Wsparcie dla Termostatu
-
automaciek
Nadal zwiecha przy próbie skonfigurowania pinu pod one-wire. Jak konfigurujemy przyciski do obsługi?
-
kurus
Podłączyłem dzis termostat już pod kocioł gazowy i obserwuję jego działanie, używam czujnika sht30 i ogólnie widzę taki problem że, pomiar temperatury tak jakby to powiedzieć pływa mocno tzn w czasie minuty wartości skaczą np od 23,0 do 23,3 co powoduje mi częste rozłączanie i załączanie kotła, nie wiem dlaczego ten pomiar tak pływa.. czy to kwestia gg czy czujnika? @krycha88? Używam małej histerezy bo 0,4C ktoś kto używa większej tego nie odczuje, wcześniej używałem warunkowania w gg ale na czujniku ds18b20 i esp8266, teraz esp32s2 i tam pomiar jest dużo stabilniejszy bez takich problemów, jutro wymienię czujnik na ds aby zobaczyć czy to kwestia czujnika.
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
A tak zapytam SHT można zalać klejem ma gorąco ?? Będzie on dalej działał prawidłowo??cinas wrote: Sat Nov 25, 2023 10:22 pm tak może być czujnik nie ma objętości prze co jest bardzo podatny na wahania
Zrób "większa masę" czujnika np, zalej go klejem na gorąco , przyklej do płytki i będzie lepiej
https://pietras-81.aqi.eco/
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
@klew A może warto dorobić w bibliotece liczenie średniej pomiaru dla kanału termostatu? Można to robić dla każdego sensora osobno ale wydaje się to nadmiarowe?kurus wrote: Sat Nov 25, 2023 9:53 pm Podłączyłem dzis termostat już pod kocioł gazowy i obserwuję jego działanie, używam czujnika sht30 i ogólnie widzę taki problem że, pomiar temperatury tak jakby to powiedzieć pływa mocno tzn w czasie minuty wartości skaczą np od 23,0 do 23,3 co powoduje mi częste rozłączanie i załączanie kotła, nie wiem dlaczego ten pomiar tak pływa.. czy to kwestia gg czy czujnika? @krycha88? Używam małej histerezy bo 0,4C ktoś kto używa większej tego nie odczuje, wcześniej używałem warunkowania w gg ale na czujniku ds18b20 i esp8266, teraz esp32s2 i tam pomiar jest dużo stabilniejszy bez takich problemów, jutro wymienię czujnik na ds aby zobaczyć czy to kwestia czujnika.
https://gui-generic-builder.supla.io/
Też zaobserwowałem takie plwanie temp na ds18b20krycha88 wrote: Sun Nov 26, 2023 9:45 am@klew A może warto dorobić w bibliotece liczenie średniej pomiaru dla kanału termostatu? Można to robić dla każdego sensora osobno ale wydaje się to nadmiarowe?kurus wrote: Sat Nov 25, 2023 9:53 pm Podłączyłem dzis termostat już pod kocioł gazowy i obserwuję jego działanie, używam czujnika sht30 i ogólnie widzę taki problem że, pomiar temperatury tak jakby to powiedzieć pływa mocno tzn w czasie minuty wartości skaczą np od 23,0 do 23,3 co powoduje mi częste rozłączanie i załączanie kotła, nie wiem dlaczego ten pomiar tak pływa.. czy to kwestia gg czy czujnika? @krycha88? Używam małej histerezy bo 0,4C ktoś kto używa większej tego nie odczuje, wcześniej używałem warunkowania w gg ale na czujniku ds18b20 i esp8266, teraz esp32s2 i tam pomiar jest dużo stabilniejszy bez takich problemów, jutro wymienię czujnik na ds aby zobaczyć czy to kwestia czujnika.
przy pompce cyrkulacyjnej
-
daw34
Tez o tym myślałem żeby zebrać dane z 2 czujników i wystawić średnią myśle że usprawniło by to prace termostatu.krycha88 wrote: Sun Nov 26, 2023 9:45 am@klew A może warto dorobić w bibliotece liczenie średniej pomiaru dla kanału termostatu? Można to robić dla każdego sensora osobno ale wydaje się to nadmiarowe?kurus wrote: Sat Nov 25, 2023 9:53 pm Podłączyłem dzis termostat już pod kocioł gazowy i obserwuję jego działanie, używam czujnika sht30 i ogólnie widzę taki problem że, pomiar temperatury tak jakby to powiedzieć pływa mocno tzn w czasie minuty wartości skaczą np od 23,0 do 23,3 co powoduje mi częste rozłączanie i załączanie kotła, nie wiem dlaczego ten pomiar tak pływa.. czy to kwestia gg czy czujnika? @krycha88? Używam małej histerezy bo 0,4C ktoś kto używa większej tego nie odczuje, wcześniej używałem warunkowania w gg ale na czujniku ds18b20 i esp8266, teraz esp32s2 i tam pomiar jest dużo stabilniejszy bez takich problemów, jutro wymienię czujnik na ds aby zobaczyć czy to kwestia czujnika.
Witajcie, przeglądami się nowym termostatom offline które wspieracie w gui generic, z tego co czytałem mają one obsługę dwóch czujników w kilku trybach, ale nie ma tam obsługi wartości średniej z dwóch czujników.
Możecie dodać taki tryb pracy? Żeby termostat reagował na wartość średnią temperatur z dwóch czujników?
Uzasadnienie z życia:
Możecie dodać taki tryb pracy? Żeby termostat reagował na wartość średnią temperatur z dwóch czujników?
Uzasadnienie z życia:
- Duży salon, który ma czujniki ok 1m od przeciwległych ścian , na jednej okna i kaloryfer, rozpiętość temperatur pomiędzy tymi czujnikami waha sie od 1 stopnia do 0,3stopnie, co oznacza ze kiedy pojednaj stronie już jedzie chłodkiem po drugiej jest pełny komfort, wiadomo że nie zainstaluje czujnika na środku a póki co korzystam z wirtualnego termostatu w skryptach supli, kury liczy właśnie wartość średnią z wybranych czujników.
- Dwa pietra w domu grzane jednym piecem, nie wiedzieć od czego zależy ale chyba od warunków zewnętrznych czasem zimniej jest na dole a czasem na górze, wartość średnia z dwóch termometrów na górze i na dole pozwala uniewrażliwić się na taką zmienność
-
mdraht
No to jeszcze propozycja ode mnie:
- ustawienie jako drugi czujnik, wartości zadanej (ustalonej wg. harmonogramu i/lub ustawionej manualnie)
Efektem tego byłby wykres temperatury zmierzonej oraz zadanej. Ten drugi byłby wykresem prostokątnym.
- ustawienie jako drugi czujnik, wartości zadanej (ustalonej wg. harmonogramu i/lub ustawionej manualnie)
Efektem tego byłby wykres temperatury zmierzonej oraz zadanej. Ten drugi byłby wykresem prostokątnym.
-
cinas
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 7 times
Wygenerowałem soft dla ESP32 z GG i nie można ustawić termostatu dla przekaźnika który jest podłączony do PCF8574 , jak włączymy przekaźniki jako PCF to nie można korzystać z lokalnych GPO dla przekaźników
Czyli jak mamy PCF dla przekaźników to nie mamy termostatu
Czy termostat jest/będzie dostępny dla przekaźnika podłączonego do PCF
Czyli jak mamy PCF dla przekaźników to nie mamy termostatu
Czy termostat jest/będzie dostępny dla przekaźnika podłączonego do PCF