Zaniżone odczyty zużycia prądu na monitorze MEW-01 Lite

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

klew wrote: Mon Jan 22, 2024 9:51 am
W pomiarach na fazie 2 i 3 masz dość dużą moc bierną (oraz duży kąt fazowy itp), a to jest najczęstszy objaw błędnego podłączenia, polegającego na tym, że nie zachowano kolejności między V1, V2, V3, a I1, I2, I3.
To może podpowiesz przy okazji jak mam czytać takie wskazania? Kąt fazowy i moc bierna jeszcze większa ... a licznik jednofazowy więc podłączenie raczej prawidłowe.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

YoMan wrote: Mon Jan 22, 2024 5:45 pm
W pomiarach na fazie 2 i 3 masz dość dużą moc bierną (oraz duży kąt fazowy itp), a to jest najczęstszy objaw błędnego podłączenia, polegającego na tym, że nie zachowano kolejności między V1, V2, V3, a I1, I2, I3.
To może podpowiesz przy okazji jak mam czytać takie wskazania? Kąt fazowy i moc bierna jeszcze większa ... a licznik jednofazowy więc podłączenie raczej prawidłowe.
Duża moc bierna nie zawsze świadczy o złym podłączeniu ;).
Jaki licznik tam masz?
Spróbuj wyłączyć wszystko i uruchomić tylko jakieś urządzenie o charakterystyce rezystancyjnej (stare żarówki, grzałki) i sprawdź jak wygląda pomiar.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

@YoMan, to jest niestety efekt wszelkiej maści wszechobecnych zasilaczy impulsowych.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
YoMan

klew wrote: Mon Jan 22, 2024 6:37 pm
YoMan wrote: Mon Jan 22, 2024 5:45 pm
Duża moc bierna nie zawsze świadczy o złym podłączeniu ;).
Jaki licznik tam masz?
Spróbuj wyłączyć wszystko i uruchomić tylko jakieś urządzenie o charakterystyce rezystancyjnej (stare żarówki, grzałki) i sprawdź jak wygląda pomiar.
Tam jest LEW-02 i jest podłączona wyłącznie klimatyzacja, która w tej chwili pracuje wyłącznie w trybie standby (na co wskazują również pomiary mocy). W trybie grzania prezentuje się to nieco lepiej:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

Robert Błaszczak wrote: Mon Jan 22, 2024 6:48 pm @YoMan, to jest niestety efekt wszelkiej maści wszechobecnych zasilaczy impulsowych.
czyli tak "musi" być ... ufff ... czyli nie skompromitowałem się :)
YoMan

Dobra, ja chyba mogę zakończyć na razie swój temat. Po przełożeniu kabli zasilania monitora na te odpowiadające poszczególnym fazom, suma energii czynnej jest już blisko tego, czego mógłbym się spodziewać. Niestety na razie energia czynna czytana jest z minusem, widocznie błędne podpięcie zasilania monitora pod fazy pokiełbasiło odczyt kierunków i teraz wiem, czemu mi ten kierunek nie pasował na początku, ale zostawiłem tak, bo odczyty na fazach były dodatnie.

Wielkie dzięki za pomoc!
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jeśli w momencie robienia zrzutów nie produkowałeś energii to odwróć przekładniki lub zamień miejscami przewody.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
jackJBjohnson

Tak jest, zmienię kierunek przekładników. Właśnie dziwiłem się po pierwszym założeniu, że kierunek nie zgadza się z dodatnim odczytem i skoro był dodatni, to zostawiłem jak jest. Ale teraz już jest jasne co i dlaczego było nie tak i kierunek też będzie się zgadzał.
Benny84

Zapytam jeszcze i ja, od czego zależą tak wielkie odczyty mocy biernej na minusie? Czy rachunek mamy za moc bierną pojemnościową na koniec?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Benny84 wrote: Tue Jan 30, 2024 1:19 pm Zapytam jeszcze i ja, od czego zależą tak wielkie odczyty mocy biernej na minusie? Czy rachunek mamy za moc bierną pojemnościową na koniec?
-300 var to nie jest wielka moc bierna ;)

Na taryfach domowych (grupa G) nie ma opłat za moc/energię bierną.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “ZAMEL MEW-01”