O ile na Supla Scripts by Fracz to warunkowanie kiedyś robiłem, tak w przypadku wpisania warunków w ustawieniach konfiguracyjnych nie mam pojęcia jakbym to miał zrobić. Czy możesz mi podać przykład tych warunków? Tam mam tylko możliwość wybrania ilości warunków i np. parametru kanału przy jakim ma włączyć/wyłączyć urządzenie.
Wsparcie dla Termostatu
-
Qamil_22
- Has thanked: 2 times
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Chodziło mi żeby podczas generowania softu w gui zaznaczyć dodatkowo opcję warunkowania. Wtedy ustawiasz warunek włączania przekaznika względem temp.Qamil_22 wrote: Sat Dec 02, 2023 8:09 pmO ile na Supla Scripts by Fracz to warunkowanie kiedyś robiłem, tak w przypadku wpisania warunków w ustawieniach konfiguracyjnych nie mam pojęcia jakbym to miał zrobić. Czy możesz mi podać przykład tych warunków? Tam mam tylko możliwość wybrania ilości warunków i np. parametru kanału przy jakim ma włączyć/wyłączyć urządzenie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Qamil_22
Pietras81 wrote: Sat Dec 02, 2023 8:40 pmQamil_22 wrote: Sat Dec 02, 2023 8:09 pmMusiałbym ustawić coś takiego: Jednak wówczas brak możliwości ustawienia po pierwsze histerezy, a po drugie czasu minimalnego dla wyłączania, włączania.Pietras81 wrote: Sat Dec 02, 2023 7:58 pm
Chodziło mi żeby podczas generowania softu w gui zaznaczyć dodatkowo opcję warunkowania. Wtedy ustawiasz warunek włączania przekaznika względem temp.
Podczas pracy pompy C.O. przy ogrzewaniu kotłem na drewno, sprawa wygląda tak (np. w tym momencie ):
- rozpaliłem w piecu, pompka włączyła się przy 40 st.C i tak cały czas chodzi bo piec dogrzewał wodę w instalacji i temperatura nie spadała poniżej 40 st.C. Przed chwilą temperatura spadła poniżej temp. zadanej i była w fazie histerezy (1st.C) i tak wahała się między 39 a 40, a ponieważ co nieco zostało jeszcze wkładu w piecu, to w czasie mniejszym niż 5 min (zadany min. czas włączenia/wyłączenia) temperatura się zmieniał tj wzrastała i po przekroczeniu czasu nadal temperatura była wyższa niż zadana więc pompka nadal pracowała.
Gdybym wykorzystał do tego warunkowanie i ustawił włączenie przy temp. powyżej 40 stopni a wyłączenie poniżej 39 stopi to w czasie tych 5 min. pompka mogłaby się kilku krotnie włączać/wyłączać.
To warunkowanie byłoby dobre gdyby można było ustawić jeszcze jakiś warunek np. coś w rodzaju histerezy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
To jest właśnie ustawienie histerezy. Chcesz utrzymać 40st to ustawiasz zalaczenie na 39 a wyłączenie na 41 i masz histereze 2st
YoMan
-
Qamil_22
Dzięki za wskazówkę. Przetestuję jutro. Czy ten warunek tylko moge ustawić w oknie konfiguracji? Czy po zdefiniowaniu warunku również w cloudzie pojawi się opcja zmiany?
-
daw34
Witam. Jest możliwość dodania historii załączenia termostatu chciałbym wiedzieć ile dziennie chodzi piec ? co ile czasu się włącza. Tak jak ostatnio dodano historię temperatury tylko dodatkowo historia włączenia ile czasu był załączony a ile wyłączony.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
bhejduk
W ramach testu i nauki zamówiłem wemosa d1 mini i to na nim zainstalowałem termostat.
Wszystko początkowo wyglądało dobrze, termostat miał zakres do 75 stopni Celsjusza, ale niestety po drugim restarcie, temperatura maksymalna zmieniła się na 40 stopni i nie mam pojęcia jak to zmienić, nie mogę ustawić wyższej temperatury. Gdzie szukać tej opcji?
Wszystko początkowo wyglądało dobrze, termostat miał zakres do 75 stopni Celsjusza, ale niestety po drugim restarcie, temperatura maksymalna zmieniła się na 40 stopni i nie mam pojęcia jak to zmienić, nie mogę ustawić wyższej temperatury. Gdzie szukać tej opcji?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Zakres temperatur określa się w sofcie na urządzeniu. Alternatywnie możesz sobie wybrać funkcję "domestic hot water" i ona ma domyślnie zakres do 75, ale urządzenie też musi mieć ustawione wsparcie dla tej funkcjibhejduk wrote: Mon Dec 04, 2023 5:54 am W ramach testu i nauki zamówiłem wemosa d1 mini i to na nim zainstalowałem termostat.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
mickarp
Witajcie, czy coś było robione w GG w wersji v7.7.18 z czujnikami temperatury (ds18b20)? Posiadam 3x sonoff basic i na wersji poprzedniej czyli GG v7.7.16 termostaty działały dobrze a po aktualizacji na każdym pojawia się co chwile błąd odczytu temperatury.
Jeśli chodzi o kolejne termostaty na Sonoff TH z czyjnikami Si7021 nie ma tego problemu.
Jeśli chodzi o kolejne termostaty na Sonoff TH z czyjnikami Si7021 nie ma tego problemu.