mSLW-01 oraz mSLW-02 - testy

klew

robgold wrote: Sat Nov 11, 2023 12:42 am Ciekawostka, mój moduł kompletnie nie zapamiętywał stanu w jakim zostało mu odcięte zasilanie. Zawsze załączał się w pozycji OFF. Było to dla mnie szalenie istotne bo kinkiet ma wyłączane 230V a nie 12V.

Dopiero wysterowanie go (załączenie akurat w moim przypadku koloru czerwonego) z Supla cloud (strony www) sprawiło, że zaczął pamiętać stan. Tak jak by jakaś zmienna musiała zostać zainicjowana i zrobiła to dopiero "chmura".
Czy to normlany objaw ?
Nie jest to normalny objaw. Nie potrafię też tego odtworzyć u siebie. Ogólnie zapis stanu urządzenia jest robiony z reguły do kilku sekund po ustawieniu jasności/koloru. Może za szybko odcinałeś mu zasilanie?
robgold wrote: Sat Nov 11, 2023 12:42 am Czy jest możliwość w aplikacji dodania opcji predefiniowanych podstawowych kolorów ? Trochę ciężko na tym kółku włączyć tylko LEDy czerwone, zielone lub niebieskie tak aby nie mieszał się inny kolor.

Na chwilę obecną obszedłem problem wysyłając ze strony dany kolor i zapisując w przyciskach w aplikacji ale to taka proteza.
Przekażę temat do osoby zajmującej się aplikacją na telefony. Tylko jest raczej temat na przyszłość, a nie coś co będzie szybko dodane.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
lukfud

klew wrote: Mon Nov 13, 2023 12:42 pm Aktualnie nie widzę takiej opcji.
Moje założenie jest takie, że nie można zmieniać listy kanałów na urządzeniu przy pomocy cfg mode, bo takie zmiany mogą prowadzić do konfliktu kanałów.
Inne opcje:
1. Pozwolić na konflikt kanałów ;P
2. Uelastycznić Clouda, apki, serwer, aby dało się grupować RGB, RGBW, Dimmer
3. Dodać opcję dzielenia kanałów na poziomie serwera (czyli urządzenie rejestruje się jako RGBW, a w konfiguracji w Cloud ustawiamy, czy chcemy to mieć razem, czy osobno)

Przy obecnych priorytetach raczej nie widzę możliwości zrealizowania jakiejkolwiek z tych opcji. Ale to tylko moje zdanie.
Na 1. dużo czasu nie potrzeba :P

Wyżej zaproponowałem zmianę domyślnej konfiguracji na rozdzielone kanały RGB i W.
Czy takie rozwiązanie jest do przyjęcia? ;)
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
Lucas

klew wrote: Mon Nov 13, 2023 1:09 pm
Lucas wrote: Thu Nov 09, 2023 11:57 pm Ustawiłem, że IN steruje tylko W. Następnie ustawiłem AT 2x na przełącz kolor zielony 50%. Przy 2x kliknięciu przycisku poza ustawionym kolorem włącza/wyłącza jednocześnie W.
Sprawdzam to teraz i doszedłem do wniosku, że nie mam pewności co ustawiłeś.
Na sterwoniku RGBW nie da się zrobić akcji w Cloud "przełącz kolor zielony". Można zrobić: włącz, wyłącz, przełącz i ustaw parametry.
Z czego 3 pierwsze opcje dotyczą zawsze całego kanału (czyli RGB+W), a w "ustaw parametry" ustawia się parametry dla wszystkich składowych (czyli też RGB+W). Nie da się sterować osobno RGB bez ustawienia W.
Tak, masz rację. Tu raczej mój błąd. Klikałem na szybko w telefonie i musiałem nie zauważyć, że po ustawieniu koloru w parametrach i wybraniu następnie przełącz jest to zupełnie inna akcja - czyli przełącza RGBW tak jak napisałeś.
klew

Od kilku dni jest dostępna aktualizacja softu dla mSLW-01 oraz mSLW-02 do wersji 23.11.01.

Zmiany:
- poprawiono etykiety "Dimmer" na "LED1" itp (dla mSLW-02)
- poprawiono błąd w formularzu w cfg mode związnay z miminalnym czasem multiclicku
- zmianiono algorytm sterujący jasnością - powinno być płynniej przy zmianach jasności z aplikacji

Dajcie znać, jakie są Wasze wrażenia :)

Soft aktualizujemy tradycyjnie, czyli moduł trzeba przełączyć w tryb konfguracyjny, wejść na http://192.168.4.1, ustawić "firmware update" na "YES" i dać "save & restart".
Lucas

Wydaje się, że zmiana jasności jest rzeczywiście płynniejsza.
Obok mSLW-01 mam też SLW-01 i zauważyłem, że przy zmianie jasności RGB od razu o połowę w mSLW-01 zmiana następuje wolniej i płynniej niż w SLW-01.
Mam wrażenie, że w SLW-01 przy ściemnieniu RGB o 50% taśma świeci jaśniej niż w mSLW-01. Taśma taka sama, ale może to tylko moja złudzenie.
lukfud

Nie działają wyzwalacze przez MQTT
Są publikowane, ale nie ma żadnej reakcji.
klew

lukfud wrote: Sat Dec 02, 2023 7:01 pm Nie działają wyzwalacze przez MQTT
Napisz dokładniej co masz na myśli.
Mqtt z serwera, czy lokalne?
Jeśli lokalne to czy ustawiłeś jakie akcje mają być publikowane? (W cfg mode to się ustawia)
lukfud

klew wrote: Sat Dec 02, 2023 7:40 pm
Jeśli lokalne to czy ustawiłeś jakie akcje mają być publikowane? (W cfg mode to się ustawia)
Lokalne i ustawioną miałem pierwszą opcję "publikuj na podstawie ustawień Cloud". Przestawiłem na "publikuj wszystkie z wyłączeniem akcji lokalnych" i także brak reakcji.
klew

lukfud wrote: Sat Dec 02, 2023 7:49 pm
klew wrote: Sat Dec 02, 2023 7:40 pm
Lokalne i ustawioną miałem pierwszą opcję "publikuj na podstawie ustawień Cloud". Przestawiłem na "publikuj wszystkie z wyłączeniem akcji lokalnych" i także brak reakcji.
Co rozumiesz przez "brak reakcji"?
Sprawdziłeś w mqtt Explorer czy wyzwalacze są publikowane,?
lukfud

klew wrote: Sat Dec 02, 2023 7:59 pm Co rozumiesz przez "brak reakcji"?
Sprawdziłeś w mqtt Explorer czy wyzwalacze są publikowane,?
Tak są ;)
Brak reakcji czyli brak wykonania automatyzacji.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Nowości”