia podłączony pod prawe Wyjście OGI. W aplikacji Supla stan bramy jest pokazywany poprawnie. Zamknięty tylko w pozycji zamknięty a otwarty ok 1 sekundy po rozpoczęciu otwierania.
keysim.aqi.eco
-
pzygmunt
Kliknij na cloud.supla.org przycisk "otwórz" i obserwuj zachowanie. Powtórz to samo z przyciskiem "zamknij".
Posłuchaj ile razy SBW klika przekaźnikiem i kiedy.
Pokaż jak podłączyłeś.
Pokaż ustawienia kanału z cloud.supla.org.
Posłuchaj ile razy SBW klika przekaźnikiem i kiedy.
Pokaż jak podłączyłeś.
Pokaż ustawienia kanału z cloud.supla.org.
-
keysim86
Zmieniłem ustawienia w cloud liczbe pórb otwarcia/zamknięcia na 1 i teraz brama się otwiera 1 raz i koniec to samo z zamknięciem.

Podłączone zgodnie z tym co napisałeś viewtopic.php?p=124458&hilit=nice+aria#p124458
Teraz zauważyłem że podczas otwierania nieważne czy to z aplikacji supla/ GA/ czy pilota w aplikacji supla zmienia się informacja że brama z brama zamknięta na brama otwarta ale w GA cały czas jest informacja że brama zamknięta.
Problem dotyczy tylko tego jednego urządzenia i tylko z GA.
Podłączone zgodnie z tym co napisałeś viewtopic.php?p=124458&hilit=nice+aria#p124458
Teraz zauważyłem że podczas otwierania nieważne czy to z aplikacji supla/ GA/ czy pilota w aplikacji supla zmienia się informacja że brama z brama zamknięta na brama otwarta ale w GA cały czas jest informacja że brama zamknięta.
Problem dotyczy tylko tego jednego urządzenia i tylko z GA.
keysim.aqi.eco
-
pzygmunt
To nie jest właściwe ustawienie. Tam powinny być min. 2 próby, a najlepiej 5.
Objaw który opisujesz świadczy o niewłaściwie działającym czujniku. Czy w aplikacji ikona się zmienia przy kanale, którym sterujesz czy przy drugim kanale ? Może po prostu masz niewłaściwie powiązany czujnik z kanałem sterującym.
Objaw który opisujesz świadczy o niewłaściwie działającym czujniku. Czy w aplikacji ikona się zmienia przy kanale, którym sterujesz czy przy drugim kanale ? Może po prostu masz niewłaściwie powiązany czujnik z kanałem sterującym.
-
keysim86
przy ustawieniu 2 prób brama tak jak mówiłem otwiera się i zamyka po kilka razy jeśli wywołam komendę z GA. Jak jest ustawione jak teraz to jest ok.
czujnik jest powiązany poprawnie wg mnie. Drugie wyjście i czujnik jest wyłączony.

jak już pisałem w aplikacji supla czujnik reaguje natychmiast a w GA nie zmienia się.
czujnik jest powiązany poprawnie wg mnie. Drugie wyjście i czujnik jest wyłączony.
jak już pisałem w aplikacji supla czujnik reaguje natychmiast a w GA nie zmienia się.
keysim.aqi.eco
-
keysim86
problem rozwiązany. Wykonałem ponowne linkowanie konta supla w GA, teraz status jest poprawnie odczytywany w GA.
keysim.aqi.eco
-
keysim86
Masz rację. Problem nadal jest. Dzisiaj zauważyłem że gdy brama jest zamknięta czujnik pokazuje również zamkniętą bramę, w trakcie otwierania/zamykania czujnik pokazuje że brama jest otwarta po otwarciu bramy znów jest stan bramy zamknięta.pzygmunt wrote: Mon Oct 09, 2023 7:14 am Tak nie do końca. Nadal nie wiemy dlaczego przy większej liczbie prób, system działa niewłaściwie.
keysim.aqi.eco