Wsparcie dla Termostatu

lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

robertklepacki94 wrote: Mon Oct 09, 2023 4:10 pm
krycha88 wrote: Mon Oct 09, 2023 12:34 pm
robertklepacki94 wrote: Mon Oct 09, 2023 12:32 pm A to jest tak że wartość ,,jasność ekranu" którą definiuje się w GG to jest wartość po przygaszeniu ? Ja chyba omylnie to rozumiem i myślałem że to jest faktyczna wartość jasności i zawsze ustawiałem 99%.
To jest wartość przygaszenia, jak wciśniesz przycisk to ekran się wybudzi do pełnej jasności.
Faktycznie, inne oledy mam na 99 jasności i nigdy tego nie testowałem.
Teraz tak dla zabawy ustawiłem sobie na wemosie 2 kanały termostatu i nawet to fajnie działa jak się doda osobny przycisk do przewijania ekranu, pytanie czy szło by tak zrobić żeby przyciski od zwiększania/zmniejszania/ przełączanie trybu były aktywne tylko dla wyświetlanego termostatu.
Czyli w skrócie mam 2 termostaty na jednej płytce i jeden komplet przycisków do obsługi + dodatkowy przycisk do przełączania ekranu i w zależności który termostat ustawię to tym steruje.
Też testuję 2 kanały termostatu na moim esp32 i zgadzam się z Robertem. Fajnie to działa, tylko przyciski z drugiego ekranu niepotrzebnie zmieniają pierwszy ekran, a za to nie zmieniają nic na drugim :)
W tym przypadku 2 termostatów lub więcej zaczyna się robić bałagan.
Co z drugim termometrem, gdzie go wyświetlać? Sam nie wiem.
krycha88
Been thanked: 5 times

Pietras81 wrote: Thu Oct 12, 2023 11:51 am W załączniku dla porównania oled 1.3 ustawiony na 15% oraz oled 1.54 ustawiony na 1%. bez obudowy.
Nie potwierdzam tego, czy na pewno ustawiłeś czas podświetlenia? u mnie przy 15% to już praktycznie nic nie widać.
https://gui-generic-builder.supla.io/
Sproket

lukasz06 wrote: Thu Oct 12, 2023 3:57 pm No masz kropkę na wyświetlaczu, jak jest wlaczony to się pojawia lub strzałkę w apce.
Swoją drogą zamiast kropki mógło by być On/OFF?
Nie wiem czy to do mnie. Rozumiem , że teraz grzeje do 19. Czyli z histereza 19.2. Tu wszystko ok. Tylko teraz powiedzcie mi czym sterować przekaźnik kotła bo chyba nie reakcjami.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pietras81
Been thanked: 1 time

krycha88 wrote: Thu Oct 12, 2023 6:43 pm
Pietras81 wrote: Thu Oct 12, 2023 11:51 am W załączniku dla porównania oled 1.3 ustawiony na 15% oraz oled 1.54 ustawiony na 1%. bez obudowy.
Nie potwierdzam tego, czy na pewno ustawiłeś czas podświetlenia? u mnie przy 15% to już praktycznie nic nie widać.
Przy oled 1.3 praktycznie nie wiele widać. Jak dałem 10 to nie bylo juz nic widać - zdjęcie trochę rozjaśniło. Natomiast oled 1.54 niestety swieci jak szalony przy 1% mam dwie sztuki i oba tak samo. Jak dam 0 to wtedy przygasa ale jakoś tak płynie.
https://pietras-81.aqi.eco/
Pietras81
Been thanked: 1 time

Sproket wrote: Thu Oct 12, 2023 7:08 pm
lukasz06 wrote: Thu Oct 12, 2023 3:57 pm No masz kropkę na wyświetlaczu, jak jest wlaczony to się pojawia lub strzałkę w apce.
Swoją drogą zamiast kropki mógło by być On/OFF?
Nie wiem czy to do mnie. Rozumiem , że teraz grzeje do 19. Czyli z histereza 19.2. Tu wszystko ok. Tylko teraz powiedzcie mi czym sterować przekaźnik kotła bo chyba nie reakcjami.
To coś co ma sterować praca kotła to np. przekaznik który powinieneś mieć podłączony w swoim układzie testowym. Nie wiem na czyn testujesz ale to że wyświetla się w aplikacji czy na oledzie to wystarczy esp i termometr, to jedno ale w momencie załączenia grzania na pinie na którym masz w configuracji przekaznik nastąpi jego zadziałanie.
https://pietras-81.aqi.eco/
QLQ

Koledzy - odczyt temp do termostatu mam z 2 kanałów T i H z linków bezpośrednich wpisanych w konfigu urządzenia w formacie

Code: Select all

1609/6HQS7nGJNotL_fG/read    
- URZĄDZENIE JEST NA CLOUD.SUPLA.ORG

Termostat jak wiem obecnie działa na razie na BETA-CLOUD . I tu moje pytanie bo nie widać temperatur w urządzeniu - Czy linki też muszą prowadzić do urządzenia na beta-cloud ? czy mam je źle wpisane ?
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
kurus

QLQ wrote: Sat Oct 14, 2023 8:42 am Koledzy - odczyt temp do termostatu mam z 2 kanałów T i H z linków bezpośrednich wpisanych w konfigu urządzenia w formacie

Code: Select all

1609/6HQS7nGJNotL_fG/read    
- URZĄDZENIE JEST NA CLOUD.SUPLA.ORG

Termostat jak wiem obecnie działa na razie na BETA-CLOUD . I tu moje pytanie bo nie widać temperatur w urządzeniu - Czy linki też muszą prowadzić do urządzenia na beta-cloud ? czy mam je źle wpisane ?
Wydaje mi się że, linki tez muszka być z bety, sam tak sprawdzałem i mi nie działało jak tobie
radzik_r
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Panowie, nie mogę wygenerować termostatu dla esp32, cały czas błąd generowania. Próba wielokrotna.
Dla esp8266 idzie bez problemu.

Jest obecnie jakiś błąd w kodzie/builderze?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Zgłaszałem to tu; viewtopic.php?t=13723&start=20
Problem występuje już od wczoraj.
krycha88
Been thanked: 5 times

Nie przechowuję już po stronie GG kanału termometru głównego, dodatkowego oraz histerezy teraz są one przechowywane tylko w Configu termostatu. To spowodowało, że teraz możecie określać te wartości po stronie urządzenia oraz zmieniać je w cloud. Ale jest też minus tej zmiany od teraz nie możecie przenosić w pliku config tych informacji między urządzeniami GG.
https://gui-generic-builder.supla.io/

Return to “GUI Generic”