mSLW-01 oraz mSLW-02 - testy

kurus

klew wrote: Sun Nov 05, 2023 7:44 pm
kurus wrote: Sun Nov 05, 2023 7:24 pm
klew wrote: Sun Nov 05, 2023 7:07 pm

Wrzuć screeny z aplikacji, bo nie rozumiem za bardzo o co chodzi

https://drive.google.com/file/d/1F0IPg9 ... agkEJbZfoc
Ok. Z tego co widzę, to stan na każdym kanale jest prezentowany poprawnie, tylko w widoku grupowym w apce jest źle, tak?
Używasz iPhone?
Tak dokładnie, tak iPhone aplikacja najnowsza beta.
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

tomkowski wrote: Thu Nov 02, 2023 10:11 am Cześć,
Proponuję w tym wątku umieszczać obserwacje i wyniki testów dla mSLW-01 oraz mSLW-02.
Otrzymałem właśnie przesyłkę więc "na gorąco" pierwsze wrażenia i kilka uwag :) Będę edytował ten post dodając kolejne informacje.

Przesyłka oczywiście zapakowana bezpiecznie, Opakowanie modułu robocze więc bez nadruków. Jeśli miałbym na coś zwrócić uwagę, to na wypełnienie w postaci niezliczonej ilości plastikowych woreczków :)
Bądźmy "zieloni", bądźmy "SUPLA" ! :D
1698916873848.jpg
Sam moduł:
02.jpg
Pierwsze co rzuciło mi się w oczy, to mało wyraźny grawer - może to kwestia oświetlenia, a może partia testowa tak ma, ale musiałem mocno wzrok wysilać by odczytać wszystkie informacje.
Druga sprawa - jako, że moduł nie jest klejony, to nie byłem w stanie oprzeć się pokusie zajrzenia do środka. Poziom miniaturyzacji niesamowity, PCB z ESP na złączu - mega!
Jedyne co mnie nieco zaniepokoiło, to przytopiona labelka na dolnej stronie płytki. Wyraźnie stopiona w miejscu, gdzie dotykała tranzystorów. Nie wiem na ile ta naklejka jest niepalna, ale tak duży skurcz świadczy chyba o dość wysokiej temp.
1698916873886.jpg

c.d.n.
To raczej nie wina temperatury tranzystorów.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
kiler88
Been thanked: 1 time

Ja dopiero wczoraj wieczorem miałem chwilę żeby podłączyć nowy nabytek. Z tego co zauważyłem, to chyba muszę wymienić zasilacz, bo widać efekt migotania diód, ale było coś na rzeczy już na poprzednim sterowniku. Druga kwestia jest taka, że po zmniejszeniu jasności jest widoczne delikatne przejście rozłożone w czasie, a przy zwiększaniu tak jakby jest natychmiastowe, albo niezauważalnie krótkie. Mówię o zmianie suwakiem w apce, innych opcji jeszcze nie testowałem. No i dla mnie nadruk też jest trochę nieczytelny, trzeba odpowiednio ustawić moduł do światła.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

kiler88 wrote: Mon Nov 06, 2023 9:40 am Ja dopiero wczoraj wieczorem miałem chwilę żeby podłączyć nowy nabytek. Z tego co zauważyłem, to chyba muszę wymienić zasilacz, bo widać efekt migotania diód, ale było coś na rzeczy już na poprzednim sterowniku. Druga kwestia jest taka, że po zmniejszeniu jasności jest widoczne delikatne przejście rozłożone w czasie, a przy zwiększaniu tak jakby jest natychmiastowe, albo niezauważalnie krótkie. Mówię o zmianie suwakiem w apce, innych opcji jeszcze nie testowałem. No i dla mnie nadruk też jest trochę nieczytelny, trzeba odpowiednio ustawić moduł do światła.
Możesz sprawdzić sobie ledy bezpośrednio na zasilaczu, aby zobaczyć czy to miganie tam też występuje.

Odnośnie rozjaśniania i ściemniania, to szybkość jest różna zależnie od "odległości". Na mniejszych jest to robione trochę wolniej, na większych trochę szybciej. Algorytm pewnie nie jest idealny. Jeśli to rzeczywiście źle u Ciebie wygląda, to wrzuć może filmik, aby było widać jak to się zachowuje.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
kiler88
Been thanked: 1 time

klew wrote: Mon Nov 06, 2023 10:27 am Możesz sprawdzić sobie ledy bezpośrednio na zasilaczu, aby zobaczyć czy to miganie tam też występuje.

Odnośnie rozjaśniania i ściemniania, to szybkość jest różna zależnie od "odległości". Na mniejszych jest to robione trochę wolniej, na większych trochę szybciej. Algorytm pewnie nie jest idealny. Jeśli to rzeczywiście źle u Ciebie wygląda, to wrzuć może filmik, aby było widać jak to się zachowuje.
Kupię dzisiaj nowy zasilacz, żeby od razu mieć pewność.

Rozjaśnianie i ściemnianie robiłem na tej samej "odległości", ale wieczorem postaram się coś więcej przetestować.
kurus

klew wrote: Mon Nov 06, 2023 10:27 am
Co to znaczy od odległości? Chodzi o obciążenie przez led kanału?
klew

kurus wrote: Tue Nov 07, 2023 7:24 pm
klew wrote: Mon Nov 06, 2023 10:27 am
Co to znaczy od odległości? Chodzi o obciążenie przez led kanału?
Chodzi o jasność, którą ustawiasz. Jeśli jest 60% i ustawiasz 70% to odległość to 10% ;)
adrian4477
Has thanked: 3 times

A jak wygląda sterowanie jasnością kanału? Szerokość wypełnienia jest zmieniana skokowo, czy u mnie jest jakiś problem?
Suwając po pasku jasności mam takie przeskoki jasności jakby była ona zmieniana z krokiem co 10%, średnio to wygląda.
Przypuszczam że kwestia "wartości kroku" na suwaku, bo przy włączaniu/wyłączaniu przyciskiem jasność zmienia się płynnie.
klew

adrian4477 wrote: Tue Nov 07, 2023 8:23 pm A jak wygląda sterowanie jasnością kanału? Szerokość wypełnienia jest zmieniana skokowo, czy u mnie jest jakiś problem?
Suwając po pasku jasności mam takie przeskoki jasności jakby była ona zmieniana z krokiem co 10%.
Powinno być płynnie.
Natomiast nie wiem do końca co robisz. Może coś przycina na komunikacji od apki do urządzenia?
Jak dajesz od razu 0 do 100% to masz płynne przejście?
adrian4477
Has thanked: 3 times

klew wrote: Tue Nov 07, 2023 8:27 pm
adrian4477 wrote: Tue Nov 07, 2023 8:23 pm A jak wygląda sterowanie jasnością kanału? Szerokość wypełnienia jest zmieniana skokowo, czy u mnie jest jakiś problem?
Suwając po pasku jasności mam takie przeskoki jasności jakby była ona zmieniana z krokiem co 10%.
Powinno być płynnie.
Natomiast nie wiem do końca co robisz. Może coś przycina na komunikacji od apki do urządzenia?
Jak dajesz od razu 0 do 100% to masz płynne przejście?
Jadąc powoli i płynnie(bez zatrzymywania) paluchem po suwaku góra-dół widać że jasność paska zmienia się z jakimś krokiem - skokowo. Widać to szczególnie przy najniższej jasności.

Return to “Nowości”