Problem z wartościami na minusie.

Filip4

Cześć, potrzebuję pilnej pomocy. Mam miernik MEW-01 lite mam go założonego na 3 fazach, napięcie pokazuje prawidłowe. Natężenie również pokazuje prawidłowe. Ale już waty pokazuje błednie, bo niedość że pokazuje mniej na fazie 2 i 3 to i pokazuje to na minusie. I nie jest to wina żle założonych cegów bo gdyby to była tego wina to Ampery też by były na minusie.

Bardzo prosze o pomoc.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Filip4

Oraz gdy wejdę w statystki 1+2+3 to wszystkie wartości się niwelują w sensie faza 1 jak ma na plusie to faza 2 powoduje odejmowanie tego.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

viewtopic.php?t=8692

Dodam, że prąd, napięcie i częstotliwość w aplikacji zawsze mają wartość dodatnią.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Filip4

Dobra, ale to dlaczego jak obracałem cęgi do mierzenia prądu to waty się nie zmieniały? Oraz one powinny mieć większą wartośc, średnio 1A to jest około 220/230wat
Huziol

Masz mało mocy czynnej pobieranej, a dużo biernej indukcyjnej, tak więc wszystko się zgadza. W idealnych warunkach P = U * I * cos fi ,a u Ciebie współczynnik mocy jest 0.014, więc te 3W wychodzi.
Ciekawe co masz na tej fazie, że głównie ta moc jest pobierana.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Filip4 wrote: Sat Dec 23, 2023 4:15 pm Dobra, ale to dlaczego jak obracałem cęgi do mierzenia prądu to waty się nie zmieniały? Oraz one powinny mieć większą wartośc, średnio 1A to jest około 220/230wat
Pewnie nie przeczytałeś uważanie linku, który był wcześniej podany.

Mierniki z przekładnikami realizują pomiar prądu przez przekładniki, a pomiar napięcia przez przewody podłączone bezpośrednio (V1, V2, V3).

Pomieszanie kolejności faz między pomiarem napięcia a prądu, powoduje, że pomiary robią się bardzo dziwne.

Przeczytaj uważnie tamten link i sprawdź jak to masz podłączone
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “ZAMEL MEW-01”