Sonoff BASIC R4 konfiguracja

endrju_88
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Kurcze , nie wiem jakim cudem ale Sonoff Basic zaczął po ponownym wgraniu plików , rozgłaszać sieć. Nie wiem jak to możliwe , robiłem wszystko tak samo. Zauważyłem , że jak wszedłem w opcje konfiguracji to jest dużo dziwnych znaków i brak ustawień przekaźnika , przycisku itd. W Basic 2 był wsad już skonfigurowany. Błąd w plikach? W GUI wybieram płytkę Sonoff Basic R4. Dorzucam foto jak to wygląda.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
endrju_88

I drugie foto z ustawień.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Ja tak miałem z innym esp32 podczas aktualizacji
endrju_88

Wgrałem wsad do Basica R4 ale wgrałem go wybierając nie Sonoff Basic R4 a normalnie esp32 c3. Ustawienia GPIO znalazłem w sieci , tak więc wgrane , skonfigurowane i śmiga. A i ustawienie w Gui płytka Sonoff Basic R4 nie trybi.

Pozdrawiam :)
coroner23

Nie wiem jakim cudem udało ci sie wgrac suple jak probowalem juz chyba wszytkiego i na 2 plytkach to samo nie moge tego wprowadzic w tryb konfiguracji rx z tx zamienione i podczas podlaczania konwertera ttl wcisniety przycisk i kicha
Marcin Łaszcz
endrju_88

coroner23 wrote: Thu Feb 08, 2024 5:52 pm Nie wiem jakim cudem udało ci sie wgrac suple jak probowalem juz chyba wszytkiego i na 2 plytkach to samo nie moge tego wprowadzic w tryb konfiguracji rx z tx zamienione i podczas podlaczania konwertera ttl wcisniety przycisk i kicha
A próbowałeś tak jak ja wybrać płytkę esp32 c3 w GUI ? Jeśli tak to ja wgrywałem nie przez flash download tool ale przez GUI. Przycisk od Basica R4 wcisnąłem przed wciśnięciem ikony Instal i trzymałem tak długo aż procedura czyszczenia pamięci dobiegła końca i procent wgrywania osiągnął 10%. Po całej procedurze odłączyłem i podłączyłem Basica ponownie pod USB i odczekałem chyba jakieś 1,5 do 2 min. i zaczął rozgłaszać sieć. W ten sposób wgrałem tego samego dnia wsady do 3 R4.
coroner23

endrju_88 wrote: Fri Feb 09, 2024 3:53 pm
coroner23 wrote: Thu Feb 08, 2024 5:52 pm Nie wiem jakim cudem udało ci sie wgrac suple jak probowalem juz chyba wszytkiego i na 2 plytkach to samo nie moge tego wprowadzic w tryb konfiguracji rx z tx zamienione i podczas podlaczania konwertera ttl wcisniety przycisk i kicha
A próbowałeś tak jak ja wybrać płytkę esp32 c3 w GUI ? Jeśli tak to ja wgrywałem nie przez flash download tool ale przez GUI. Przycisk od Basica R4 wcisnąłem przed wciśnięciem ikony Instal i trzymałem tak długo aż procedura czyszczenia pamięci dobiegła końca i procent wgrywania osiągnął 10%. Po całej procedurze odłączyłem i podłączyłem Basica ponownie pod USB i odczekałem chyba jakieś 1,5 do 2 min. i zaczął rozgłaszać sieć. W ten sposób wgrałem tego samego dnia wsady do 3 R4.

Juz ogarnołem dzieki a podłączałeś pod tego basica jakiś czujnik bo ja próbowałem dht 22 i kicha nie chce działać 3v3 gnd i komunikacja rx lub tx i dałem oczywiście rezystor 4.7 i nic
Marcin Łaszcz
endrju_88

Nie podłączałem czujników pod R4. Wgrałem wsady tylko z przyciskiem i przekaźnikiem. Dziwne , na RX powinno działać. Mam pod ten pin podłączone dht11 na esp-01s i normalnie śmiga. Może być problem z hardwarem czyli czujnik może nie trybi , spróbuj może z innym dht22 lub wogóle z innego typu czujnikiem ,może z DSem , dht11 aby wykluczyć czy to może nie problem z kompilacją GG pod tą płytkę lub problem z sonoffem.
coroner23

endrju_88 wrote: Wed Feb 21, 2024 11:37 am Nie podłączałem czujników pod R4. Wgrałem wsady tylko z przyciskiem i przekaźnikiem. Dziwne , na RX powinno działać. Mam pod ten pin podłączone dht11 na esp-01s i normalnie śmiga. Może być problem z hardwarem czyli czujnik może nie trybi , spróbuj może z innym dht22 lub wogóle z innego typu czujnikiem ,może z DSem , dht11 aby wykluczyć czy to może nie problem z kompilacją GG pod tą płytkę lub problem z sonoffem.
Dzieki juz sobie poradziłem wszystko smiga niestety po rx i pod tx nie bedzie to dzialalo nie mam pojecia dlaczego podlutowalem sie bezposrednio pod esp32 i jes ok
Marcin Łaszcz
endrju_88

Ciekawe dlaczego nie działało na tx i rx. Cóż ,grunt ,że znalazłeś rozwiązanie. Dobrze wiedzieć tak na przyszłość , dzięki za info.
Pozdrawiam.

Return to “Pomoc”