Cześć, potrzebuję pilnej pomocy. Mam miernik MEW-01 lite mam go założonego na 3 fazach, napięcie pokazuje prawidłowe. Natężenie również pokazuje prawidłowe. Ale już waty pokazuje błednie, bo niedość że pokazuje mniej na fazie 2 i 3 to i pokazuje to na minusie. I nie jest to wina żle założonych cegów bo gdyby to była tego wina to Ampery też by były na minusie.
Bardzo prosze o pomoc.
Problem z wartościami na minusie.
-
Filip4
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Filip4
Oraz gdy wejdę w statystki 1+2+3 to wszystkie wartości się niwelują w sensie faza 1 jak ma na plusie to faza 2 powoduje odejmowanie tego.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
viewtopic.php?t=8692
Dodam, że prąd, napięcie i częstotliwość w aplikacji zawsze mają wartość dodatnią.
Dodam, że prąd, napięcie i częstotliwość w aplikacji zawsze mają wartość dodatnią.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Filip4
Dobra, ale to dlaczego jak obracałem cęgi do mierzenia prądu to waty się nie zmieniały? Oraz one powinny mieć większą wartośc, średnio 1A to jest około 220/230wat
-
Huziol
Masz mało mocy czynnej pobieranej, a dużo biernej indukcyjnej, tak więc wszystko się zgadza. W idealnych warunkach P = U * I * cos fi ,a u Ciebie współczynnik mocy jest 0.014, więc te 3W wychodzi.
Ciekawe co masz na tej fazie, że głównie ta moc jest pobierana.
Ciekawe co masz na tej fazie, że głównie ta moc jest pobierana.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Pewnie nie przeczytałeś uważanie linku, który był wcześniej podany.Filip4 wrote: Sat Dec 23, 2023 4:15 pm Dobra, ale to dlaczego jak obracałem cęgi do mierzenia prądu to waty się nie zmieniały? Oraz one powinny mieć większą wartośc, średnio 1A to jest około 220/230wat
Mierniki z przekładnikami realizują pomiar prądu przez przekładniki, a pomiar napięcia przez przewody podłączone bezpośrednio (V1, V2, V3).
Pomieszanie kolejności faz między pomiarem napięcia a prądu, powoduje, że pomiary robią się bardzo dziwne.
Przeczytaj uważnie tamten link i sprawdź jak to masz podłączone
Najlepsze suple dla Twojego domu