Problem z połączeniem przez wifi

Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

A jakie urządzenie masz od dostawcy Internetu i w jakim trybie ono pracuje?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Bartekk_42

Robert Błaszczak wrote: Tue Dec 26, 2023 2:48 pm A jakie urządzenie masz od dostawcy Internetu i w jakim trybie ono pracuje?
Oprócz routeraTenda, urządzenie mam Dasan H665
Bartekk_42

[email protected] wrote: Tue Dec 26, 2023 1:21 pm
Bartekk_42 wrote: Tue Dec 26, 2023 10:41 am Zrobiłem tak, ale wyskakuje komunikat jak poniżej i nie przyjmuje mi tych wartości:(
Pokaz pełny screen jak to wpisałeś bo chyba coś pomieszałeś 😉
Wpisywałem w te okna preferowany i alternatywny:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robert Błaszczak

Urządzenie Dasan H665 to ONT (w bardzo dużym uproszczeniu można powiedzieć że jest to konwerter światłowód na miedź). Model H665G pracuje jako bridge, natomiast H665 pracuje domyślnie jako Router/NAT oraz ma możliwość przestawienia do pracy w trybie Bridge.

Który tryb pracy jest lepszy i czym one się różnią?

Jeśli chcesz używać własny router, to zdecydowanie lepszym trybem pracy jest tryb bridge (most). ONT w tym trybie wystawia adres IP przydzielony przez Twojego dostawcę Internetu bezpośrednio na port Ethernet (LAN). Do tego portu podłączasz swój router (WAN) i wtedy wszystkie niezbędne funkcje sieciowe realizowane są przez Twój router. Te usługi to NAT (Network Address Translation), DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) i DNS (Domain Name System).

Jeśli ONT pracuje w trybie router/NAT, to na tym urządzeniu już działają usługi NAT, DHCP oraz DNS. Podłączając własny router do ONT pracującego w tym trybie robisz wszystko podwójnie. Do ONT pracującego w trybie router/NAT powinno się podłączyć switch, a do switcha urządzenia pracujące po kablu oraz Access Point (lub kilka), który stworzy bezprzewodową sieć LAN.

Dowiedz się zatem, w jakim trybie (jeśli nie jest to model z literką G na końcu) pracuje Twój ONT.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Bartekk_42 wrote: Tue Dec 26, 2023 7:54 pm
Bartekk_42 wrote: Tue Dec 26, 2023 10:41 am Zrobiłem tak, ale wyskakuje komunikat jak poniżej i nie przyjmuje mi tych wartości:(
Hmm to masz jakiś wynalazek a nie router xD każde normalne urządzenie pozwala wpisać dowolny DNS

Domyślam się że dostawca daje te routery Tenda?
Robert Błaszczak

Z tego zrzutu ekranu wynika, że kolega wpisywał adresy serwerów DNS w innym miejscu viewtopic.php?p=169893#p169893

A jeśli faktycznie router nie przyjmuje innych adresów serwerów DNS, to wywaliłbym go do kosza na elektrozłom.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Bartekk_42

Robert Błaszczak wrote: Tue Dec 26, 2023 7:57 pm Urządzenie Dasan H665 to ONT (w bardzo dużym uproszczeniu można powiedzieć że jest to konwerter światłowód na miedź). Model H665G pracuje jako bridge, natomiast H665 pracuje domyślnie jako Router/NAT oraz ma możliwość przestawienia do pracy w trybie Bridge.

Który tryb pracy jest lepszy i czym one się różnią?

Jeśli chcesz używać własny router, to zdecydowanie lepszym trybem pracy jest tryb bridge (most). ONT w tym trybie wystawia adres IP przydzielony przez Twojego dostawcę Internetu bezpośrednio na port Ethernet (LAN). Do tego portu podłączasz swój router (WAN) i wtedy wszystkie niezbędne funkcje sieciowe realizowane są przez Twój router. Te usługi to NAT (Network Address Translation), DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) i DNS (Domain Name System).

Jeśli ONT pracuje w trybie router/NAT, to na tym urządzeniu już działają usługi NAT, DHCP oraz DNS. Podłączając własny router do ONT pracującego w tym trybie robisz wszystko podwójnie. Do ONT pracującego w trybie router/NAT powinno się podłączyć switch, a do switcha urządzenia pracujące po kablu oraz Access Point (lub kilka), który stworzy bezprzewodową sieć LAN.

Dowiedz się zatem, w jakim trybie (jeśli nie jest to model z literką G na końcu) pracuje Twój ONT.
Kurcze mam ten internet już ponad 6 lat i nie e wiedziałem nawet że to jest jakieś znaczące urządzenie;) na pewno jest bez literki G na końcu. Na pewno też nie mam dodatkowego switcha...
Bartekk_42

[email protected] wrote: Tue Dec 26, 2023 7:58 pm
Bartekk_42 wrote: Tue Dec 26, 2023 7:54 pm

Hmm to masz jakiś wynalazek a nie router xD każde normalne urządzenie pozwala wpisać dowolny DNS

Domyślam się że dostawca daje te routery Tenda?
Dokładnie nie ma tu miejsca na wpisanie DNS😐 faktycznie to jakaś kupa. Mam go od dostawcy internetu ale dopłaciłem bo niby miał być lepszy.... A co proponuje się Panowie jako router? TpLink?
Robert Błaszczak

Na 100% nie możesz wpisać adresów Name Serwerów? Spróbuj zmienić jak poniżej.
Pokaż też, co masz w konfiguracji WAN.
TendaDHCP.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Robert Błaszczak

Bartekk_42 wrote: Tue Dec 26, 2023 8:13 pm Kurcze mam ten internet już ponad 6 lat i nie e wiedziałem nawet że to jest jakieś znaczące urządzenie;) na pewno jest bez literki G na końcu. Na pewno też nie mam dodatkowego switcha...
To, że nie masz dodatkowego switcha to jest jasne. Dowiedz się od dostawcy, w jakim trybie ten ONT pracuje. Bo jeśli w trybie router/NAT, to może lepiej będzie przestawić Tendę w tryb Access Point.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Return to “Ogólna dyskusja”