Wsparcie dla Termostatu

automaciek

Nadal zwiecha przy próbie skonfigurowania pinu pod one-wire. Jak konfigurujemy przyciski do obsługi?
kurus

Podłączyłem dzis termostat już pod kocioł gazowy i obserwuję jego działanie, używam czujnika sht30 i ogólnie widzę taki problem że, pomiar temperatury tak jakby to powiedzieć pływa mocno tzn w czasie minuty wartości skaczą np od 23,0 do 23,3 co powoduje mi częste rozłączanie i załączanie kotła, nie wiem dlaczego ten pomiar tak pływa.. czy to kwestia gg czy czujnika? @krycha88? Używam małej histerezy bo 0,4C ktoś kto używa większej tego nie odczuje, wcześniej używałem warunkowania w gg ale na czujniku ds18b20 i esp8266, teraz esp32s2 i tam pomiar jest dużo stabilniejszy bez takich problemów, jutro wymienię czujnik na ds aby zobaczyć czy to kwestia czujnika.
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

tak może być czujnik nie ma objętości prze co jest bardzo podatny na wahania
Zrób "większa masę" czujnika np, zalej go klejem na gorąco , przyklej do płytki i będzie lepiej
Pietras81
Been thanked: 1 time

cinas wrote: Sat Nov 25, 2023 10:22 pm tak może być czujnik nie ma objętości prze co jest bardzo podatny na wahania
Zrób "większa masę" czujnika np, zalej go klejem na gorąco , przyklej do płytki i będzie lepiej
A tak zapytam SHT można zalać klejem ma gorąco ?? Będzie on dalej działał prawidłowo??
https://pietras-81.aqi.eco/
krycha88
Been thanked: 5 times

kurus wrote: Sat Nov 25, 2023 9:53 pm Podłączyłem dzis termostat już pod kocioł gazowy i obserwuję jego działanie, używam czujnika sht30 i ogólnie widzę taki problem że, pomiar temperatury tak jakby to powiedzieć pływa mocno tzn w czasie minuty wartości skaczą np od 23,0 do 23,3 co powoduje mi częste rozłączanie i załączanie kotła, nie wiem dlaczego ten pomiar tak pływa.. czy to kwestia gg czy czujnika? @krycha88? Używam małej histerezy bo 0,4C ktoś kto używa większej tego nie odczuje, wcześniej używałem warunkowania w gg ale na czujniku ds18b20 i esp8266, teraz esp32s2 i tam pomiar jest dużo stabilniejszy bez takich problemów, jutro wymienię czujnik na ds aby zobaczyć czy to kwestia czujnika.
@klew A może warto dorobić w bibliotece liczenie średniej pomiaru dla kanału termostatu? Można to robić dla każdego sensora osobno ale wydaje się to nadmiarowe?
https://gui-generic-builder.supla.io/
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

krycha88 wrote: Sun Nov 26, 2023 9:45 am
kurus wrote: Sat Nov 25, 2023 9:53 pm Podłączyłem dzis termostat już pod kocioł gazowy i obserwuję jego działanie, używam czujnika sht30 i ogólnie widzę taki problem że, pomiar temperatury tak jakby to powiedzieć pływa mocno tzn w czasie minuty wartości skaczą np od 23,0 do 23,3 co powoduje mi częste rozłączanie i załączanie kotła, nie wiem dlaczego ten pomiar tak pływa.. czy to kwestia gg czy czujnika? @krycha88? Używam małej histerezy bo 0,4C ktoś kto używa większej tego nie odczuje, wcześniej używałem warunkowania w gg ale na czujniku ds18b20 i esp8266, teraz esp32s2 i tam pomiar jest dużo stabilniejszy bez takich problemów, jutro wymienię czujnik na ds aby zobaczyć czy to kwestia czujnika.
@klew A może warto dorobić w bibliotece liczenie średniej pomiaru dla kanału termostatu? Można to robić dla każdego sensora osobno ale wydaje się to nadmiarowe?
Też zaobserwowałem takie plwanie temp na ds18b20
przy pompce cyrkulacyjnej
daw34

krycha88 wrote: Sun Nov 26, 2023 9:45 am
Tez o tym myślałem żeby zebrać dane z 2 czujników i wystawić średnią myśle że usprawniło by to prace termostatu.
mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Witajcie, przeglądami się nowym termostatom offline które wspieracie w gui generic, z tego co czytałem mają one obsługę dwóch czujników w kilku trybach, ale nie ma tam obsługi wartości średniej z dwóch czujników.
Możecie dodać taki tryb pracy? Żeby termostat reagował na wartość średnią temperatur z dwóch czujników?
Uzasadnienie z życia:
  • Duży salon, który ma czujniki ok 1m od przeciwległych ścian , na jednej okna i kaloryfer, rozpiętość temperatur pomiędzy tymi czujnikami waha sie od 1 stopnia do 0,3stopnie, co oznacza ze kiedy pojednaj stronie już jedzie chłodkiem po drugiej jest pełny komfort, wiadomo że nie zainstaluje czujnika na środku a póki co korzystam z wirtualnego termostatu w skryptach supli, kury liczy właśnie wartość średnią z wybranych czujników.
  • Dwa pietra w domu grzane jednym piecem, nie wiedzieć od czego zależy ale chyba od warunków zewnętrznych czasem zimniej jest na dole a czasem na górze, wartość średnia z dwóch termometrów na górze i na dole pozwala uniewrażliwić się na taką zmienność
To przypadki które przerabiam w swoim domu, wartość średnia z dwóch czujników pomaga, czy możecie wiec dodać tryb termostatu sterowany wartością średnia obu podłączonych termometrów?
mdraht

No to jeszcze propozycja ode mnie:
- ustawienie jako drugi czujnik, wartości zadanej (ustalonej wg. harmonogramu i/lub ustawionej manualnie)

Efektem tego byłby wykres temperatury zmierzonej oraz zadanej. Ten drugi byłby wykresem prostokątnym.
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Wygenerowałem soft dla ESP32 z GG i nie można ustawić termostatu dla przekaźnika który jest podłączony do PCF8574 , jak włączymy przekaźniki jako PCF to nie można korzystać z lokalnych GPO dla przekaźników
Czyli jak mamy PCF dla przekaźników to nie mamy termostatu :(

Czy termostat jest/będzie dostępny dla przekaźnika podłączonego do PCF

Return to “GUI Generic”