woksio wrote: ↑Fri Sep 22, 2023 11:29 am
falownik odświeża się co 15minut, natomiast między falownikiem a tym smartplugiem mam bardzo małe procentowe różnice w ciągu dnia - tym samym zakładam że smartplug mierzy poprawnie. Wczoraj falownik 5.7 a smartplug 5.8.
Pomiar energii i mocy bywa różnie realizowany na układach pomiarowych. Może być tak, że energię widać poprawnie, a moc nie. Do tego takie 20-30 W raczej nie zrobi 5,7 kWh. Więc jeśli przy niskiej mocy są duże błędy, to tego w dobowej produkcji i tak się nie zobaczy, bo jak widać różnica 0,1 kWh jest traktowana jako dobre przybliżenie
. A 0,1 kWh to jest "10 W przez 10 h".
Nie masz wyświetlacza na falowniku? U mnie tam są pokazane dane odświeżane co ~sekundę.
woksio wrote: ↑Fri Sep 22, 2023 11:29 am
też są skoki, np teraz mam produkcje 290W i dobieram drugie tyle - LEW pokazuje 150/200W poboru i nagle -50W/-85W. Taki odczyt jest raz na kilkanaście - zakładam że nie będzie to miało większego znaczenia, w jednej chwili -80W a w kolejnym odczycie +80W.
Jak produkowałem 1kW i dobierałem z sieci 3kW takich skoków w minus nie zauważyłem.
Fotowoltaika nie produkuje stabilnie - tam każda chmurka, itp ma wpływ i u mnie produkcja z reguły skacze. Sprawdzę u siebie na wyświetlaczu jakie to są różnice, ale nie spodziewałbym się stabilnych 290 W przez kilka sekund.