Wsparcie dla Termostatu

Qamil_22
Has thanked: 2 times

Pietras81 wrote: Sat Dec 02, 2023 7:58 pm
Qamil_22 wrote: Sat Dec 02, 2023 7:07 pm
Ja bym to zrobił na funkcji warunkowania a nie termostatu. Nawet jak net padnie to będzie działać. A i tak pewnie ustawisz raz i zapomnisz.
O ile na Supla Scripts by Fracz to warunkowanie kiedyś robiłem, tak w przypadku wpisania warunków w ustawieniach konfiguracyjnych nie mam pojęcia jakbym to miał zrobić. Czy możesz mi podać przykład tych warunków? Tam mam tylko możliwość wybrania ilości warunków i np. parametru kanału przy jakim ma włączyć/wyłączyć urządzenie.
Pietras81
Been thanked: 1 time

Qamil_22 wrote: Sat Dec 02, 2023 8:09 pm
Qamil_22 wrote: Sat Dec 02, 2023 7:07 pm
Ja bym to zrobił na funkcji warunkowania a nie termostatu. Nawet jak net padnie to będzie działać. A i tak pewnie ustawisz raz i zapomnisz.
O ile na Supla Scripts by Fracz to warunkowanie kiedyś robiłem, tak w przypadku wpisania warunków w ustawieniach konfiguracyjnych nie mam pojęcia jakbym to miał zrobić. Czy możesz mi podać przykład tych warunków? Tam mam tylko możliwość wybrania ilości warunków i np. parametru kanału przy jakim ma włączyć/wyłączyć urządzenie.
Chodziło mi żeby podczas generowania softu w gui zaznaczyć dodatkowo opcję warunkowania. Wtedy ustawiasz warunek włączania przekaznika względem temp.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://pietras-81.aqi.eco/
Qamil_22

Pietras81 wrote: Sat Dec 02, 2023 8:40 pm
Qamil_22 wrote: Sat Dec 02, 2023 8:09 pm
Chodziło mi żeby podczas generowania softu w gui zaznaczyć dodatkowo opcję warunkowania. Wtedy ustawiasz warunek włączania przekaznika względem temp.
Musiałbym ustawić coś takiego:
warunkowanie1.jpg
Jednak wówczas brak możliwości ustawienia po pierwsze histerezy, a po drugie czasu minimalnego dla wyłączania, włączania.
Podczas pracy pompy C.O. przy ogrzewaniu kotłem na drewno, sprawa wygląda tak (np. w tym momencie ):
- rozpaliłem w piecu, pompka włączyła się przy 40 st.C i tak cały czas chodzi bo piec dogrzewał wodę w instalacji i temperatura nie spadała poniżej 40 st.C. Przed chwilą temperatura spadła poniżej temp. zadanej i była w fazie histerezy (1st.C) i tak wahała się między 39 a 40, a ponieważ co nieco zostało jeszcze wkładu w piecu, to w czasie mniejszym niż 5 min (zadany min. czas włączenia/wyłączenia) temperatura się zmieniał tj wzrastała i po przekroczeniu czasu nadal temperatura była wyższa niż zadana więc pompka nadal pracowała.
Gdybym wykorzystał do tego warunkowanie i ustawił włączenie przy temp. powyżej 40 stopni a wyłączenie poniżej 39 stopi to w czasie tych 5 min. pompka mogłaby się kilku krotnie włączać/wyłączać.
To warunkowanie byłoby dobre gdyby można było ustawić jeszcze jakiś warunek np. coś w rodzaju histerezy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Qamil_22 wrote: Sat Dec 02, 2023 9:03 pm
To jest właśnie ustawienie histerezy. Chcesz utrzymać 40st to ustawiasz zalaczenie na 39 a wyłączenie na 41 i masz histereze 2st
YoMan

YoMan wrote: Sat Dec 02, 2023 9:38 pm
Qamil_22 wrote: Sat Dec 02, 2023 9:03 pm
To jest właśnie ustawienie histerezy. Chcesz utrzymać 40st to ustawiasz zalaczenie na 39 a wyłączenie na 41 i masz histereze 2st
Dzięki za wskazówkę. Przetestuję jutro. Czy ten warunek tylko moge ustawić w oknie konfiguracji? Czy po zdefiniowaniu warunku również w cloudzie pojawi się opcja zmiany?
Pietras81
Been thanked: 1 time

Tylko okno konfiguracji. Ale w cloud możesz przełączyć się do konfiguracji. Lub możesz zalogować się po adresie IP
https://pietras-81.aqi.eco/
daw34

Witam. Jest możliwość dodania historii załączenia termostatu chciałbym wiedzieć ile dziennie chodzi piec ? co ile czasu się włącza. Tak jak ostatnio dodano historię temperatury tylko dodatkowo historia włączenia ile czasu był załączony a ile wyłączony.

Pozdrawiam.
bhejduk

W ramach testu i nauki zamówiłem wemosa d1 mini i to na nim zainstalowałem termostat.
Wszystko początkowo wyglądało dobrze, termostat miał zakres do 75 stopni Celsjusza, ale niestety po drugim restarcie, temperatura maksymalna zmieniła się na 40 stopni i nie mam pojęcia jak to zmienić, nie mogę ustawić wyższej temperatury. Gdzie szukać tej opcji?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

bhejduk wrote: Mon Dec 04, 2023 5:54 am W ramach testu i nauki zamówiłem wemosa d1 mini i to na nim zainstalowałem termostat.
Wszystko początkowo wyglądało dobrze, termostat miał zakres do 75 stopni Celsjusza, ale niestety po drugim restarcie, temperatura maksymalna zmieniła się na 40 stopni i nie mam pojęcia jak to zmienić, nie mogę ustawić wyższej temperatury. Gdzie szukać tej opcji?
Zakres temperatur określa się w sofcie na urządzeniu. Alternatywnie możesz sobie wybrać funkcję "domestic hot water" i ona ma domyślnie zakres do 75, ale urządzenie też musi mieć ustawione wsparcie dla tej funkcji
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
mickarp

Witajcie, czy coś było robione w GG w wersji v7.7.18 z czujnikami temperatury (ds18b20)? Posiadam 3x sonoff basic i na wersji poprzedniej czyli GG v7.7.16 termostaty działały dobrze a po aktualizacji na każdym pojawia się co chwile błąd odczytu temperatury.
Jeśli chodzi o kolejne termostaty na Sonoff TH z czyjnikami Si7021 nie ma tego problemu.

Return to “GUI Generic”