Sonoff BASIC R4 konfiguracja
Kurcze , nie wiem jakim cudem ale Sonoff Basic zaczął po ponownym wgraniu plików , rozgłaszać sieć. Nie wiem jak to możliwe , robiłem wszystko tak samo. Zauważyłem , że jak wszedłem w opcje konfiguracji to jest dużo dziwnych znaków i brak ustawień przekaźnika , przycisku itd. W Basic 2 był wsad już skonfigurowany. Błąd w plikach? W GUI wybieram płytkę Sonoff Basic R4. Dorzucam foto jak to wygląda.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wgrałem wsad do Basica R4 ale wgrałem go wybierając nie Sonoff Basic R4 a normalnie esp32 c3. Ustawienia GPIO znalazłem w sieci , tak więc wgrane , skonfigurowane i śmiga. A i ustawienie w Gui płytka Sonoff Basic R4 nie trybi.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
coroner23
Nie wiem jakim cudem udało ci sie wgrac suple jak probowalem juz chyba wszytkiego i na 2 plytkach to samo nie moge tego wprowadzic w tryb konfiguracji rx z tx zamienione i podczas podlaczania konwertera ttl wcisniety przycisk i kicha
Marcin Łaszcz
A próbowałeś tak jak ja wybrać płytkę esp32 c3 w GUI ? Jeśli tak to ja wgrywałem nie przez flash download tool ale przez GUI. Przycisk od Basica R4 wcisnąłem przed wciśnięciem ikony Instal i trzymałem tak długo aż procedura czyszczenia pamięci dobiegła końca i procent wgrywania osiągnął 10%. Po całej procedurze odłączyłem i podłączyłem Basica ponownie pod USB i odczekałem chyba jakieś 1,5 do 2 min. i zaczął rozgłaszać sieć. W ten sposób wgrałem tego samego dnia wsady do 3 R4.coroner23 wrote: Thu Feb 08, 2024 5:52 pm Nie wiem jakim cudem udało ci sie wgrac suple jak probowalem juz chyba wszytkiego i na 2 plytkach to samo nie moge tego wprowadzic w tryb konfiguracji rx z tx zamienione i podczas podlaczania konwertera ttl wcisniety przycisk i kicha
-
coroner23
endrju_88 wrote: Fri Feb 09, 2024 3:53 pmA próbowałeś tak jak ja wybrać płytkę esp32 c3 w GUI ? Jeśli tak to ja wgrywałem nie przez flash download tool ale przez GUI. Przycisk od Basica R4 wcisnąłem przed wciśnięciem ikony Instal i trzymałem tak długo aż procedura czyszczenia pamięci dobiegła końca i procent wgrywania osiągnął 10%. Po całej procedurze odłączyłem i podłączyłem Basica ponownie pod USB i odczekałem chyba jakieś 1,5 do 2 min. i zaczął rozgłaszać sieć. W ten sposób wgrałem tego samego dnia wsady do 3 R4.coroner23 wrote: Thu Feb 08, 2024 5:52 pm Nie wiem jakim cudem udało ci sie wgrac suple jak probowalem juz chyba wszytkiego i na 2 plytkach to samo nie moge tego wprowadzic w tryb konfiguracji rx z tx zamienione i podczas podlaczania konwertera ttl wcisniety przycisk i kicha
Juz ogarnołem dzieki a podłączałeś pod tego basica jakiś czujnik bo ja próbowałem dht 22 i kicha nie chce działać 3v3 gnd i komunikacja rx lub tx i dałem oczywiście rezystor 4.7 i nic
Marcin Łaszcz
Nie podłączałem czujników pod R4. Wgrałem wsady tylko z przyciskiem i przekaźnikiem. Dziwne , na RX powinno działać. Mam pod ten pin podłączone dht11 na esp-01s i normalnie śmiga. Może być problem z hardwarem czyli czujnik może nie trybi , spróbuj może z innym dht22 lub wogóle z innego typu czujnikiem ,może z DSem , dht11 aby wykluczyć czy to może nie problem z kompilacją GG pod tą płytkę lub problem z sonoffem.
-
coroner23
Dzieki juz sobie poradziłem wszystko smiga niestety po rx i pod tx nie bedzie to dzialalo nie mam pojecia dlaczego podlutowalem sie bezposrednio pod esp32 i jes okendrju_88 wrote: Wed Feb 21, 2024 11:37 am Nie podłączałem czujników pod R4. Wgrałem wsady tylko z przyciskiem i przekaźnikiem. Dziwne , na RX powinno działać. Mam pod ten pin podłączone dht11 na esp-01s i normalnie śmiga. Może być problem z hardwarem czyli czujnik może nie trybi , spróbuj może z innym dht22 lub wogóle z innego typu czujnikiem ,może z DSem , dht11 aby wykluczyć czy to może nie problem z kompilacją GG pod tą płytkę lub problem z sonoffem.
Marcin Łaszcz