ESP8266 Primary GUI - Termostat

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

walimar wrote: Mon Jan 08, 2024 5:25 pm

Witam serdecznie.
jestem zainteresowany uruchomieniem tego termostatu...

Dzięki za zainteresowanie
Cześć... Troszke Cie wprowadzę. Ten termostat do którego nawiązałeś to juz sie nie opłaca nawet kombinować. Na przełomie listopad/grudzień wszedł na Supli kanał typowo pod termostat. Moge Ci coś tam pomóc w razie czego. Obecny kanał z termostatem to przepaść jeśli chodzi o możliwości i użytkowanie w porównaniu z tym który próbujesz uruchomić. Mój nowy wygląda tak
viewtopic.php?p=170784#p170784
A co do jakichś problemów technicznych jesli chodzi o ten stary to z tego co pamietam cos tam kiedys było ale pomógł inny sposób wgrania softu. Tez go podalem gdzies w tym watku. Ale naprawde szkoda czasu na próbyvz tym softem lepiej zaserwowac nowy soft pod nowy kanał. Tak jak napisalem moge pomóc
walimar

Dzięki za szybką reakcję.
Jeśli mówisz o temacie viewtopic.php?t=13720&start=810 , Wsparcie dla termostatu, to też go biorę pod uwagę ale i tam napotkałem na mały problem. Opisałem go również w tamtym temacie. Może ty jesteś coś mi podpowiedzieć . Tylko nie wiem oczy opisywać go tutaj, czy przeniesiemy się na forum tamtego tematu ostatni post na 82 stronie.
Oprócz tego zapoznam się z tym nowym, podanym przez ciebie wątku. Może coś z tego będzie.
Pozdrawaiam.
walimar

W podanym przez ciebie linku, to jakaś prezentacja obudów do Wemosa. Nawet ładne te niektóre. Tylko, że mój termostat będzie zamknięty w skrzynce rozdzielczej podłogówki i jak będzie obudowa to rzecz drugoplanowa. Najważniejszy do dobry i stabilny soft. I znalazłem dwa, twój i drugi wygenerowany z GG, Ale w obu są jakieś małe problemy, i dlatego szukam pomocy.
zzrr

walimar wrote: Mon Jan 08, 2024 6:38 pm W podanym przez ciebie linku, to jakaś prezentacja obudów do Wemosa.
:) no ten link co podałem to mój termostat. A tam pisalem bo mi akurat obudowa przyszła. Chodzilo mi zeby pokazac jak na OLEDzie zorganizowalem swoim informacje.
A czemu piszesz ze chcesz zamykać termostat w skrzynce? Centralke to rozumiem. Bo też cos takiego zrobiłem. No moze podobnego bo u mnie w skrzynce jest sterowanie silownikami, ty zdaje sie chcesz tylko pompą. Ale termostat? Cos takiego wykombinowałem. I wlasnie to skaladam juz w obudowy.
viewtopic.php?p=170164#p170164
walimar

No dobra, to powiedz mi na jakim sofcie proponujesz uruchomienie termostatu. Ja potrzebuję termostat do sterowania pompą obiegową w rozdzielaczu ogrzewania podłogowego. Z założenia termostat ma pracować w trybie chłodzenie i powinien włączyć pompę gdy temperatura osiągnie ok. 30-35*C i wyłączyć przy temperaturze ok. 25*C. Na razie do stworzenia układu mam Wemosa D1 Mini, OLED 0,96", Ds-y 18B20, przekaźnik , no i parę innych drobiazgów.
Last edited by walimar on Mon Jan 08, 2024 7:09 pm, edited 1 time in total.
zzrr

Chodzi o pompe w obwodzie mieszajacym czy pompę w konkretnym obiegu? Masz pompy na obwodach? Bonjesli masz pompy na obwodach to ten mój system co zrobiłem zamiast silownikami moglby sterowac pompami lub pompą
walimar

Mam jedną pompę zasilającą 6 pętli grzewczych podłogówki. Układ jest też na termostacie ale sprzed 15 lat. Chciałem zrobić coś bardziej precyzyjnego i z podglądem oraz sterowaniem przez wi-fi.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
zzrr

@walimar ja specjalistą od hydrauliki nie jestem ale takie mam spostrzeżenie. Mówiąc o pompie zasilającej 6 obwodów to chyba nie do końca tak jest jak piszesz. Jeśli masz na myśli tą pompę na zdjęciu to jak dla mnie to jest pompa układu mieszącego. Ale wracając do sterowania... Nie wiem czy czytałeś ten post co Ci linka dałem jak ja sobie to zrobiłem. Ale jest pewna różnica choć też mam system rozdzielaczowy. Ja mam kaloryfery. I teraz pierwsze pytanie jeśli bym ja miał coś zaproponować... Te czerwone korki na powrocie... to zaworki czy kapturki na igłach na które można nakręcić siłownik?
A tak w ogóle to temat przynajmniej dla mnie jest na tyle ciekawy że w sumie to chyba mógłbyś na to założyć temat oddzielny. np sterowanie rozdzielaczem z termostatu czy coś w tym stylu. Wtedy pewnie nie jedna mądra głowa też by coś w temacie poradziła. A jest ich tutaj wiele.
walimar

Jak zwał tak zwał, jest to pompa która zasila pętle grzewcze. Wiadomo, że na dolnej belce rozdzielacza woda się miesza a pompa z górnej belki w pętle tłoczy zmieszaną wodę. Do rozdzielacza woda jest dostarczana z pieca gazowego. Te czerwone do zaślepki. Pod nimi są jakieś zaworki na imbusy ale ja ich w ogóle od nowości nie ruszałem. Ja mam ogrzewanie mieszane. Za grzejniki odpowiada pompa w piecu CO a podłogówkę wspomaga pompa w tym rozdzielaczu. Układ pracuje ok. Ja tylko chciałem wymienić termostat na nowszy i wpadły mi w ręce opracowania na Supli. Za niewielkie pieniądze mogę złożyć coś co będzie spełniało moje oczekiwania. Już prawie mi się udało, ale zawsze znalazł się jakiś błąd z którym sam nie mogę sobie poradzić. Po prostu termostat ma włączać pompę przy np. 35*C i wyłączać przy 25*C. Pompa na poszczególnych biegach pobiera prąd 0,14/0,17/0,19 ampera, to ten układ powinien sobie dać radę.
zzrr

walimar wrote: Mon Jan 08, 2024 9:01 pm Po prostu termostat ma włączać pompę przy np. 35*C i wyłączać przy 25*C. ...
Ok. Wszystko jasne. A co do inicjatywy zrobienia samemu czegoś w takim temacie to popieram. Wystarczy zrobić rekonesans cenowy co do gotowych rozwiązań żeby się skutecznie odechciało kupować gotowe.
Czyli Ty chcesz tylko termostat bez zabawy w jakieś sterowania ze stref. Myślę że mogę Ci zrobić taki soft na gotowo. Chcesz to pod Wemosa?

Return to “Projekty użytkowników”